Utorak 19. mar 2024.
Bakir Izetbegović

Oluja iz Sarajeva neće proći: Bakir opet gađa ćorcima

Foto: Profimedia
Prvobitna tužba protiv Srbije je odbačena i rok za njenu reviziju je istekao

Bošnjaci se nadaju obnovi tužbe protiv Srbije i udaru na Republiku Srpsku. Ipak "oluja" iz Sarajeva teško da može proći jer za ovu ideju nema nikakvog pravnog osnova.

Pročitajte i:

Što je Alija ZAPOČEO, Bakir bi da DOVRŠI: San o Bosni bez Srba ne IZBIJA iz glave Izetbegovića mlađeg

Licemerje bošnjačkih lidera na delu: Bakir je simbol "lažne iskrenosti"

KOMEDIJA! Bakir Izetbegović: Kosovo nije država, Srpska može da se otcepi od BiH! (VIDEO)

Politička bošnjačka elita iz Sarajeva, uz pomoć zapadnih krugova, pokušava da iskoristi presudu generalu Ratku Mladiću za još jači pritisak za reviziju Dejtonskog sporazuma i slabljenje Republike Srpske i diskreditaciju Srbije.

Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović
Foto: Profimedia

Okidač za ovu ofanzivu je ocena sudskog veća da je ratni komandant Vojske RS bio na direktnoj vezi sa Generalštabom u Beogradu, što bošnjački krugovi predvođeni Bakirom Izetbegovićem vide kao šansu za oživljavanje neke nove tužbe protiv naše zemlje.

Ipak "oluja" iz Sarajeva teško da može proći jer za ovu ideju nema nikakvog pravnog osnova.

- Kod generala Mladića se radi o ličnoj odgovornosti. Ne postoji nikakav pravni osnov po kojem bi se mogla bilo kakvom sudu podneti tužba protiv Srbije ili RS. To je samo još jedan apsurd koji se plasira u javnost - kaže za "Novosti" Krstan Simić, bivši sudija Ustavnog suda BiH, ocenjujući ovakve najave kao prikupljanje jeftinih političkih poena.

Ratko Mladić
Ratko Mladić
Foto: Reuters

Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova BiH, kaže za "Novosti" da priča koja se pojavila nakon presude generalu Mladiću o novim tužbama nikako ne može doprineti jačanju pomirenja u regionu, a pogotovo u odnosu Srbije i BiH.

- Vreme je da se svi u regionu okrenu pomirenju i da se nastavi raditi na dobrim odnosima na relaciji Srbija - BiH. Moramo prestati da se vraćamo u prošlost i krenuti u budućnost - ističe Crnadak.

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je da presuda Mladiću ne može biti korišćena za eventualnu reviziju tužbe BiH protiv Srbije za genocid.

Nela Kuburović
Ministarka pravde Nela Kuburović
Foto: Profimedia

- Prvobitna tužba protiv Srbije je odbačena i rok za njenu reviziju je istekao, zbog čega nema načina da se presuda Mladiću iskoristi za obnovu procesa.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
9 Beograd