fbpx
Skip to main content
Zdravko Krivokapić i Nebojša Medojević

MEDOJEVIĆ NIKAD BRUTALNIJI: Otkrio kukavički Krivokapićev plan za budućnost Crne Gore

Foto: SD/Ilustracija/Profimedia
Nosioci vlasti su izgubili bilo kakav kontakt sa većinom koja ih podržava

Razgovor predstavnika vlasti i predsednika Crne Gore Mila Đukanovića na temu kohabitacije pokazatelj je slabosti Vlade i nespremnosti da napravi diskontinuitet od režima Đukanovića, rekao je u razgovoru za Novu M lider PZP-a Nebojša Medojević.

Na razgovor predstavnika vlasti, na čelu sa premijerom Zdravkom Krivokapićem, sa Đukanovićem Medojević ne gleda blagonaklono. Prema njegovom mišljenju, taj razgovor pokazuje slabost Vlade jer, kako kaže, nije spremna da napravi otklon od režima Đukanovića.

MANDIĆ UPUTIO HITAN ZAHTEV KRIVOKAPIĆU I ABAZOVIĆU: Jedan od lidera DF-a poslao jasnu poruku - čeka se reakcija

MANDIĆ UPUTIO HITAN ZAHTEV KRIVOKAPIĆU I ABAZOVIĆU: Jedan od lidera DF-a poslao jasnu poruku - čeka se reakcija

ĐUKANOVIĆ KAŽNJAVA SVOJE NERADNIKE: Funkcioneri DPS na udaru, Milo svodi Markovića na rang "poletarca" 

ĐUKANOVIĆ KAŽNJAVA SVOJE NERADNIKE: Funkcioneri DPS na udaru, Milo svodi Markovića na rang "poletarca" 

DA SE NIKAD NE ZABORAVI: Obeleženo 28 godina od stradanja Srba u Skelanima, muslimanske snage ubile 69 civila i vojnika

DA SE NIKAD NE ZABORAVI: Obeleženo 28 godina od stradanja Srba u Skelanima, muslimanske snage ubile 69 civila i vojnika

- Apsolutno loš razvoj političke situacije u Crnoj Gori, umesto radikalnih reformi, diskontinuiteta sa totalitarnim režimom, otvaranja dosijea, zabrane rada DPS-a, kako je to rađeno u Češkoj, Poljskoj, Rumuniji, Bugarskoj, početkom 90-ih godina. Mi imamo dijalog, neke dogovore, ispijanja kafa i zaista potpuno jedan negativan razvoj političkih procesa u Crnoj Gori, koji je možda i dogovoren i koji će se možda okončati posle kongresa DPS-a, kada se malo podignu tenzije. Kad Đukanović i Krivokapić kažu ovo je kritična situacija, zemlja ne može da funkcioniše, blokada. Kako da rešimo sve ovo? Da reše tako što će se posle kongresa DPS-a, eventualno posle izbora u Nikšiću, napraviti rekonstrukcija Vlade u kojoj će pored ovih struktura koje su sad najverovatnije ući i DPS - smatra Medojević.

Milo Đukanović
I dalje kamen spoticanja u Crnoj Gori: Milo Đukanović
Foto: Profimedia

Lider PZP-a kaže i da nije zadovoljan raspodelom mesta po dubini. Politička partija koja učestvuje na izborima, navodi Medojević, mora i da vrši vlast kada osvoji pobedu.

- Dakle, tu je sada vrlo teško funkcionisati. Recimo problematično je da neki kadar PZP-a dobije neko mesto u Upravi, a da tamo mora da sprovodi politiku vlasnika Vijesti. Ne može da sprovodi politiku Pokreta za promene jer mi nemamo tamo ni jednog ministra. Ne može da sprovodi ni politiku DF-a, evo da kažem najšire. Ne može da sprovodi ni politiku vladajuće koalicije jer ta politika se nije ni definisala. Nego imamo vladu koja je nametnuta spolja - kaže on.

Vlada je, dodaje, izgubila bilo kakav kontakt sa većinom koja je podržava, a sa druge strane na nju utiču neformalni centri moći ili, kako kaže, vladari iz senke.

- Sigurno ne mogu biti zadovoljan kako je ova vlada formirana, kako ova Vlada funkcioniše i kako PZP participira u kreiranju politika Vlade, nikako. Mi uopšte nemamo kontakt sa Vladom. Iz takvog načina funakcionisanja proizilaze javna neslaganja. Ja ne kritikujem Vladu, ja sam za nju glasao i podržao sam premijera, ali kritikujem glupe poteze, pogrešne poteze, nezakonite odluke, štetne odluke po javne interese i građane i tako da to ne ide kako treba - navodi Medojević.

Čestitka za Dan Republike Srpske

Medojević se osvrnuo i na čestitku premijera Zdravka Krivokapića povodom Dana Republike Srpske i njegovo opravdanje da to nije bilo zvanično saopštenje crnogorske Vlade, već je saopšteno u telefonskom razgovoru. Takvo ponašanje Medojević smatra neozbiljnim jer, kako kaže, 80 odsto onih koji su glasali za koaliciju koju je predvodio Krivokapić, sigurno su stava da je taj potez opravdan.

Komentarisao je i izjavu ministra za kapitalne investicije Mladena Bojanića da neće zapošljavati partijske kadrove te da će on iskljičivo odlučivati o tome ko će koje mesto pokrivati.

- To izgleda ovako - kao da ja kažem neću glasati u Skupštini nijedan zakon koji dođe od Bojanića. Nije Bojanić postavio parlament, nije Vlada postavila parlament, nego je parlament birao Vladu i postavio Vladu i ima pravo i da pita, a da ne govorim da vladajuće partije imaju pravo da učestvuju u vršenju vlasti. Kako će biti onda odgovorna za politiku u kojoj ne participiraju. Znači, jedna opšta konfuzija koja je posledica te političke deformacije da je Vlada formirana ne na osnovu izborne volje građana nego na osnovu interesa neformalnih interesa moći. Dakle, oko Vijesti i dela crkve - ističe Medojević.

Crna Gora
Mesto neslaganja: Skupština Crne Gore
Foto: Profimedia

Medojević ne veruje u uspešnu borbu protiv korupcije i organozovanog kriminala u, kako kaže, ovakvom političkom okruženju i bez reformi. Nedavno hapšenje kontroverznog biznismena Branislava Mićunovića smatra političkim trikom.

- Nisu ljudi sa kojima država treba ovako jeftino da se igra, kao što se igrala sa Mićunovićem. Treba snažno udariti, pohapsiti kompletnu strukturu, optužiti ih na bazi dokaza i naravno očistiti državne institucije od njihovih plaćenika. Ovako je ispao jeftin politički marketing. Ja sam to i najavio, sportski ribolov. Znači uhvatiš ribicu, poljubiš u ruku i pustiš. Jednostavno ovo je blamiranje države, tako se to ne radi, ali očigledno da ovde Vlada, iza koje ne stoje političke partije koje čine većinu već stoje tajkuni druge porodice i neki segmenti crkve, očigledno i ne zna kako država funkcioniše, kako se to radi - poručuje lider PzP.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja donelo je rešenje o privremenom finansiranju za januar. Za Medojevića je čitav postupak oko finansiranja i zaduživanja od 750 miliona evra protivzakonit i neustavan.

- Ja imam osećaj da se plaše da dođu da se suoče ti ministri. Da ne žele, da im je Skupština ispod nivoa. Neki konsultatnt za Aerodrome je sada izabran. Vidite, ni tendera, ni konkurencije, 1.200 evra na sat čitamo da je honorar. Videćete koji će sve honorari isplivati kada saznamo koliko je pravna firma uzela za obveznice, koliko je uzela investiciona banka. Apsolutno od početka do kraja protivustavan, nezakonit i veoma sumnjiv posao sa aspekta korupcije - ocjenjuje Medojević.

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd