Skip to main content
Đorđe Ivanov

Pismo za SAD, EU i NATO: Ivanov POD HITNO traži da se odbaci tiranska platforma!

Foto: Profimedia
Makedonski predsednik je podsetio da je taj dokument napravljen u stranoj zemlji, u kabinetu, kako je naveo, jednog stranog premijera

Makedonski predsednik Ðorđe Ivanov zatražio je danas od SAD, EU, NATO i Turske da osude i odbace "tiransku platformu" albanskih stranaka jer njen sadržaj predstavlja opasnost po Makedoniju.

U pismu upućenom predsedniku SAD Donaldu Trampu, predsednik Evropskog saveta, Donaldu Tusku, generalnom sekretaru NATO-a, Jens Stoltenbergu i predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu, predsednik Ðorđe Ivanov da je odbacivanje platforme način prevazilaženja političke krize u zemlji.

Kriza u Makedoniji može da preraste u MEĐUETNIČKE SUKOBE koji se mogu proširiti i VAN GRANICA!

Albanska platforma, između ostalog, predviđa da albanski jezik uđe u službenu upotrebu ravnopravno sa makedonskim, što je opoziciona SDSM Zorana Zaeva prihvatila kako bi dobila podršku za koaliciju za formiranje nove vlade.

- Mislim da je odbacivanje ovog dokumenta jedini izlaz iz ćorsokaka u kojem se nalazimo. Samo na taj način će se postići ciljevi Sporazuma iz Pržina, pre svega prioritetnih reformi, političke stabilizacije, smanjenje međuetničkih i međustranačkih tenzija u Makedoniji i vrati zemlju na put evro-atlantskih integracija - naveo je Ivanov u pismu.

Makedonski predsednik je podsetio da je taj dokument napravljen u stranoj zemlji, u kabinetu, kako je naveo, jednog stranog premijera.

- Ova platforma ugrožava suverenitet i nezavisnost države, stavlja Makedoniju u položaj zavisnosti od druge zemlje. Implementacija platforme znači promenu Ustava Makedonije, što ugrožava karater države. Platforma je protivna Ohridskom sporazumu, kojim se uređuju odnosi između etničkih zajednica u Makedoniji - naveo je Ivanov i dodao da mešanje susednih država u unutrašnje odnose Makedonije zaslužuje svaku osudu.

PROČITAJTE SVE NAJNOVIJE VESTI

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD region

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd