fbpx
Skip to main content
hrvatska policija

PALO 46 PEDOFILA U VELIKOJ AKCIJI POLICIJE: Osumnjičeni za jeziva zlostavljanja! Spašeno 11 dece

Foto: Profimedia/ilustracija
Akciju "Nubes" inicirali su hrvatski policajci, a njen cilj bio je da se doprinese zaustavljanju ovakvog oblika zlostavljanja dece, u čemu, veliku ulogu imaju mediji jer informišu građane o prisutnosti ovakvih opasnosti

U policijskoj akciji "Nubes" usmerenoj na zaštitu dece od onlajn zlostavljača u Hrvatskoj, prijavljeno je 46 osumnjičenih za 169 krivičnih dela polnog zlostavljanja dece putem interneta.

U policiji kažu da se od ukupnog broja otkrivenih krivičnih dela, u akciji sprovedenoj u saradnji sa Europolom od maja do septembra, njih 124 odnosi na iskorišćavanje dece za pornografiju, 38 ih je uključivalo polno zlostavljanje i kontakt sa decom koja žive na području Hrvatske, a sedam krivičnih dela se odnosi na zlouporabe opojnih droga.

TEŠKA SAOBRAĆAJKA! Ženu vatrogasci i Hitna pomoć izvlače iz vozila (VIDEO)

TEŠKA SAOBRAĆAJKA! Ženu vatrogasci i Hitna pomoć izvlače iz vozila (VIDEO)

"SVE JE MOGAO DA RAZUME" Svetozar Marović u pismu objasnio kakav čovek je bio pokojni mitropolit Amfilohije

"SVE JE MOGAO DA RAZUME" Svetozar Marović u pismu objasnio kakav čovek je bio pokojni mitropolit Amfilohije

OVO JE KAZNA SVETOZARU MAROVIĆU! Neverovatnu cifru mora da vrati državi - ako ne plati oduzima mu se imovina

OVO JE KAZNA SVETOZARU MAROVIĆU! Neverovatnu cifru mora da vrati državi - ako ne plati oduzima mu se imovina

Tokom kriminalističkih istraživanja policajci su obavili 68 pretraga, 486 forenzičnih pretraga digitalnih uređaja počinitelja ili žrtava na kojima su pronađeni dokazi i 76 korisničkih naloga na internetu. Rukovodstvo policije ističe da je pronađeno 52.957 datoteka koje prikazuju materijale polnog zlostavljanja i dodaju da je svaka od tih datoteka prikazivala dete koje je u nekom trenutku bilo zlostavljano, prenosi Dnevnik.hr.

U policiji posebno naglašavaju da su policijski službenici uspeli da pristupe, odnosno da zbrinu 11 dece koja su bila žrtve krivičnih dela, što znači da su ga uspeli da pronađu i pristupe detetu, bilo samostalno ili uz pomoć drugih ustanova.

Broj kibernetičkih napada ove godine dvostruko veći

Rukovodstvo policije je u utorak predstavilo i redizajniranu veb stranicu NoMoreRansom, dostupnu na hrvatskom jeziku, ističući da je u prvih devet meseci ove godine zabeleženo preko hiljadu različitih sajber napada na štetu građana i kompanija. Prema podacima policije, reč je o velikom porastu u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada ih je zabeleženo dvostruko manje.

Policija ukazuje da su najteži oblici sajber napada tzv. napadi cryptolocker ransomware, odnosno zlonamerni ucenjivački softveri koji onemogućavaju korisnicima pristup njihovom informacijskom sistemu ili uređaju.

U policiji pojašnjavaju da počinitelji putem elektroničke pošte traže uplatu otkupnine, najčešće u bitkoinima i da se taj ucenjivački softver najčešće širi nepažnjom korisnika – otvaranjem zlonamjernih poveznica i priloga elektronske pošte, otvaranjem kompromitovane internet stranice i preuzimanjem lažnih ažuriranih aplikacija ili kompromitovanog softvera.

 

Vremenska prognoza
Mist
-0 Beograd