fbpx
Skip to main content
dodik

ZATRAŽENO HITNO FORMIRANJE PREDMETA: Najnoviji udar na srpskog člana Predsedništva - odmah se oglasio Dodik

Foto: Profimedia
U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine zatraženo je hitno formiranje predmeta zbog medijskih istupa člana Predsedništva BiH Milorada Dodika „u kojima iskazuje pretnje teritorijalnom integritetu i najvišim institucijama BiH“.

Ovo je za portal Kliks potvrdio tužilac Džermin Pašić koji kaže da je službenom korespodencijom zatražio formiranje predmeta. Pašiću su se kasnije pridružili tužioci Izet Odobašić, Elvira Stanojlović i Saša Sarajlić.

JASENOVAC NIJE POLITIČKO SREDSTVO VEĆ STRATIŠTE SRBA! Dodik žestoko odbrusio Bakiru Izetbegoviću

JASENOVAC NIJE POLITIČKO SREDSTVO VEĆ STRATIŠTE SRBA! Dodik žestoko odbrusio Bakiru Izetbegoviću

SRAMNA IZJAVA ABAZOVIĆA: Hoće inicijativu sa Kosovom i BiH, Srbiju ni da spomene - evo šta je rekao o "Otvorenom Balkanu"

SRAMNA IZJAVA ABAZOVIĆA: Hoće inicijativu sa Kosovom i BiH, Srbiju ni da spomene - evo šta je rekao o "Otvorenom Balkanu"

DODIK U POTPUNOSTI PROZREO BAKIROVO LICEMERSTVO: Izetbegović će pocrveneti od stida, ostao bez argumenata

DODIK U POTPUNOSTI PROZREO BAKIROVO LICEMERSTVO: Izetbegović će pocrveneti od stida, ostao bez argumenata

- Poštovani, u odnosu na medijske istupe člana Predsedništva BiH Dodik Milorada u kojima iskazuje pretnje teritorijalnom integritetu i najvišim institucijama BiH, na način u kojem se u stepenu osnova sumnje ispunjavaju obeležja krivičnog dela iz Glave XVI Krivičnog zakona BiH, ukoliko to već nije učinjeno, iniciram hitno formiranje predmeta, a sve sa ciljem pravovremenog delovanja Tužilaštva BiH i krivičnopravne zaštite integriteta BiH - napisao je Pašić.

Pašić je naveo i kako prema utvrđenoj proceduri, on sam ne može formirati predmet po službenoj dužnosti, ali da to trebaju učiniti nadležni tužioci.

- U ispunjavanju osnovne dužnosti svakog tužioca u skladu sa članom 35. Zakona o krivičnom postupku BiH, a kako prema utvrđenoj proceduri formiranje i signiranje predmeta spisa nisam u mogućnosti delovati ex oficio (odnosno, sam otvoriti predmet) pozivam na preduzimanje potrebnih mera u cilju sprovođenja istrage, u predmetu koji će u skladu sa Pravilnikom o TCMS-u biti dodijeljen nekom od tužilaca Tužilaštva BiH - napisao je Pašić.

Nakon ovog zahteva čeka se odobrenje od Gordana Tadić, koja još uvek obavljafunkciju glavne tužiteljice.

Dodik: Tužioci nisu trebali čekati stavove Predsedništva SDA

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da tužioci Tužilaštva BiH nisu trebali čekati stavove Predsedništva SDA da bi pokretali istrage protiv njega.

Upitan da prokomentariše inicijativu tužioca Džermina Pašića za hitnim formiranjem predmeta protiv srpskog člana Predsedništva BiH zbog, kako je naveo, pretnji teritorijalnom integritetu BiH, Dodik je rekao da osim što rade u neustavnim institucijama, te sudije i tužioci nikada se nisu pobunili što radi po nalogu SDA.

Kada je reč o izjavi sudije Suda BiH Branka Perića da su Sud i Tužilaštvo BiH deo pravosudnog poretka i da političari ne smeju biti izvan zakona, srpski član Predsedništva BiH je naglasio

- Perićeva poruka da političari ne smeju biti izvan zakona je komična, pa on godinama radi u instituciji izvan Ustava BiH i to mu ne smeta. Ako na ovaj način logiciraju tužioci i sudije u BiH, onda njoj niko drugi ne treba da bi atrofirala - konstatovao je Dodik.

On je ukazao da je Ustav BiH vrhovni pravni akt BiH i koliko obavezuje Milorada Dodika isto toliko obavezuje i sudije i tužioce i sve koji žive u BiH

- Pravosudni poredak, kako ga naziva Perić, ne može biti izvan i mimo Ustava BiH, i tužno je ako ga ja na to moram podsećati! Milorad Dodik je član Predsedništva BiH, institucije predviđene Ustavom BiH. U kom članu Ustava su institucije u kojima rade tužioci i sudije BiH, pitam ih javno. Ne moraju meni odgovoriti, neka odgovore sebi - poručio je Dodik.

da je neverovatno da sudija konstatuje da su Sud i Tužilaštvo deo pravosudnog poretka, a ne primećuje da nisu deo Ustava, koji bi i Periću i Dodiku trebalo da bude vrhovni pravni akt u BiH, prenosi Srpskainfo.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd