Skip to main content
Nikola Gruevski

NIKOLA GRUEVSKI U INTERVJUU OTKRIO PRLJAVE IGRE ZORANA ZAEVA: Srbija nema veze sa mojim odlukama

Foto: TV Pink printscreen
Susrećemo se sa ozbiljnim političkim problemom u Makedoniji od strane aktuelne vlasti, rekao je u intervjuu za televiziju Pink, bivši makedonski premijer Nikola Gruevski.

Od strane aktuelne vlasti u Skoplju postoje pokušaji da se Srbija nekako uplete u odlazak Gruevskog iz Skoplja. Gruevski je Makedoniju napustio kao slobodan čovek, a onda je ta država retroaktivno podigla optužnicu da bi mogla da ubedi narod kako je on "bežao od pravde".

Milorad Dodik jasno rekao u čemu je SPAS REPUBLIKE SRPSKE: Bez TOG ELEMENTA neće nas biti!

Milorad Dodik jasno rekao u čemu je SPAS REPUBLIKE SRPSKE: Bez TOG ELEMENTA neće nas biti!

U prvom intervjuu za strane medije bivši makedonski premijer Nikola Gruevski izjavio je da Srbija nema veze sa njegovim odlukama.

- Iz Tirane, preko Crne Gore i Srbije stigao sam u Mađarsku. Kao što je već poznato, prevoz mi je obezbeđen sa strane mađarske diplomatije. Kada sam stigao u ambasadu u Tirani, potražio sam politički azil, zbog političkih problema. Posle izvesnog perioda bio sam primljen u ambasadu i bio obavešten da će mi obezbediti prevoz do mađarske granice, gde bi mađarska imigraciona vlast odlučila hoće li mi biti odobren azil ili ne. Dodeljen mi je azil, politički azil zbog političkih problema – kaže Grusevski.

On je objasnio da je Mađarska članica EU i NATO, te da u njoj može dobiti vrstu boravka, kojom je zaštićen od daljeg političkog problema.

- Imam ličnu kartu za strance, pasoš koji daju ljudima koji dobiju azil i to je to. Ja sam slobodan čovek u ovoj zemlji – kaže Gruevski.

Nikola Gruevski
Foto: TV Pink printscreen

Dodaje da je politički pogrom velika sramota za Makedoniju, te da ne zna kako dalje vlasti planiraju da pričaju o funkcionalnoj demokratiji, kada država članica EU dodeljuje politički azil premijeru te zemlje zbog političkog problema.

- Susrećemo se sa ozbiljnim političkim problemom u Makedoniji od strane aktuelne vlasti – kaže Gruevski.

Govoreći o glasanju za promenu ustava u Sobranju i nuđenju abolicije pojedinim poslanicima VMRO-DPMNE od strane aktuelne većine, Gruevski kaže da se to i ne krije, već se o tome otvoreno priča.

Kaže da su na taj način nevini ljudi proglašeni krivima, da su stavljeni u pritvore, da su protiv njih podignute optužnice za izmišljenja dela.

- Krenuli smo po sudove, uzimali su advokate, ugrozili su im živote, porodice. Za kasnije, u datom momentu kada im budu zatrebali, oslobode ih ili bar im ponude oslobađanje. Oni koji prihvate, proglašavaju ih proevropskim, sa evropskom vizijom, dok oni koji ne prihvade su retrogradni, kriminalci, nasilni i sve najgore što se može reći – kaže Gruvski.

Sobranje u Skoplju
Foto: Profimedia

Kada je reč o nabavci blindiranog automobila, on ističe da ona nema veze sa korupcijom, da to nije ni optužnica, već za uticaj na ministarku unutrašnjih poslova da se nabavi takvo vozilo.

- Hteo sam da, pored stranih gostiju koji će ga koristiti, da ga ponekad i ja koristim. To se naziva "uticaj radi ostvarenja nagrade", a nagrada bi bila da se ponekad vozim ovim automobilom – kaže bivši premijer Makedonije.

Kaže da su mediji, posebno levičarski orijentisani objavili vest o tome da je osuđen za korupciju, što se kao "efektna dezinformacija" proširilo.

- Ja nisam pobegao pravdi, ja sam otišao jer je trebalo da završim u zatvoru zbog nepravedne sudske odluke sa političkim progonom, političkom motivacijom i narudžbenicom, gde bi moj život bio ugrožen. Do poslednjeg momenta sam išao na sud, kako za ovaj, tako i za sve ostale predmete – kaže Gruevski.

Govoreći o prisluškivanjima od strane opozicije u Makedoniji, Gruevski kaže da zna za snimanje od strane lica zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova, a koji su vrbovani od strane bivšeg šefa Obaveštajne službe za vreme socijal-demokrata, i oni su taj podatak priznali na sudu. Oni su priznali da su snimali i da su narudžbenicu dobili od bivšeg šefa Obaveštajne službe, koji je bio šef za vreme vladavine SDSM.

- Dogovorili su se sa sudom sporazumno kolika će biti zatvorska kazna i jedan period su odlužili svojom saglasnošću. Rekli su da su narudžbinu za snimanje dobili od gospodina Veruševskog, on nam je dao brojeve, što sve piše. Priznali su i nagodili su se sa Tužilaštvom kolika će zatvorska kazna biti. Posle je došlo preokreta: izašli su iz zatvora, proglašeni su herojima, kojo nisu snimalu, nego su bili "zvizdači" koji su objavili da se snima i time su doneli demokratiju u Makedoniju – kaže bivši premijer Makedonije.

Kada je reč o pravima Albanaca u Makedoniji i Tiranskoj platformi, Gruevski kaže da ne bi krivio albanski narod koji ima svoje potrebe: standard, bolji život, demokratiju, pravdu...

- Međutim, njihovi političari imaju druge planove i smatraju da će preko njih ostvariti određeni istorijski uspeh za Albance u Makedoniji – kaže Gruevski. Dodaje da je u Makedoniji rast bio velik za vreme VMRO-a, te da to nije bilo slučajno jer se ulagao veliki napor i trud.

Ističe da je potom došao jedan "izuzetno slab tim", koji je u većini "okrenut kriminalu i korupciji". Kaže da je Balkan uvek bio "bure baruta", te da nema ništa protiv Albanaca, ali da je istorijski i statistički netačno prikazivati da ih je bilo više nego Makedonaca u Makedoniji.

Ističe da bi se Goce Delčev, kada bi se pojavio, brzo našao kao predmet progona i da bi morao da napusti svoju zemlju.

- Ako se Delčev pojavi zajedno sa svojim sledbenicima Četnicima, odnosno Komitama, mislim da bi Zoran Zaev trebalo da napusti zemlju – kaže Gruevski.

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD region

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd