fbpx
Skip to main content
Josip Broz Tito

Odbornici odlučili: Tito dobija spomenik u Podgorici

Foto: Profimedia
Skupština Glavnog grada usvojila je predlog gradonačelnika Ivana Vukovića da se u Podgorici podigne spomenik Josipu Brozu Titu. Za predlog je glasalo 34 odbornika, dok je protiv bilo njih četvoro, uzdržanih nije bilo.

- Ova inicijativa predstavlja adekvatan odnos prema temeljnim vrednostima crnogorskog društva koje su danas napadnute i u Crnoj Gori. Naša država ostaje verna antifašističkoj tradiciji - istakao je gradonačelnik Ivan Vuković.

PREDSTAVNICI CIVILNOG SEKTORA I POLITIČKIH PARTIJA: Đukanović je glavni krivac, a prebacuje odgovornost na Evropu

Rok za podizanje spomenika je 2019. godina. U realizaciji podizanja ovog spomen-obeležja, u skladu sa Zakonom, doneće se posebna odluka, navodi se u predlogu koji je usvojen danas.

U obrazloženju odluke navodi se da se na taj način trajno čuva uspomena na istaknutu ličnost, revolucionara, borca protiv fašizma, jednog od najvećih svetskih državnika 20. veka.

Podgorica
Foto: Profimedia

Navodi se da je Tito bio veliki poštovalac Crne Gore i njene istorije.

Skupština Crne Gore neće da raspravlja o predlogu da Njegošev dan rođenja bude praznik

- Uvek spreman da joj za za njene podvige oda najveće priznanje i pomogne u svemu što, za njegova vremena, nije mogla ili smela sama uraditi - kaže se u obrazloženju.

Ističe se da je Josip Broz, prvi, koji je rekao da je Crna Gora u velikom antifašističkom ratu, 13. jula 1941. godine, zapalila iskru evropskog otpora toj pošasti.

Pročitajte i:

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd