Utorak 19. mar 2024.
Duško Knežević

Od Milovog bliskog prijatelja i finansijera DPS, do poternice: Ko je crnogorski tajkun Duško Knežević? (VIDEO)

Foto: Youtube Printscreen/ rtvatlas
Predsednik "Atlas grupe" Duško Knežević, za kojim je raspisana poternica zbog sumnje na pranje novca, optužio je predsednika Crne Gore i šefa Demokratske partije, svog dojučerašnjeg velikog prijatelja, Mila Đukanovića i "klanove bliske prvoj familiji" da pokušavaju da preuzmu njegovu imovinu i poslove.

On je rekao da zapravo ti krugovi stoje iza naloga za njegovo hapšenje i da je u tom poslu glavni specijalni državni tužilac Milivoje Katnić samo oruđe u njihovim rukama.

- Ti krugovi koriste specijalnog tužioca da nanesu štetu Atlas Grupi i Atlas banci, preuzmu njenu imovinu i profitabilne poslove. Ko su ti krugovi? Očito oni koji imaju dovoljno moći da specijalni tužilac i delovi pravosuđa budu njihove igračke. Svetski poznata kompanija za finansijske istrage i naš tim advokata iz Londona su došli do zaključka da iza ovoga stoji Đukanović i klanovi bliski prvoj familiji - poručio je Knežević podgoričkim "Vijestima".

SMEJURIJA OD DRŽAVE: Ovako se Milov čovek pravda za milione koje je uzeo (VIDEO)

Duško Knežević je osnivač i predsednik Upravnog odbora korporacije Altlas grupa (AGC). AGC je najveća finansijska grupa u Crnoj Gori koju čine desetine kompanija sa dalekosnežnim poslovnim interesom, uključujući banke i finansijske kompanije u Srbiji, Rusiji, Velikoj Britaniji i na Kipru.

Pre nekoliko godina, portal "Monitor" svrstao je Duška Kneževića među najbogatije biznismene u Crnoj Gori i bliskog prijatelja aktuelnog predsednika Mila Đukanovića, te čoveka koji se bavi poslovima multimilionske vrednosti. Prema sopstvenom priznanju, Knežević je 25 godina finansirao DPS.

Uz to, Knežević je osnivač i predsednik dva poslovno orijentisana univerziteta, jednog u Srbiji i jednog u Crnoj Gori, a u aprilu 2010, Knežević je postao i član Klintonove Globalne inicijative koja okuplja privatni sektor, nevladine organizacije i ostale globalne lidere kako bi se "efikasno suočila sa najvećim svetskim problemima".

Knežević je Atlas fonadaciju osnovao 2010. sa misijom da podrži "otvaranje novih društvenih vrednosti i ekonomskog osnaživanja građana kroz unapređenje poslovnog okruženja i korporativno društveno-odgovornih praksi". U međuvremenu, stekao je nemerljiv kapital.

Prijatelj Mila Đukanovića

Kako je "Monitor" tada opisao, Knežević je deklarisani prijatelj Mila Đukanovića. Posedovao je više firmi - Jadranski sajam u Budvi, Atlas grupu, Univerzitet Mediteran...

- Preko Atlas grupe Knežević poseduje Atlas mont banku, Medicinski i spa centar Meljine, kompleks Kamenovo bič od 33 hiljade kvadrata, Televiziju i radio Atlas, fabriku vode Aqua Monta, Invest banku Montenegro, kao i velelepno zdanje u Podgorici, još u izgradnji - Atlas kapital centar, planiran na 93 hiljade kvadrata, u čiju je izgradnju Knežević sa stranim investitorima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, navodno uložio ogroman novac, stotine miliona evra - navodi se u tadašnjem tekstu od pre nekoliko godina iako je Knežević u međuvremenu izgubio ili prodao neke od navedenih biznisa.

Milo Đukanović
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Iako zvaničnih podataka o visini njegovog bogatstva nema, spekuliše se da ono iznosi više stotina miliona evra iako je sam Knežević ranije objavio da ima milijardu i da će je duplirati.

Rođen je 30. maja 1959. u Podgorici. Ekonomski fakultet završio je u Beogradu gde je kasnije i magistrirao da bi potom i doktorirao na Pravnom fakultetu Beogradskog univerziteta. Kasnije je nagrađen zvanjem doktora pravnih i ekonomskih studija. Napisao je i nekoliko knjiga.

Finansijski problemi

Ipak, njegovi problemi počeli su 2014. kada je objavljeno da njegovi poslovi idu silaznom putanjom.

Nakon godina uspona, širenja biznisa na razne delatnosti: investicije, bankarstvo, zdravstvo, osiguranje, mediji, proizvodnja flaširane vode... u kratkom roku se dogodilo dosta toga zbog čega je značajan deo javnosti stekao utisak da su "dobra vremena" za ovog doktora ekonomije završena.

Prvi, javnosti poznat, udarac Kneževićevom biznisu stigao je kada je Ruska monetarna vlast 2014. zabranila rad ruskoj filijali njegove Atlas banke jer je, navodno, tokom 2013. bila uključena u sumnjive operacije vezane za prenos novca van Rusije u iznosu od više od 180 miliona evra.

Iste godine usledio je i udarac u vidu gubitka Atlas kapital centra jer su arapski investitori, odnosno, Kapital investment iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja je većinski vlasnik poslovno-stambenog kompleksa u centru Podgorice istisnuli Kneževića čiji je udeo bio oko 23 odsto zbog, navodno, nepoštovanja dogovora iz partnerskog odnosa, kašnjenja u gradnji ali i neadekvatnog trošenja više miliona evra bez njihovog znanja.

PROCURIO SNIMAK - Ovde je 50.000, to ti je 97.500! Raspisana poternica za jednim od najvećih donatora Milove partije (VIDEO)

Između ruske zabrane rada njegovoj banci u Moskvi i "otkazu" koji je dobio od arapskih partnera, Kneževiću je i domaća Vlada zadala ozbiljan udarac.

Tadašnji kabinet Mila Đukanovića je odbio da prihvati izmene ugovora o privatizaciji nekadašnje vojne bolnice u Meljinama kod Herceg Novog. Atlas grupa nije poštovala privatizacioni ugovor, a od Vlade su tražili aneks ugovora koji bi im obezbedio dodatne povoljnosti, što nije prošlo.

Poternica

Policija i Specijalno tužilaštvo već duže vreme privode i saslušavaju službenike Kneževićeve Atlas banke zbog sumnje da je, navodno, u proteklom periodu oprano više od pola milijarde evra, a opsežnom istragom je obuhvaćeno više desetina firmi i pojedinaca.

Centralna banka je u međuvremenu uvela prinudnu upravu u Kneževićeve: Atlas i Invest banku Montenegro (IBM), da bi potom IBM oduzela dozvolu i naložila stečaj, a u Atlas banci dokapitalizaciju.

Iz Atlas grupe su, od početka afere, više puta negirane neregularnosti u poslovanju, a pre nekoliko dana, Knežević je poručio da je "uvođenje stečaja u IBM čist kriminal", te da je to "namerno urađeno jer preko IBM banke hoće da kontrolišu i preuzmu" njegovu imovinu.U međuvremenu, Knežević iz inostranstva, preko Instagrama, uz intrigantne poruke objavljuje serije zajedničkih fotografija sa predsednikom Đukanovićem, njihovim zajedničkim prijateljima, pojedinim funkcionerima DPS-a i čelnicima tužilaštva, uključujući i Milivoja Katnića.

Knežević je pre nekoliko dana takođe Vijestima saopštio da je DPS-u donirao novac za lokalne izbore u Podgorici i da je sve to uradio u dogovoru sa njenim liderom Milom Đukanovićem i tadašnjim gradonačelnikom Podgorice, Slavoljubom Stijepovićem.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd