Skip to main content
Edi Rama

NEMCI OBJAVILI NOVE AUDIO SNIMKE EDIJA RAME! Kupovali i manipulisali glasovima, oglasio se i albanski premijer

Foto: Profimedia
Nemački list "Bild" objavio je nove snimke prisluškivanih razgovora na kojima se čuje kako se funkcioneri vladajuće albanske stranke, Socijalističke partije, dogovaraju o pretnjama, kupovini i manipulaciji glasovima u pograničnom gradu Peškopeja. 

U prisluškivanim razgovorima se čuju glasovi aktuelnog albanskog premijera Edija Rame, bivšeg ministra ekonomije Damijana Gjiknurija, direktora albanskog Ministarstva unutrašnjih poslova Arbena Kešija i drugih funkcionera Socijalističke partije u toj zemlji. 

Burno u EU: Sukob oko početka pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, evo ko koči proces

Burno u EU: Sukob oko početka pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, evo ko koči proces

BRISELSKI ŠAMAR ZA ALBANCE: Sutra se priča o ulasku novih članica u EU, a Albaniju niko ne pominje!

BRISELSKI ŠAMAR ZA ALBANCE: Sutra se priča o ulasku novih članica u EU, a Albaniju niko ne pominje!

KRIZA U ALBANIJI SVE VEĆA! Ramina stranka pokrenula postupak za SMENU PREDSEDNIKA!

KRIZA U ALBANIJI SVE VEĆA! Ramina stranka pokrenula postupak za SMENU PREDSEDNIKA!

- Prisluškivani razgovori potiču iz dosijea 184 koji je tri godine stajao u fiokama albanskog tužilaštva - piše novinar Piter Tide. 

Na jednom od 16 objavljenih snimaka premijer Rama u telefonskom razgovoru s Kešijem na dan izbora pita da li su realizovani postavljeni ciljevi, na šta sagovornik odgovara potvrdno. 

I u drugim prisluškivanim razgovorima funkcioneri Socijalističke partije zahtevaju kupovinu i manipulaciju glasovima. Odmah posle objavljivanja snimaka, Tužilaštvo za teška krivična dela je najavilo istragu protiv lica koji su izvadili te materijale iz dosijea. 

- Tužilaštvo za teška krivična dela pažljivo prati novonastalu situaciju bez presedana, što ozbiljno utiče na imidž albanskog tužilaštva, a nastala je kršenjem zakona - navodi se u saopštenju Tužilaštva. 

Albanski premijer je tim povodom najavio tužbu protiv nemačkog novinara Pitera Tidea. 

Rama je na Tviteru napisao da je odlučio ovo pitanje da pokrene na sudu u Nemačkoj, jer se tamo pravda "ne igra s tajnama jedne istrage, dostojanstvom građana i poštovanjem prema državi“. 

- Odlučio sam da ovaj spor vodim u nemačkim sudovima, u toj blagoslovljenoj zemlji gde se pravda ne igra s tajnama istrage i gde se dostojanstvo građana i države poštuje kao neprocenljiva vrednost. ''Ajde da vidimo ko je u pravu - napisao je Rama, koji je prethodno ove snimke ocenio kao ucenu. 

Putem Fejsbuka on je dobio odgovor od Tidea, koji je napisao da "Rama još nije čuo o nezavisnom pravosuđu“, pa zato zahteva istragu tužilaštva. 

- Zato što šef albanske vlade još nije čuo o nezavisnom pravosuđo sada zahtevada tužilaštvo istražuje. I zato što je on sada u Londonu, trebalo bi da dobije lekciju o tome šta su nezavisni tužioci i pravi, funkcionalni sudovi - odgovorio je Tide na Raminu najavu da će ga tužiti. 

Da li ćete ove godine priuštiti sebi letovanje?

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD svet

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
32 Beograd