Utorak 19. mar 2024.
Hrvati

NEMCI DALI ODGOVOR NA PITANJE: Zašto Hrvati toliko MRZE Srbe?!

Foto: Profimedia
Hrvatska se vraća u vreme NDH i ustaškog terora

U Hrvatskoj raste govor mržnje. Podstiču ga političari, a onda ga mediji i društvene mreže šire dalje, zaključuje nemački medijski servis Dojče Vele.

ŽESTOKA PROVOKACIJA U JASENOVCU: Pripadnici Hrvatskih odbrambenih snaga uzvikivali ZA DOM SPREMNI!

Protest/ilustracija
Foto: Profimedia/ilustracija

List navodi da je zabrinjavajuća diskriminacija nacionalnih manjina, sloboda medija u Hrvatskoj, kao i nacionalizam posebno eskalira u predizborno vreme. 

Amnesti Internešnal upozorava da hrvatski sudovi zatvaraju oči pred nasiljem nad manjinama. Dvogodišnje istraživanje građanskog udruženja "GONG" javlja da tzv. rubni mediji najviše raspiruju mržnju prema migrantima, homoseksualcima i Srbima.

Tu se ističu portal "Dnevno" i TV emisija "Bujica" hrvatskog ultradesničara Velimira Bujaneca. TV voditelj pozdravlja "Hrvatice, Hrvate i poštene Srbe", dok huškački portal objavljuje da su migranti manje inteligentni, dolaze iz drugačijih kultura koje silovanja smatraju poželjnim ponašanjem.

Ustaše
Foto: Profimedia

Srpsko narodno veće je u godišnjem biltenu upozorilo na erupciju govora mržnje kroz medije, poruke političara i sveštenika, kao i na sportskim terenima. Buja i stvarno, fizičko nasilje, pa SNV beleži da je u tom smislu diskriminacija za samo godinu dana porasla za čak 57 posto.

Dokoni devetnaestogodišnjak naručuje nalepnice koje prikazuju stablo na kojem se ljuljaju obešeni ljudi s tekstom "Srpsko obiteljsko stablo", pa ih lepi po Vukovaru, gradu u kojem Hrvati i Srbi žive jedni pored drugih, a ne jedni s drugima, pišu Nemci.

Socijalni pedagog Julijana Adamović kaže da ono što u drugim gradovima prolazi ispod radara, u Vukovaru bude posebno naglašeno.

Ustaše
Ustaše
Foto: Profimedia/ilustracija

- Takozvana progresivna Hrvatska burno reaguje na svaki govor mržnje prema manjinama, dok je govor mržnje upućen prema većinskom narodu postao gotovo stvar prestiža i smatra se samokritikom. S druge strane, tzv. desna Hrvatska reaguje samo na govor mržnje upućen većinskom narodu. I to, najčešće istim takvim govorom, prema nacionalnoj manjini iz koje, uvereni su, dolazi autor anonimnog grafita ili osoba koja je uništila ili oštetila državne simbole - kaže Adamović.

Ona smatra i da srpska deca, zahvaljujući "svojim" školama, odrastaju odvojeno od hrvatske, pa nijedni nemaju priliku da upoznaju "one druge".

Pobornici ustaške ideologije u modernoj Hrvatskoj
Foto: Profimedia

Na društvenim mrežama se vodi pravi virtuelni rat, pun uvreda na račun pojedinaca, grupa i celog naroda. Adamović kaže da se često događa da se usmerenost na zločine nad Hrvatima smatra nepotrebnim podizanjem nacionalnih tenzija.

- Dobrim delom i jeste, jer se radi o selektivnom pristupu. Iste takve zločine počinjene prema pripadnicima srpske nacionalne manjine potenciraju do neslućenih razmera, opet ne vodeći računa o sopstvenoj sklonosti selektivnosti - kaže Adamović i dodaje da i levi i desni uzimaju ulogu tužitelja, sudije i krvnika. Kao posebno iritantan, izdvaja govor mržnje prema imigrantima, pa čak i ljudima koji generacijama žive u Hrvatskoj, a poreklom su iz Bosne i Hercegovine.

Naučnike ipak više od stavova građana zabrinjava nedosledna sudska praksa u kojoj neki sudovi oslobađaju, a drugi kažnjavaju one koji promovišu fašističke režime i govor mržnje.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
2 Beograd