fbpx
Skip to main content
Ribar u Hrvatskoj

NOVA PROPAST PRETI HRVATSKOJ: Zemljotresi nisu samo rušili Zagreb i Petrinju, mnogo veće posledice već se osećaju na Jadranu

Foto: Profimedia
Pored turizma još jedna privredna grana je na udaru

Ribari duž celog Jadrana tvrde da godina i sezona nikada nisu bile čudnije i da je ulov ribe desetkovan. Razloge za to nalaze u zemljotresima koji su ove godine celu Hrvatsku, pa i obalu u nekoliko navrata dobro "prodrmali".

POTPUNO BEZBEDNO: Evo kako najlakše da zaštite i vas i vaše mališane od komaraca

POTPUNO BEZBEDNO: Evo kako najlakše da zaštite i vas i vaše mališane od komaraca

STEJT DEPARTMENT ODMAH REAGOVAO: Oštro osuđuju najnoviji raketni napad, poslata jasna poruka Libanu i Izraelu

STEJT DEPARTMENT ODMAH REAGOVAO: Oštro osuđuju najnoviji raketni napad, poslata jasna poruka Libanu i Izraelu

SZO SAOPŠTILA: U OVOJ državi se pandemija polako smiruje

SZO SAOPŠTILA: U OVOJ državi se pandemija polako smiruje

- Jednostavno, nema ribe. Znao sam svako jutro izvući i po 100 kila mola, liganja, lignjuna, dobrih komada orade, brancina... Sada izvučem i po nekoliko puta manje, ma ništa, prazne mreže... Ima nešto srdela, ali svi mi na moru ribari ne pamtimo ovako lošu sezonu. Pričamo svaki dan šta se dešava, i jedini logičan odgovor je da su su nam potresi oterali ribu - priča jedan ribar koji na šibenskom moru lovi decenijama.

U omanjoj ribarnici ista priča. Prodavačica Mirela, kaže da se umorila koliko kupcima govori nema mola, nema liganja...

- Svako jutro dobijem po šest, sedam kila po vrsti, a dobijala sam i po 50. Sve rasprodam za sat, do 8 sati i pre, a ribari kažu nema je Mirela, nema, džaba trud... Pričaju da su potresi razlog, ali to nam niko ne može i potvrditi - kaže prodavačica.

Trogir, Hrvatska
Foto: Profimedia

Da postoji povezanost prirodnih nepogoda sa nedostatkom ribe u moru i rekama, potvrđuju i alasi sa Dunava u Srbiji, a i naučno je dokazano da podrhtavanje tla među prvima osete najpre životinje. Iskusni alas Ljubodrag Savić, koji iz reka po Srbiji vadi kapitalce, kaže da je riba vrlo osetljivo biće na koju utiče priroda.

- Znam da zemljotresi strahovito utiču na ribu. Ona reaguje na sve vremenske uslove, sunce, kišu, a slušao sam i od ljudi sa mora da prilično vremena prođe posle zemljotresa dok se riba ne vrati tamo gde je bila - priča za Ljubdrag Savić koji se decenijama bavi pecanjem.

Jadransko more
Jadransko more
Foto: Profimedia

O tome da zemljotresi ostavljaju velike posledice po ribu i da ona nestane posle potresa potvrđuju i u udruženje pecaroša Vukova sa Dunava.

- Na osnovu 35 godina iskustva tvrdim da zemljotres ima itekakvog uticaja na vodeni svet. Uglavnom se prekine svaka aktivnost ribe i to traje 2-3 dana. Na ulov u Srbiji utiču čak i zemljotresi čiji su epicentri u regionu, a nešto se osete i u Srbiji - napisao je jedan od korisnika njihovog foruma.

Treba reći i da i danas postoje navodi ribara o tome da je veliki potres u Banjaluci 1969. godine doveo do toga da je riba bukvalno iskakala iz vode. Odavno je poznato i da životinje mogu da predosete zemljotrese. Istraživanja pokazuju da one i po 20 sati pre potresa mogu da budu neuobičajeno nemirne. Takođe, naučnici tvrde da je ponašanje životinja neobičnije što su bliže epicentru.

Jadransko more
Jadransko more
Foto: Profimedia

Hrvatsku je, podsetimo, ove godine više puta pogodio snažan zemljotres. pojedini gradovi poput Petrinje bili su razoreni, a podrhtavanje tla jako se osetilo i na Jadranu, pa i u regionu. Pojedini potresi koji su zadesili komšije po jačini su se svrstavali u kategoriju razornih.

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd