fbpx
Skip to main content
Hram

OVO JE NAJVEĆA SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA: Hram Rođenja Presvete Bogorodice u Obudovcu! (FOTO)

Foto: Dušan Marić
Svetinja  koja je posvećena Rođenju Presvete Bogorodice je do poslednjeg rata važila za najveću bogomolju u BiH i najveću crkvu Srpske pravoslavne crkve uopšte

Putnike koji iz pravca Bijeljine i Srbije posavskim koridorom putuju prema Šamcu i Banjaluci, posle Lončara na horizontu "sačekuje" zvonik crkve u Obudovcu, koji dominira posavskom ravnicom. Nije ni čudo, zvonik  je visok 46 metara.

IPAK ĆEMO JOŠ POMERATI SATOVE: Evropska unija odložila odluku o letnjem i zimskom računanju vremena

Krajišnici koji su u leto 1992. godine krenuli u proboj koridora prema Srbiji kažu da im je zvonik crkve u Obudovcu bio jedan od orjentira kuda trebaju da jurišaju prema slobodi i prestonom Beogradu.

Svetinja  koja je posvećena Rođenju Presvete Bogorodice je do poslednjeg rata važila za najveću bogomolju u BiH i najveću crkvu Srpske pravoslavne crkve uopšte. Crkva je dugačka 27, a široka 22 metra. Donji deo prelepe građevine je od kamena zvanog siga, koji je dovožen iz rudnika Opeža kod Modriče,  a gornji deo od cigle.  

Dušan Marić
Foto: Dušan Marić

Ali ona nije jedinstvena samo po veličini, već je za njeno podizanje vezan čitav niz kurioziteta. Izgradnja crkve je, sticajem okolnosti, trajala  punih 18 godina. Radovi su počeli 1864. a završeni 1882. godine. Glavni majstor je bio izvesni protomajstor Tasa iz Ohrida, sa svojih pedeset majstora. Devet godina nakon izgradnje, krov je prekriven bakrom.

Izgled svetinje su osmislile turske paše i veziri, a njenu izgradnju su pomagala 24 okolna sela. Hram Rođenja Presvete Bogorodice nalazi se na zemljištu na kojem se već više od 300 godina nalazi crkvište i pravoslavno groblje. Sadašnja crkva sagrađena je na mestu svetinje koju su Turci spalili 1859. godine.

PETAR PETROVIĆ NJEGOŠ JE POREKLOM IZ BOSNE: Preci najvećeg Crnogorca živeli u okolini Travnika

U crkvi se nalazi jedan od najviših ikonostasa pravoslavnih crkvi – visok je 20 metara. Ikonostas ima 24 ikone, a svi svetitelji naslikani su u prirodnoj veličini.  Tri zvona u oltaru teška su preko dve tone.

Ništa manje od crkve pažnju privlače i veličanstveni spomenici koji su u njenoj porti podignuti srpskim junacima koji su u poslednja dva veka ginuli za slobodu svog naroda. 

- Oni su padali i pobjeđivali smrt, prekoračili preko svojih tijela, da bi iz njihovih grobova, nicala sloboda srpskog naroda – zapisano je na spomen-obeležju.

Dušan Marić
Foto: Dušan Marić

Na četiri strane glavnog spomenika postavljene su četiri spomen-ploče, da podsećaju na ogromne žrtve date u četiri vojevanja za krst časni i slobodu zlatnu. Nad svakom pločom stražu čuvaju orlovi. U Protinoj buni 1858. godine, koju je predvodio sveštenik  Stevan Avramović iz Orašja, palo je 800 junaka i nesrećnika.

U Prvom svetskom ratu njih 13. Drugi svetski rat je u Obudovcu pokosio 187 meštana, dok su od 1992. do 1995. u bitkama za stvaranje i odbranu Republike Srpske pale 74 žrtve.

Na različitim delovima ovog spomen-kompleksa pred čijom lepotom i energijom koja zrači iz svake stope zastaje dah, ispisana su imena svih stradalih, koja su generacije otele od zaborava.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u Sarajevu je 2005. godine crkvu u Obudovcu i groblje koje se pored nje nalazi proglasila za nacionalni spomenik BiH.

BONUS VIDEO: Temperaturni rekordi Srbije

 

Pročitajte i:

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
14 Beograd