Utorak 19. mar 2024.
Bajinci

"Niko da nije umro dok poplava ne prođe": Crkva i groblje pod vodom, meštani mole Boga da se voda što pre povuče

Foto: Youtube/printscreen/BN TV
Strah od prinudnog pražnjenja akumulacije Hidroelektrane "Bočac"

Poplave koje su pogodile ceo region nisu zaobišle ni Republiku Srpsku.

Poplavljene su kuće i oranice, a pod vodom se nalaze i lokalno groblje i seoska crkva u Bajincima. Stanovnici koji žive pored Vrbasa u Kukuljama, Liliću i Glamočanima strahuju od prinudnog ispuštanja vode iz akumulacije Hidroelektrane "Bočac" jer bi u tom slučaju na udaru stihije bile njihove kuće.

Situacija na poplavljenom području sve je teža i to posebno u Gaju i Bajincima gde su za sada poplavljena tri domaćinstva. Poplavljene oranice meštani Bajinaca će da prežive, iz kuća će da izbace vodu, ali najviše ih boli kad vide da su pod vodom lokalno groblje i crkva. Groblje u Bajincima izgrađeno je u nebranjenom području reke Vrbas još u vreme Austrougarske. Zbog čestih poplava u ovom kraju iseljeno je na desetine domaćinstava, ali je groblje i dalje u funkciji.

- Dok traje poplava, niko u selu ne sme umreti, jer nema mogućnosti da se obavi sahrana - u šali kaže jedan meštanin ovog sela.

Ako se to i dogodi, biće privremeno sahranjen u nekom od susednih sela, što ne bi bio prvi put. Voda je došla i do stare crkve koja je izgrađena 1938. godine, a preti da poplavi i novu podignutu 2010. godine. Ova crkva za sada nije poplavljena, jer je zbog čestih poplava na ovom području podignuta na izgrađenom nasipu, ali joj se zbog visokog vodostaja ne može prići.

Poslednja obilna kiša izazvala je nagli porast manjih vodotoka u ovoj opštini, koje su se delimično izlile, a došlo je i do pojave bujičnih i podzemnih voda koje, takođe, stvaraju nevolje stanovništvu na zaštićenim područjima ove opštine.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
2 Beograd