fbpx
Skip to main content
zemljotres Hrvatska

NITI JEDAN ŠATOR NI GREJALICA ZA BANIJU: Iz celog sveta stiže pomoć, samo Hrvatska ne brine!

Foto: Reuters
Hrvatska u ugrožena područja nije poslala niti jedan šator, grejalicu ili vreću za spavanje

Iz cele Evrope na zemljotresom pogođena područja u Sisačko-moslavačkoj županiji stalno pristiže pomoć u opremi i hrani za ugroženo stanovništvo, pa je tako dosad stiglo ili će stići ovih dana ukupno 217 stambenih kontejnera, 1003 šatora, 5570 kreveta, 3685 vreća za spavanje, 501 grejalica i mnoga druga oprema poput rasvetnih tela, dok Južna Koreja šalje 10.000 testova na covid-19.

JAČI OD PRETHODNOG: Novi zemljotres u Petrinji, treslo se i u Zagrebu

JAČI OD PRETHODNOG: Novi zemljotres u Petrinji, treslo se i u Zagrebu

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) Migrant ubo državljanina BiH, građani Bihaća u strahu i neverici

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) Migrant ubo državljanina BiH, građani Bihaća u strahu i neverici

OBISTINILE SE CRNE SLUTNJE: Đukanović neće mirno da siđe sa vlasti

OBISTINILE SE CRNE SLUTNJE: Đukanović neće mirno da siđe sa vlasti

Istovremeno, iz hrvatskih robnih zaliha na pogođena područja stigao je tek 21 stambeni kontejner, 517 kreveta, 45 agregata, tona mesnih narezaka i samo 2000 suvih obroka.

Niti jedan šator, grejalica ni vreća za spavanje nisu stigli iz robnih zaliha, iako bi u magacinima trebalo da bude zaliha za mesec dana za kompletno stanovništvo Hrvatske.

Iz Ministarstva se pravdaju kako je 277 kontejnera već u upotrebi; 201 za potrebe lečenja covida-19, a u 76 kontejnera stanuju Zagrepčani stradali u zemljotresu te da su 22. decembra pokrenuli novu nabavku za još 41 kontejner.

Ali postavlja se pitanje kako to da zalihe nisu obnovljene kad su već svi kontejneri u upobi, a ako je jasno da je gotovo 300 kontejnera već u upotrebi, kako to da nijedna vreća za spavanje, šator ni grejalica nisu stigli iz robnih zaliha, postavlja se pitanje u hrvatskim medijima.

Hrvatska je isti dan kad je Baniju pogodio razoran zemljotres aktivirala mehanizam Unije za  hitnu pomoć, a do danas se na taj poziv odazvalo 15 država članica EU i Turska. 

Republika Srpska na inicijativu Srpskog narodnog veća poslala je 10 kontejnera. 

I vlade iz regije već su poslale sredstva. Vlada Srbije poslala je milion erva, Vlada Albanije 250.000 evra, Severna Makedonija i Kosovo po 100.000 evra, Crna Gora 50.000 evra, a Islamska zajednica u BiH prikupila je 400.000 kuna. 

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd