fbpx
Skip to main content
Zemljotres u Hrvatskoj

OVO JE SAMO POČETAK KATAKLIZMIČKIH ZEMLJOTRESA U HRVATSKOJ! Šibenik je novi epicentar, građani u panici

Foto: SD/ilustracija/Profimedia
Nakon zemljotresa nisu prijavljene veće štete

Seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske jutros su u 5 sati i 59 minuta zabeležili snažan zemljotres s epicentrom oko 13 kilometara jugoistočno od Šibenika. Magnituda potresa iznosila je 4.8 prema Rihteru, a intenzitet u epicentru VI stupnja EMS lestvice.

HRVATSKA U PAKLU ZEMLJOTRESA! Još jedan snažan potres pogodio komšije

HRVATSKA U PAKLU ZEMLJOTRESA! Još jedan snažan potres pogodio komšije

SKANDAL U SKUPŠTINI CRNE GORE! Katnić pred poslanicima IZVREĐAO Srbiju, stigao mu ekspresan odgovor!

SKANDAL U SKUPŠTINI CRNE GORE! Katnić pred poslanicima IZVREĐAO Srbiju, stigao mu ekspresan odgovor!

ZEMLJOTRES U HRVATSKOJ! Potres probudio stanovnike Banovine, tlo se ne smiruje

ZEMLJOTRES U HRVATSKOJ! Potres probudio stanovnike Banovine, tlo se ne smiruje

Evropski mediteranski seizmološki centar (EMSC) izvestio je ranije kako je potres bio jačine 4,8 Rihtera. "Jutarnji list" piše da su korisnici na "Tviteru" javili da je zemljotres bio kratak ali veoma jak i da ih je sve probudio i uplašio.

Stanovnici Šibenika nakon potresa izašli su iz svojih kuća na ulice, ali većina se ubrzo vratila u svoje kuće.

Potres se osetio na širem području Zadarske i Šibensko-kninske županije. Iz Brodarice i Primoštena na aplikaciji EMSC-a javljaju da je podrhtavanje bilo jako i veoma neugodno.

Nakon zemljotresa nisu prijavljene veće štete.

- Za sada nemamo prijavljenih značajnijih šteta. Imamo informaciju da je u mestu Vrpolje u dvorište kuće pao komad stene koja se odlomila i udario u automobil, ali niko nije povređen - rekli su iz Centra 112 koji je jutros zaprimio veliki broj poziva, uglavnom uplašenih građana.

"Možemo očekivati još podrhtavanja"

Dežurni seizmolog Marija Mustać rekla je da je potres kod Šibenika "novi epicentar".

- Ovo je novi epicentar u odnosu na one koji su dosad bili aktivni. Tokom današnjeg i idućih dana možemo očekivati na tom području još slabih potresa - rekla je Mustać.

Slaže se i seizmolog Tomislav Fiket, koji je izjavio je da se, posle jutrošnjeg jakog zemljotresa kod Šibenika, može očekivati da će biti još podrhtavanja, ali da je teško predvideti kakve će biti magnitude.

On je međutim istakao da se na području cele Hrvatske beleži povećana seizmička aktivnost i da nije isključeno da će doći i do jačeg zemljotresa.

- Celo naše područje je pod istim zbivanjima, tu je Jadranska mikroploča i na celoj ploči se događa aktivnost. To nije neuobičajeno - rekao je Fiket.

On je dodao da jutrošnji zemljotres nema nikakve veze sa onima do kojih je nedavno došlo u Zagrebu i na Baniji, jer je reč o drugom rasednom sistemu.

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
-0 Beograd