fbpx
Skip to main content
Američke specijalne snage - Rendžeri

OPET GURAJU PRSTE NA BALKAN: Pomagali Hrvatima u OLUJI a sada MUTE nešto u BOSNI

Foto: Profimedia
Dolaze kao savetnici i stručnjaci. Niko ne zna kakvi su im pravi ciljevi.

Na reformi Oružanih snaga BiH, osim domaćih vlasti i NATO štaba u Sarajevu, radi i jedna privatna kompanija.

Reč je o američkoj firmi „Indžiliti“ (Engility) čiji predstavnici su, prema saopštenju Ministarstva odbrane BiH, učestvovali na poslednjem sastanku tima za izradu dokumenta „Pregled odbrane“. To je strateški dokument koji treba da bude usvojen do kraja godine, a koji će definisati budući izgled Oružanih snaga BiH.

Iz vojnih struktura u BiH tvrde da su američki stručnjaci angažovani kao savetnici.

HAG: Karadžićevoj odbrani još 215.000 evra!

Amerićke specijalne snage
Foto: Profimedia

Ova firma je pravni naslednik američke kompanije MPRI koju su osnovali američki penzionisani generali i koja je bila mnogo poznatija na ovim prostorima. Naime, Srbi iz Hrvatske su u SAD pokrenuli tužbu protiv MPRI, jer ih smatraju odgovornim za zločine u akciji „Oluja“.

Prema navodima iz tužbe, oficiri MPRI su opremili i obučili HV, i osmislili vojne planove i strategiju koja je dovela do etničkog čišćenja Srba iz Hrvatske 1995.

Robert De Niro STIGAO u Sarajevo: Posle 50 godina evo koju će mu NAGRADU URUČITI! (FOTO)

Parlament BiH
Foto: Profimedia

Predsednik Dokumentaciono – informacionog centra „Veritas“, Savo Štrbac, otkriva da će se taj proces verovatno završiti nagodbom, jer advokati Srba nisu imali novca da nastave dugo i skupo suđenje. Međutim, sama činjenica da su sudovi u SAD prihvatili da sude svojim državljanima za ono što su učinili na Balkanu, za Srbe je bila svojevrsna pobeda.

 MPRI više ne postoji, pa je tužen „Indžiliti holding“ kao pravni naslednik. Što se tiče njihove saradnje sa Ministarstvom odbrane BiH, ta organizacija je osnovana da pruža usluge takve vrste.

I FARAONI MU ZAVIDE: U ovome će saudijski princ sigurno uživati (FOTO)

Vojska SAD u Čadu
Foto: Profimedia/ilustracija

Ona okuplja penzionisane visoke oficire američke vojske i veoma su traženi u svetu. Znam da su produžena ruka američke vlade, a to je najveća preporuka samo po sebi. Sklopiti sa njima posao znači da imate podršku SAD i naklonost NATO. Hrvatska je pokazala da je to za nju bila dobitna kombinacija, a BiH je možda zakasnila, s obzirom na buđenje kontrateže NATO na istoku – kaže Štrbac.

SRAMAN ISPAD BOŠNJAKA! Oštetili opremu RTRS i ispisali uvredljive poruke Srbima

Sarajevo
Foto: Profimedia

Predsedavajući Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost PS BiH Sifet Podžić smatra da pomoć stručnjaka „Indžilitija“ može da bude od koristi, ali da ona mora da ostane samo u formi stručnih saveta.

-I kada smo sarađivali sa MPRI stav je bio da se oni ne mogu direktno uplitati u donošenje odluka. To su stvari koje sami moramo da rešimo – kaže Podžić.

Pročitajte i:

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd