fbpx
Skip to main content
koronavirus u Hrvatskoj

NE POŠTUJU MERE, PRAVE SVADBE I PROSLAVE: Zabrinjavajuća situacija u Baru, kapaciteti se pune

Foto: Profimedia
U Opštoj bolnici Bar, koja je Regionalni Covid centar za primorje, trenutno je hospitalizovano 72 obolelih, uglavnom iz primorskih opština, što čini 2/3 popunjenosti kapaciteta kovid odeljenja.

Dodatno zabrinjava činjenica da se epidemiološka situacija u Baru poslednjih dana pogoršava.

Samo u jednom danu, u sredu, novozaraženih je 52-oje, 259 su aktivni slučajevi obolelih, a 110 lica je pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom što su zabrinjavajući statistički podaci za opštinu koja ima oko 45.000 stanovnika

POZNATO TRENUTNO STANJE MITROPOLITA AMFILOHIJA: Urađen skener plućne arterije i pluća

POZNATO TRENUTNO STANJE MITROPOLITA AMFILOHIJA: Urađen skener plućne arterije i pluća

KORONA PARALISALA REGION: Makedonija oštro kažnjava, Hrvatska oborila crni rekord, a Slovenija produžava mere!

KORONA PARALISALA REGION: Makedonija oštro kažnjava, Hrvatska oborila crni rekord, a Slovenija produžava mere!

SLOVENIJA U KANDŽAMA KORONE: 2.488 novih slučajeva, večeras se odlučuje o produžavanju mera!

SLOVENIJA U KANDŽAMA KORONE: 2.488 novih slučajeva, večeras se odlučuje o produžavanju mera!

Predsednik opštine i lokalnog Tima za zaštitu i spašavanje, Dušan Raičević, sazvao je danas hitnu sednicu Tima, na kojoj su doneseni zaključci i preporuke, koje bi trebalo da preduprede dalje širenje koronavirusa. Članovi Tima saglasni su da treba pojačati kontrolu ugostiteljskih objekata i građana u samoizolaciji.

Upućen je apel da se poštuju preventivne mere, kako bi se zaštitilo zdravlje stanovništva, a Bar ostao u zelenoj zoni "Kovid gradova".

Sve više Barana kojima je ugrožena egzistencija

Uz zdravstvenu, usložnjava se i socijalna situacija. Sve je više sugrađana kojima je ugrožena egzistencija. Preko 1.500 porodica oslanja se na podršku Crvenog krsta , a od početka epidemije, za 200 je više starijih koji su na evidenciji ove humanitarne organizacije.

Apel je upućen i vlasnicima ugostiteljskih objekata, da strogo poštuju preporučene mere, građanima da se uzdržavaju od proslava i okupljanja, a svima koji su u samoizolaciji, jer su pozitivni na kovid-19 , ili čekaju rezultat testa, da ostanu u svojim kućama i izbegavaju kontakte.

- Očigledno je da još uvek nismo u potpunosti shvatili ozbiljnost situacije i pogubne posledice po zdravlje građana koje izaziva koronavirus - kazao je Raičević ističući da ugostiteljski objekti mogu raditi samo poštujući preporuke struke

- Povećanju broja obolelih doprinosi i organizacija svadbi, rođendana i drugih svečanosti, kojim prisustvuje veliki broj ljudi, a zabeleženo je i nepoštovanje mera samoizolacije - kazao je Raičević.

koronavirus
Foto: Profimedia

Koordinatorka Epidemiološke službe u barskom Domu zdravlja, dr Ljiljana Jovićević, je podsetila je da još nisu stigli rezultati testiranja od prošlog utorka iz Instituta za javno zdravlje, i da se u ovoj zdravstvenoj ustanovi, svakodnevno uzorkuje 45 – 50 lica.

- Prilikom svakog testiranja i razgovora sa potencijalnim pacijentima, pokušavamo da saznamo kako su inficirani. Uglavnom su većina prisustvovali proslavama rođendana, venčanja, a pred nama je i vreme slava, te je jasno da su okupljanja osnovni izvor zaraze. Moramo poštovati naredbu NKT o zabrani organizacije ovakvih događaja, kazala je dr Jovićević, koja je predložila pojačanu kontrolu inspekcijskih organa i policije - navela je.

Načelnik Komunalne policije  Dejan Škerović navodi da su sugrađani opušteni.

- Pre desetak dana morali smo da intervenišemo na svadbi u restoranu na Kameničkom mostu, gde se okupilo 180 ljudi. Ovo slavlje je moralo biti odgođeno, a da ne bi dolazili u tu situaciju, najjednostavnije je da sve proslave ostavimo za neko drugo vreme. Kažnjeni su vlasnici nekoliko ugostiteljskih objekata, a potrudićemo se i u narednom periodu da kontrolišemo, ali i objasnimo , koliko je neophodno i u zajedničkom interesu da poštujemo mere - kazao je Škerović.

Komandir stanice policije CB Bar Predrag Bušković kaže da će akcenat posebno biti na obilasku objekata gde se izvodi "živa muzika", a kontrolisaće i građane koji moraju biti u samoizolaciji.

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd