fbpx
Skip to main content
Ratko Mladić

OVI SNIMCI POKAZUJU DA JE HEROJ: Ovo je dokaz kako je Ratko Mladić SPASAVAO muslimanske civile (VIDEO)

Foto: Profimedia
Na dan ubistva Zorana Đinđića u Haškom tribunalu rođendan slavi bivši general Vojske Republike Srpske Ratko Mladić.

Ratko Mladić rođen je u selu Božanovići kod Kalinovika. Od 1965. je bio oficir Jugoslovenske narodne armije do njenog raspada 1992.

POLJUBIO je NEPOZNATU DEVOJKU na ULICI: Rasplet situacije ODUŠEVIO JE SVE NA BALKANU

POLJUBIO je NEPOZNATU DEVOJKU na ULICI: Rasplet situacije ODUŠEVIO JE SVE NA BALKANU

Uhapšen je 26. maja 2011. godine u selu Lazarevu kod Zrenjanina.

Haški tribunal osudio ga je na doživotnu kaznu zatvora. Mladić je osuđen po 10 od 11 tačaka optužnice. On je osuđen za genocid u Srebrenici, progon, istrebljenje, zločin protiv čovečnosti, ubistvo, nehumano delo prisilnog premeštanja, deportaciju, terorisanje i protivpravne napade na civile, uzimanje talaca.

Poznati istoričar dr Edvard Herman ocenio je nedavno da je u Srebrenici bilo više zločina, a da je ubijanje bosansko-muslimanskih vojnika bio odgovor na ubistvo više od 2.000 srpskih civila, uglavnom žena i dece na istoj lokaciji.

- Masakr u Srebrenici uvek stavljam pod navodnike jer ih je zapravo bilo mnogo na području Srebrenice. Na primer, bio je onaj pre jula 1995, kada je ogroman broj Srba ubijen od strane muslimana, bosanskih muslimana i snaga koje su izašle iz Srebrenice. Jedna procena je da je bilo više od 150 srpskih sela koja su potpuno zbrisana, a jedna studija otkriva imena 2.383 srpska civila koji su ubijeni u periodu od 1992. do jula 1995. Mogli bismo to nazvati "prvi masakr u Srebrenici" - rekao je Herman.

Šta se zapravo događalo u Srebrenici 1995. godine i kako se general Mladić obraćao bosanskim muslimanima najbolje se vidi na ovom video snimku koji je dugo bio cenzurisan, a na kome se jasno prikazuje kako je pomagao da se zaštite civili.

Nakon što je vojska Republike Srpske oslobodila Srebrenicu, sledeća na redu bila je Žepa. Posle nekoliko dana borbi, Muslimani su 24. jula 1995. godine bili prinuđeni na predaju, a bezbednu evakuaciju civila garantovao im je upravo Ratko Mladić.

On je tražio oslobađanje jednog srpskog zarobljenog vojnika pod imenom Mrđa, kao uslov da se ispune pregovori i insistirao na tome da prvo treba da se evakuišu ranjenici, pa zatim žene i deca, a nakon toga ostali.

General Mladić je zatražio i da se sve precizno dogovori kako bi se izbegli incidenti i žrtve. On je zahtevao da mu predstavnici bosanskih muslimana tačno navedu lokacije odakle će vozila VRS-a prevoziti stanovništvo prema Kladnju i teritoriji pod kontrolom snaga Alije Izetbegovića.

– Ne sme biti greške. Ja sam evakuisao, svo koje je htelo, civilno stanovništvo iz Potočara. Svako ko je tu došao prošao je bezbedno. Van onog mesta gde ja kažem nema bezbednosti, nema života, samo tu se preživljava! – rekao im je Mladić.

Ovako su KRVAVI ALBANCI ZAUZELI London: Evropa ZATEČENA BRUTALNOŠĆU mafije iz PAKLA (FOTO/VIDEO)

Ovako su KRVAVI ALBANCI ZAUZELI London: Evropa ZATEČENA BRUTALNOŠĆU mafije iz PAKLA (FOTO/VIDEO)

- Dobar dan, ja sam general Mladić, ne bojte se ništa, želim vam srećan put. Do viđenja! - govorio je Mladić muslimanskim civilima u autobusima, na šta su mu oni svaki put zahvaljivali.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
14 Beograd