fbpx
Skip to main content
Bosna i Hercegovina

NESLANA ŠALA ILI GRUBA POLITIKA EU: Slovenija aktivno planira da "prekraja granice" BiH i Zapadnog Balkana?

Foto: Profimedia/ilustracija
Mnogo bure u javnosti izazvala je navodna izjava slovenačkog premijera Janeza Janše o "konačnom raspadu SFRJ"

Navodi se da je slovenačka ambasadorka Zorica Bukinac pozvana je u MSP BiH kako bi objasnila glasine o navodnim "novim geostrateškim planovima za Balkan“.

ORL specijalista upozorava: Ove simptome ne smete da ignorišete! Evo kako da zaštitite nos i disajne puteve!

ORL specijalista upozorava: Ove simptome ne smete da ignorišete! Evo kako da zaštitite nos i disajne puteve!

"BOSNA I HERCEGOVINA JE MRTAV KONJ KOJI SE NE MOŽE UZJAHATI" Milorad Dodik istakao da zemlja nema nikakvu šansu!

"BOSNA I HERCEGOVINA JE MRTAV KONJ KOJI SE NE MOŽE UZJAHATI" Milorad Dodik istakao da zemlja nema nikakvu šansu!

DA LI JE JANŠA OTVORIO "PANDORINU KUTIJU" ZAPADNOG BALKANA? Stigao zvaničan stav EU o promeni granica!

DA LI JE JANŠA OTVORIO "PANDORINU KUTIJU" ZAPADNOG BALKANA? Stigao zvaničan stav EU o promeni granica!

Slovenačko vođstvo kaže da je reč o nesporazumu.

"Nema raskola"

Prema nezvaničnim navodima, sovenačka ambasadorka pozvana je u MSP BiH zbog takozvanog non-papira koji je slovenački premijer Janez Janša navodno poslao u EU. Reč je o mogućim promenama granica na zapadnom Balkanu.

Kako je poznato, sam Janša to je već demantovao. A s obzirom na glasine, predsednik Borut Pahor je takođe je izjavio da se zalaže za priključenje jedinstvene BiH Evropskoj uniji u nekoj doglednoj budućnosti.

Željko Komšić je u ponedeljak potvrdio bih-medijima da je Pahor tokom službene posete 5. marta u neformalnom razgovoru pitao da li je moguć "miran razlaz Bosne i Hercegovine". On je pritom na umu pre svega imao moguću secesiju Republike Srpske.

Janez Janša
Foto: Profimedia

- U poslednje vreme u Evropi se sve glasnije razmišlja o tome da bi trebalo zaokružiti raspad Jugoslavije. Da li se BiH uopšte može mirno razdvojiti - pitao je Pahor članove predsedništva Milorada Dodika, Šefika Džaferovića i Komšića.

Komšić je rekao da su on i Džaferović odmah dali do znanja da to nije moguće. S druge strane se Dodik pozitivno se izrazio o predlogu.

Deeskalacija

Prema jučerašnjim izveštajima, slovenačko vođstvo pokušalo je što pre da smiri situaciju i razjasni nesporazum:

- Predsednik Pahor želi da Bosna i Hercegovina što pre postane deo Evropske unije. U više navrata naglašava važnost geopolitičkog pristupa proširenju Evropske unije, koje bi uključivalo i Bosnu - izjavio je Pahorov kabinet u ponedeljak.

U saopštenju se takođe navodi da je Pahor redovno upozoravao na opasnost ideje o raspadu BiH i prekrajanja granica na zapadnom Balkanu, te je u tom kontekstu, iz puke "zabrinutosti zbog takvih predloga", prilikom razgovora s tri člana predsedništva upitao da li ukidanje sadašnje države za njih uopšte dolazi u obzir.

Gotovo u isto vreme je objavljeno da je premijer Janez Janša predao non-papir predsedniku saveta EU Šarlu Mišelu s prioritetima predstojećeg slovenačkog predsedništva, koji navodno uključuje planove i smernice za "konačni raspad Jugoslavije", nezvanično je preneto.

EU
Foto: Profimedia

U javnosti je kako se saznaje to protumačeno kao mogućnost kretanja u pravcu odvajanja Republike Srpske te onda prekrajanje granica u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Albaniji.

No Janša, čija vlada 1. jula preuzima predsedavanje Saveta EU, odmah je demantaovao te navode.

Vratiti zapadni Balkan na dnevni red EU

Kabinet predsednika Saveta EU nije niti potvrdio niti izričito opovrgnuo postojanje takvog slovenačkog non-papira, koji je prema neslužbenim informacijama predat prošle jeseni. Mišelov portparol Barend Lejts samo je rekao da ne može potvrditi da je Savet EU primilo takav non-paper, ali da će on to proveriti.

Podsećanje radi, devet država članica EU još ranije zatražilo od visokog predstavnika za spoljne poslove Žosepa Borelja da se održi ''strateška rasprava" o zemljama zapadnog Balkana i njihovim perspektivama za članstvo u Evropskoj uniji, na sastanku ministara spoljnih poslova EU-a u aprilu.

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
14 Beograd