fbpx
Skip to main content
Milo Đukanović

NEKAD SU BRANILI SRPSTVO, A SADA... Milov DPS ponovo ne zna šta želi: Ne odustaju od partijske Crkve

Foto: Profimedia
DPS nekad branio srpstvo, sad su "zabrinuti" za crnogorstvo i ne odustaju od partijske Crkve

Demokratska partija socijalista obavezala se u svom novom programu, koji će biti usvojen na vanrednom kongresu, da će se u narednom periodu posvetiti stvaranju širokog političkog saveza koji će se suprotstaviti negatorima crnogorskog identiteta.

DA LI SRBIMA I DALJE TREBA PCR TEST ZA ULAZAK U SLOVENIJU: Popuštanje lokdauna otvara vrtiće i škole, šta je sa granicom?

DA LI SRBIMA I DALJE TREBA PCR TEST ZA ULAZAK U SLOVENIJU: Popuštanje lokdauna otvara vrtiće i škole, šta je sa granicom?

NAJVEĆA MIGRANTSKA KRIZA POSLE RATA: Šta se zapravo dešava u BiH (FOTO/VIDEO)

NAJVEĆA MIGRANTSKA KRIZA POSLE RATA: Šta se zapravo dešava u BiH (FOTO/VIDEO)

KOLINDA ČESTITALA BAJDENU: Poželela sam sve najbolje, posebno ujedinjenje!

KOLINDA ČESTITALA BAJDENU: Poželela sam sve najbolje, posebno ujedinjenje!

U dokumentu se dodaje da će se DPS "beskompromisno suprotstaviti pokušajima ugrožavanja tekovina istorijskog referenduma o nezavisnosti".

- Kao vodeća politička snaga u Crnoj Gori prepoznajemo spremnost za odbranu ovih vrednosti i među drugim političkim subjektima, društveno-političkim organizacijama i slobodnim pojedincima. Stoga ćemo se u narednom periodu posvetiti stvaranju širokog političkog saveza, koji će predstavljati još snažniju branu civilizacijskoj regresiji koju propagiraju negatori crnogorskog identiteta - navodi se u Programu.

U DPS-u podcrtavaju da je zaštita državnog integriteta i dostojanstva Crne Gore prioritet najvišeg reda.

- Kao refleksija globalnih političkih procesa, Crna Gora se tokom prethodnih godina suočila sa jačanjem kleronacionalističkih i populističkih snaga koje se ne mire s njenom samobitnošću, građanskim karakterom i evropskom orijentacijom. Posledično, svedočimo pokušajima kulturne asimilacije i, neretko, otvorenog negiranja identitetske posebnosti crnogorskog naroda, a time i negiranja potrebe postojanja crnogorske države. To nas neće pokolebati - piše u Programu.

Navodi se da je manipulacija religijskim osećanjima jednog broja naših građana u režiji Srpske pravoslavne crkve poslužila kao izgovor za napad na fundamentalne vrednosti moderne Crne Gore.

- Brutalno mešanje njenih predstavnika ne samo u politički život već i u sam izborni proces u Crnoj Gori nedvosmisleno je potvrdilo ispravnost našeg opredeljenja da, na savremenim osnovama, uredimo odnos države i religijskih zajednica. Kao i do sada, bezrezervno ćemo štititi slobodu veroispovesti svih verujućih ljudi, kao i prava građana koji sebe smatraju agnosticima i ateistima. Istovremeno, bilo da se radi o pojedincima ili organizacijama, insistiraćemo na obavezi dosljednog poštovanja Ustava i pravnog poretka naše države - navodi u predlogu Programa DPS.

Pravo Crnogoraca na slobodu vjeroispovijesti

U dokumentu se navodi da DPS ostaje posvećen borbi protiv svakog vida diskriminacije i ukazuje se da je jednom broju građana Crne Gore, dominantno crnogorske nacionalnosti, uskraćeno pravo na slobodu veroispovesti.

- Pravo crnogorskih vernika na samostalnu pravoslavnu crkvu koja će delovati na prostoru Crne Gore, u DPS-u doživljavamo kao sastavni dio korpusa istorijskih prava za čiju ćemo se afirmaciju zalagati istrajno, tolerantno i promišljeno, poštujući pravila koja važe u globalnom pravoslavlju. Istovremeno, štiteći neprikosnovenost prava svojine kao jednog od temeljnih principa vladavine prava, borićemo se svim pravnim sredstvima za to da se sakralna imovina koja je pripadala državi Crnoj Gori pre njenog nasilnog ukidanja 1918. godine, vrati državi Crnoj Gori. U njenom vlasništvu, verski objekti biće otvoreni za pripadnike svih religijskih zajednica. Na taj način, tzv. versko pitanje ćemo izmestiti iz domena politike i, tako, stvoriti uslove za prevazilaženje duboko ukorenjenih identitetskih podjela u Crnoj Gori koje opterećuju njen ukupan razvoj - piše u dokumentu.

Dodaju i da će nastaviti da afirmišu crnogorski jezik i kulturu i, na taj način, jačaju temelj građanske Crne Gore. Posebnu pažnju, dodaju, posvetiće mladim ljudima.

U Programu piše i da će, kroz inovativne forme građanske participacije, otvoriti prostor za javnu debatu o važnim društveno-političkim pitanjima i omogućiti građanima da direktno utiču na proces kreiranja politika partije.

Navode kako su naročito ponosni na ulogu pripadnika manjinskih naroda u procesu izgradnje crnogorske države.

Da bi mogla sačuvati prepoznatljivi državni identitet, odnosno građanski i multietnički karakter, naša država mora ostati antifašistička, navodi DPS u Programu.

- Ostajemo verni veličanstvenoj humanističkoj poruci koja je iz Crne Gore poslata porobljenoj Evropi 13. jula 1941. godine. Ponosno čuvajući tekovine slavnog partizanskog pokreta, beskompromisno ćemo se suprotstaviti svakom pokušaju istorijskog revizionizma - navodi se u Programu.

Svi odbori predložili Đukanovića za predsjednika, Statutom predviđen četiri potpredsjednika

Prema pouzdanim saznanjima, svi opštinski odbori su predložili Mila Đukanovića za predsednika partije. Novim Statutom je predviđeno da DPS ima četiri potpredsednika od kojih makar jedno mesto mora da pripadne ženi.

Kako se ranije pisalo, naredni put će se predsednik partije birati na partijskom referendumu, a neposredan izbor je predviđen i za predsednike opštinskih odbora.

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
3 Beograd