fbpx
Skip to main content
Josip Broz Tito

Odbornici odlučili: Tito dobija spomenik u Podgorici

Foto: Profimedia
Skupština Glavnog grada usvojila je predlog gradonačelnika Ivana Vukovića da se u Podgorici podigne spomenik Josipu Brozu Titu. Za predlog je glasalo 34 odbornika, dok je protiv bilo njih četvoro, uzdržanih nije bilo.

- Ova inicijativa predstavlja adekvatan odnos prema temeljnim vrednostima crnogorskog društva koje su danas napadnute i u Crnoj Gori. Naša država ostaje verna antifašističkoj tradiciji - istakao je gradonačelnik Ivan Vuković.

PREDSTAVNICI CIVILNOG SEKTORA I POLITIČKIH PARTIJA: Đukanović je glavni krivac, a prebacuje odgovornost na Evropu

Rok za podizanje spomenika je 2019. godina. U realizaciji podizanja ovog spomen-obeležja, u skladu sa Zakonom, doneće se posebna odluka, navodi se u predlogu koji je usvojen danas.

U obrazloženju odluke navodi se da se na taj način trajno čuva uspomena na istaknutu ličnost, revolucionara, borca protiv fašizma, jednog od najvećih svetskih državnika 20. veka.

Podgorica
Foto: Profimedia

Navodi se da je Tito bio veliki poštovalac Crne Gore i njene istorije.

Skupština Crne Gore neće da raspravlja o predlogu da Njegošev dan rođenja bude praznik

- Uvek spreman da joj za za njene podvige oda najveće priznanje i pomogne u svemu što, za njegova vremena, nije mogla ili smela sama uraditi - kaže se u obrazloženju.

Ističe se da je Josip Broz, prvi, koji je rekao da je Crna Gora u velikom antifašističkom ratu, 13. jula 1941. godine, zapalila iskru evropskog otpora toj pošasti.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd