fbpx
Skip to main content
Đorđe Ivanov

Pismo za SAD, EU i NATO: Ivanov POD HITNO traži da se odbaci tiranska platforma!

Foto: Profimedia
Makedonski predsednik je podsetio da je taj dokument napravljen u stranoj zemlji, u kabinetu, kako je naveo, jednog stranog premijera

Makedonski predsednik Ðorđe Ivanov zatražio je danas od SAD, EU, NATO i Turske da osude i odbace "tiransku platformu" albanskih stranaka jer njen sadržaj predstavlja opasnost po Makedoniju.

U pismu upućenom predsedniku SAD Donaldu Trampu, predsednik Evropskog saveta, Donaldu Tusku, generalnom sekretaru NATO-a, Jens Stoltenbergu i predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu, predsednik Ðorđe Ivanov da je odbacivanje platforme način prevazilaženja političke krize u zemlji.

Kriza u Makedoniji može da preraste u MEĐUETNIČKE SUKOBE koji se mogu proširiti i VAN GRANICA!

Albanska platforma, između ostalog, predviđa da albanski jezik uđe u službenu upotrebu ravnopravno sa makedonskim, što je opoziciona SDSM Zorana Zaeva prihvatila kako bi dobila podršku za koaliciju za formiranje nove vlade.

- Mislim da je odbacivanje ovog dokumenta jedini izlaz iz ćorsokaka u kojem se nalazimo. Samo na taj način će se postići ciljevi Sporazuma iz Pržina, pre svega prioritetnih reformi, političke stabilizacije, smanjenje međuetničkih i međustranačkih tenzija u Makedoniji i vrati zemlju na put evro-atlantskih integracija - naveo je Ivanov u pismu.

Makedonski predsednik je podsetio da je taj dokument napravljen u stranoj zemlji, u kabinetu, kako je naveo, jednog stranog premijera.

- Ova platforma ugrožava suverenitet i nezavisnost države, stavlja Makedoniju u položaj zavisnosti od druge zemlje. Implementacija platforme znači promenu Ustava Makedonije, što ugrožava karater države. Platforma je protivna Ohridskom sporazumu, kojim se uređuju odnosi između etničkih zajednica u Makedoniji - naveo je Ivanov i dodao da mešanje susednih država u unutrašnje odnose Makedonije zaslužuje svaku osudu.

PROČITAJTE SVE NAJNOVIJE VESTI

Pročitajte i:

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mist
1 Beograd