Skip to main content
Jasenovac

OSTVARENA TUĐMANOVA PROJEKCIJA O BROJU SRBA U HRVATSKOJ: Jasenovac je za Hrvate bio uvertira za "Oluju"

Foto: Profimedia
Milorad Pupovac, predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i dugogodišnji poslanik u Hrvatskom saboru, koji je uzburkao tamošnju javnost kritikujući "komemorativnu praksu" po kojoj se za Jasenovac godišnje izdvaja dva, a za Vukovar 40 miliona kuna, kaže da taj zloglasni ustaški logor u Drugom svetskom ratu, u najboljem slučaju, ima "status drugorazrednog mesta komemoracije".

Na pitanje novinara da li je ustupak nacionalističkom delu biračkog tela jedini razlog stalnog taktiziranja hrvatskih vlasti tim povodom ili je posredi još nešto, on kaže da je "posredi oprez, a možda i strah, od nacionalističko-verskih politika koje su toliko ojačale da mogu kontrolisati, blokirati, a po potrebi i osporavati svaku politiku koja je mnogo progresivnija od njihovog kursa".

"TLO SE UVIJALO POD NOGAMA, A ZGRADE PADALE KAO KULE OD KARATA": Nezapamćena katastrofa na ovim prostorima

"TLO SE UVIJALO POD NOGAMA, A ZGRADE PADALE KAO KULE OD KARATA": Nezapamćena katastrofa na ovim prostorima

Suđenje Atifu Dudakoviću za zločine nad Srbima: 447 svedoka, 1.100 dokaznih materijala

Suđenje Atifu Dudakoviću za zločine nad Srbima: 447 svedoka, 1.100 dokaznih materijala

Pijan (22) se autom zabio u porodičnu kuću: Svemu kumovali alkohol i prebrza vožnja

Pijan (22) se autom zabio u porodičnu kuću: Svemu kumovali alkohol i prebrza vožnja

- Kada su austrijske crkvene i svetovne vlasti odlučile da zabrane Blajburg, sinhronizirano su delovale i država i crkva. To nije bio slučaj i zadugo neće biti kad je posredi Jasenovac. Jasenovac, zasad, u najboljem slučaju ima status drugorazrednog mesta komemoracije. Ali ne za nas i za druge narode žrtve i ne ni za protivnike takvih nacionalističko-verskih politika - kazao je Pupovac.

Na konstataciju da su Srbi u Hrvatskoj brojčano na nivou statističke greške i pitanje zašto se i dalje vodi kampanja protiv njih, instruiše mržnja i ko to radi, Pupovac navodi da "broj Srba u Hrvatskoj prema popisu 2011. iznosi 4,36 odsto od ukupnog stanovništva, ili 186.633 onih koji su se na tom popisu izjasnili kao pripadnici srpskog naroda".

- S obzirom na tadašnju i današnju atmosferu, broj onih koji se nisu izjasnili nije zanemarljiv i sigurno premašuje ovaj broj. Svejedno, on je ili u okvirima ili nešto iznad onoga koji je Franjo Tuđman tokom rata najavljivao da će biti - između tri i pet odsto - rekao je Pupovac.

On je ocenio da "razloga za obnovljenu pojavu javnog manifestiranja mržnje ima više".

Milorad Pupovac
Foto: Profimedia

- To je u prvom redu obnovljeni nacionalnističko-verski pokret koji je započeo s oslobađajućim presudama ratnim generalima Gotovini i Markaču i ulaskom Hrvatske u EU. Tad je neko rekao, postigli smo sve, sad je još ostalo da gradimo svoj nacionalni identitet. I od tog vremena gradi taj identitet kampanjama poput antićirilične u Vukovaru, negiranja Jasenovca i drugih endehaških stratišta, te obnavljanja animoziteta iz ratnog raspada zajedničke države - naveo je Pupovac.

Upitan zašto je i sam bio predmet mržnje, pošto je na karnevalu u Kaštelima kod Splita paljena lutka s njegovim likom, odgovorio je da je to "zato što spomenuti nacionalističko-verski pokret u Hrvatskoj ne može prihvatiti da vodeći ljudi i vodeće institucije srpske zajednice u Hrvatskoj imaju svoju pamet, govore svojim jezikom i deluju vođeni idejom slobode svih, pa i Srba u Hrvatskoj".

On ipak ocenjuje da većinska Hrvatska nije neprijateljski raspoložena prema svojim građanima srpske nacionalnosti i da su "u mnogim sredinama odnosi normalizovani, ali kako desni ekstremizam jača, onda se obnavljaju predrasude i mržnja prema Srbima i uopšte prema drugim i drugačijima". Na konstataciju novinara da su zvanični odnosi Srbije i Hrvatske u nekoj fazi "hladnog mirovanja" i pitanje kako oni izgledaju iz Zagreba, Pupovac je rekao da "ako pitate Srbe u Hrvatskoj, oni osećaju dvostruku hladnoću tog odnosa, pa time, kao što je to uvek bilo, plaćaju dvostruku cenu malog hrvatsko-srpskog rata nakon rata".

- Ali, uprkos svim našim iskustvima ovde, čini mi se da se u međusobnim odnosima hrvatskih i srpskih politika ne povećava hladnoća, već ravnodušnost. Neki su kontakti obnovljeni. Nedavno su se sastali ministri kulture, a potom i ministri pravosuđa, a treba da se susretnu i ministri turizma. Premijerka Brnabić je ovih dana u Dubrovniku na konferenciji 16+1. Uskoro dolaze i predstavnici koji se bave nestalima, teškim pitanjem od velike važnosti za međusobne odnose, u slučaju kojeg bi trebalo smanjiti njegovu političku, a povećati humanitarnu i komemorativnu dimenziju - kazao je lider SDSS-a.

SRPSKI AKADEMIK OTKRIO PRAVU ISTINU O SREBRENICI: Svakim danom izlaze novi dokazi, a još uvek se KRIJE BROJ ŽRTAVA!

SRPSKI AKADEMIK OTKRIO PRAVU ISTINU O SREBRENICI: Svakim danom izlaze novi dokazi, a još uvek se KRIJE BROJ ŽRTAVA!

ČETIRI KOLEGINICE zajedno otišle na VEČNI POČINAK, ali sada se zna da je TRAGEDIJA MOGLA DA SE SPREČI!

ČETIRI KOLEGINICE zajedno otišle na VEČNI POČINAK, ali sada se zna da je TRAGEDIJA MOGLA DA SE SPREČI!

"Crnogorski monarh" kog se narod zasitio: Britanci otkrili Milovu lažnu demokratiju

"Crnogorski monarh" kog se narod zasitio: Britanci otkrili Milovu lažnu demokratiju

U vezi sa najavom da će njegova stranka samostalno izaći na predstojeće izbore za Evropski parlament da bi kampanju iskoristili za "neku vrstu emancipatorskog cilja", Pupovac je upitan kakve su šanse da se neki Srbin nađe u Evropskom parlamentu?

- Naša će kampanja biti emancipatorska. Znači hrabra i odlučna da doprinese oslobađanju od grča. Uspemo li u tome, uspećemo da dobijemo toliko glasova da možemo računati na jedan mandat. Mnogo bi nam koristila pomoć svih onih naših sunarodnika koji se nalaze u Srbiji a imaju hrvatsko državljanstvo da se prijave za glasanje u konzulatima, ako nemaju lične karte, ili da dođu u konzulate na glasanje, ako ih imaju. Prvi srpski poslanik u Evropskom parlamentu bio bi i njihov poslanik - naveo je Pupovac.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD region

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd