fbpx
Skip to main content
Bombaš

NEURAČUNLJIVI BOMBAŠ SE VRAĆA MEĐU LJUDE: Bacio je eksploziv čoveku u krilo, a sad IZLAZI NA SLOBODU!

Foto: Tanjug/AP Photo/MUP Banjaluka
Veštaci iz Banjaluke tako smatraju da Stevanović i dalje poseduje manifestne elemente psihoze, odnosno sumanute ideje i proganjanja

Stručni tim Zavoda za forenzičku psihijatriju Sokolac dostavio je Osnovnom sudu Banjaluka mišljenje da bi se u narednom periodu trebalo raditi na resocijalizaciji i povratku u lokalnu zajednicu Željka Stevanovića (52) osuđenog zbog bombaškog napada i ubistva vozača "Autoprevoza" Bore Topića.

Minibus pun dece sleteo u provaliju: IMA POVREĐENIH! (FOTO)

Potpuno suprotna mišljenja medicinskih stručnjaka dostavljena su Osnovnom sudu Banjaluka kada je u pitanju nastavak lečenja Stevanovića. Tim veštaka iz Banjaluke smatra da se Stevanović ne nalazi u zadovoljavajućoj fazi medicinske remisije, dok su potpuno suprotno mišljenje izneli stručnjaci iz Zavoda za forenzičku psihijatriju Sokolac.

Veštaci iz Banjaluke tako smatraju da Stevanović i dalje poseduje manifestne elemente psihoze, odnosno sumanute ideje i proganjanja. Sa druge strane, stručni tim iz Zavoda smatra da je medicinski tim kada je u pitanju Stevanović, postigao svoj maksimum što se tiče medicinske remisije, te da on više nikada neće biti bolji, kada je u pitanju njegovo psihičko stanje.

- Pacijent se trudi da sve svoje zadatke obavi kvalitetno i odgovorno - navodi se u jednom od zaključaka stručnjaka sa Sokoca. Suština nalaza koji je dostavljen banjalučkom sudu je da svi članovi stručnog tima Zavoda smatraju da je kod Stevanovića postignuta stabilna medicinska remisija, te da je to maksimum kod ovog pacijenta. Zanimljivo je da stručnjaci kod puštanja Stevanovića na slobodu vide "mnogobrojne peripetije", ali istovremenu dodaju da bi sud u narednom periodu trebao raditi na tome da se pacijent vrati u lokalnu zajednicu.

- Takođe, ne zanemaruju se ni činjenice koje upućuju na mnogobrojne peripetije da se imenovani vrati u lokalnu zajednicu. Iako je Zavod ostvario kontakte sa porodicom i Centrom za socijalni rad Banjaluka, ništa se nije učinilo od strane lokalne zajednice kada je u pitanju postizanje uslova za resocijalizaciju Stevanovića i njegov bezbedan povratak u lokalnu zajednicu. Iz navedenog razloga, na kolegijumu su se svi jednoglasno složili da mi u slučaju Željka Stevanovića ne predlažemo otpust pacijenta iz ustanove već samo konstatujemo njegovo aktuelno zdravstveno stanje. S obzirom da nam je dostavljeno mišljenje veštaka koji drugačije misle, na sudu je da prihvati jedno od dva mišljenja. Ukoliko bi se prihvatilo naše mišljenje, onda bi sud sa nadležnima iz lokalne zajednice, Centrom za socijalni rad Banjaluka i Policijskom upravom Banjaluka, te porodicom, ovaj predmet u vezi Željka Stevanovića trebao rešavati u pravcu isptitivanja mogućnosti i prepreme terena za njegovu resocijalizaciju i povratak u lokalnu zajednicu - zaključili su iz Zavoda za forenzičku psihijatriju Sokolac.

Odlično obavešteni izvor navodi da je sud zatražio treće mišljenje, koje takođe dolazi od veštaka sa Sokoca, nakon čega će biti donesena konačna odluka o puštanju Stevanovića na slobodu.

POTVRĐENO IZ PODGORIČKOG SUDA: Zbog nesreće na Skadarskom jezeru, monahu određen pritvor do 30 dana

Podsetimo, Željko Stevanović je osuđen u banjalučkom Okružnom sudu 27. juna 2015. na kaznu prisilnog lečenja u zatvorenoj ustanovi zbog ubistva vozača "Autoprevoza" Bore Topića (55). Stevanović je Topića ubio u bombaškom napadu 13. marta 2014. godine, na autobuskoj stanici kod Poljoprivredne škole u banjalučkom naselju Lazarevo.

Kada je Topić zaustavio autobus na stanici Stevanović je kroz prednja vrata u krilo Topića bacio bombu, koja je vozača ubila na mestu. Nakon napada koji je šokirao javnost, Stevanović je pobegao i skrivao se 36 časova. Uhapšen je u jednoj od najvećih policijskih potera koje pamti Banjaluka. U potrazi je, osim policajaca i inspektora, te specijalno obučenih pasa za ovu namenu, učestvovao i helikopter.

Ukoliko Osnovni sud Banjaluka donese odluku o puštanju na slobodu Željka Stevanovića, informacija je da bi on boravio na lokaciji izvan grada. Ovaj predlog dostavili su članovi porodice uz komentar "da je Stevanović trenutno kao ptica zatvorena u kavezu".

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
16 Beograd

Korona skener

Korona virus COVID-19