fbpx
Skip to main content
hrvatska policija

PIŠTOLJ KUPIO NA PIJACI: Došao u Centar za socijalni rad, a zatim pošao u KRVAVI POHOD - zločin opisan do detalja

Foto: Profimedia/ilustracija
Veštačenjem stručnjaka utvrđeno je za optuženog da je ispodprosečne inteligencije.

Na Županijskom sudu u Osijeku danas je nastavljeno suđenje Andriji Drežnjaku za dvostruko ubistvo u Centru sa socijalni rad u Đakovu. Njemu se na teret stavlja ubistvo Blaženke Poplašen i Ivana Pavića.

Tragedija u Novom Gradu: Dečak (13) poginuo u prevrtanju traktora, pre 10 godina izgubio oca

Tragedija u Novom Gradu: Dečak (13) poginuo u prevrtanju traktora, pre 10 godina izgubio oca

PUCNJAVA U BERANAMA: Ranjena mlađa žena pokraj supruga i BEBE u kolicima

PUCNJAVA U BERANAMA: Ranjena mlađa žena pokraj supruga i BEBE u kolicima

HAOS U KAMPU: Vidno alkoholisani migranti pravili nered, jedan ugrizao policajca za ruku

HAOS U KAMPU: Vidno alkoholisani migranti pravili nered, jedan ugrizao policajca za ruku

Veštak psihijatrijske struke utvrdio je da je Drežnjak "osoba ispodprosečne do granične inteligencije, ali ne na nivou mentalne retardacije".

- Reč je lečenom alkoholičaru, što je ostavilo traga na njegovim kognitivinim funkcijama, ali uprkos umanjenim sposobnostima, koje nisu bile u bitnoj meri izražene, u vreme počinjenja dela bio je orijentisan, tačno je znao koji su mu ciljevi. Sa svim svojim deficitima znao je da čini zločin. I kada sam prvi put s njim razgovarao bio je jasan da su ga ponižavali i ignorisali, verbalno je izražavao žaljenje, ali je ostao uveren da je to učinio iz pravih razloga - rekao je dr Filaković, koji je s Drežnjakom razgovarao i pre nastavka rasprave.

- Iako je prošle godine negirao uzimanje lekova i alkohola, sada mi je rekao da je dan ranije popio veću količinu lekova, a pre samog dela i popio pivo. Alkotestom je utvrđeno da nije imao alkohola. Toksikološko veštačenje je pokazalo da je veče pre popio lekove, ali iz nalaza proizlazi da su bili u propisanoj dozi. On je sposoban i uračunljiv - zaključio je lekar.

Ivanu ostao metak u glavi

Veštak medicinske struke dr Boris Dumenčić u svom je nalazu utvrdio kako su i Poplašen i Pavić upucani iz neposredne blizine.

- Cev pištolja u oba slučaja bila je udaljena maksimalno nekoliko desetina centimetara od tela pokojnika. Blaženka Poplašen imala je ulaznu ranu ispod levog oka, a izlaznu na desnoj strani potiljka. Prema položaju tela pokojnice utvrdio sam da je mogla biti u sedećem položaju i okrenuta licem prema optuženom. Ivan Pavić imao je ulaznu ranu na desnoj slepoočnici, dok izlazne rane nije bilo, a što sam utvrdio u razgovoru s neurohirurgom koji ga je operisao i koji je potvrdio kako je metak ostao zaglavljen tik ispod svoda lobanje - rekao je dr Dumenčić.

Dr Dunja Baraban, veštak psiholog, izjavila je kako "okrivljeni nije osoba zaostalog duševnog razvoja" te da je "sposoban logično da misli i zaključuje o uzrocima i posledicama na konkretnom nivou".

- Mogao je da shvati značenje i posledice svojih postupaka - rekla je dr Baraban, a na upit tužioca zašto se fokusirao na ove žrtve odgovorila je: "Zato što je od njih zavisio".

- Poplašen je dugo godina vodila brigu o njegovoj porodici. Ali, zbog poremećaja u njegovoj ličnosti, nepoverenja, nesigurnosti, osećaja inferiornosti i straha koji se u njemu razvio, počeo je iskrivljeno da veruje, bio je u zabludi da oni njemu ne rade dobro - dodala je.

Branitelj okrivljenog Jurica Jurić predložio je dodatno veštačenje psihofarmakologa kako bi se utvrdilo je li dugogodišnje konzumiranje lekova koje je Drežnjak uzimao moglo bitno da utiče na psihičko stanje optuženog, a time i njegovu uračunljivost.

Kupio pištolj od prodavca krastavaca

Takođe, na insistiranje okrivljenog, Jurić je predložio i saslušanje Dubravke Petrović, direktorke Centra za socijalni rad Đakovo, radi utvrđivanja motiva ovog krivičnog dela. Tužilaštvo se usprotivilo i dodatnom veštačenju i ispitivanju direktorke, smatrajući da je reč o nevažnim dokazima.

- Štaviše, iz iskaza veštaka psihijatrijske struke ti lekovi deluju blagotvorno - kazao je Kraljević.

Sudsko veće odbilo je dodatne dokazne predloge, pa se prešlo na iznošenje materijalne dokumentacije iz spisa. Danas je svoj iskaz dao i Andrija Drežnjak.

- Hteo sam da se sasluša i direktorka Centra, jer je od nje sve počelo. Bio sam nezadovoljan što Blaža nije htela da dođe kod nas kući i želeo sam da nam više ne bude staratelj - rekao je optuženi. On je rekao da je kobnog dana u Centar došao biciklom.

- Nije bilo obezbeđenja i ušao sam unutra. Tražio sam od Ljubice i Ivana da mi već jednom kažu za papire od kuće. On mi je rekao da mi je juče sve odgovorio, da sam dosadan i da odem u sud. Ja sam danima išao i na sud, a oni su me slali u Centar i tako u krug. Šta sam uradio? Ranio sam ga pištoljem. Ne znam jesam li ga ubio ili ranio, ne mogu da se setim. Onda sam otišao kod Blaže i ona mi je opet rekla da sam dosadan, smejala mi se. Rekao sam joj da ću otići u policiju, a ona je rekla da su oni jači i od policije. I onda sam ubio i nju. Pištolj sam kupio kod nekog na pijaci ko prodaje krastavce, dao mi je i desetak metaka. Ne znam koliko sam ga platio. U Centar sam ga doneo u torbici - rekao je Drežnjak.

On je rekao da ne priznaje sve što mu se stavlja na teret u optužnici.

- Ja sam hteo da kažem da sam kriv samo za neke stvari, a ne onako kako me terete. Ne mogu jednostavno da objasnim zašto sam ih ubio. Radi problema. Više puta sam sanjao kako mi neko nešto objašnjava - rekao je Drežnjak.

Podsetimo, ubistvo se dogodilo početkom jula prošle godine u đakovačkom Centru za socijalni rad. Andrija Drežnjak, koji je u Centar dolazio gotovo svakodnevno, je tada ubio dugogodišnju socijalnu radnicu Blaženku Poplašen, a njen kolega, pravnik Ivan Pavić, teško je ranjen. Nakon 10 dana u bolnici podlegao je povredama.

Drežnjaku je bila oduzeta sposobnost za radom, lečen je na psihijatriji, a socijalna radnica, koju je hladnokrvno upucao iz vatrenog oružja, bila mu je staratelj po službenoj dužnosti.

CRNOGORAC KOJI JE IZREŠETAN U MARBELJI: Ušao u zemlju kao Slaviša pa pao sa 30 KILOGRAMA kokaina

CRNOGORAC KOJI JE IZREŠETAN U MARBELJI: Ušao u zemlju kao Slaviša pa pao sa 30 KILOGRAMA kokaina

IZREŠETAN SA 10 HITACA 100 METARA OD KUĆE: Peruničić osam meseci pre likvidacije izašao iz ZATVORA

IZREŠETAN SA 10 HITACA 100 METARA OD KUĆE: Peruničić osam meseci pre likvidacije izašao iz ZATVORA

RANKO RADULOVIĆ IZBODEN U ZATVORU: Hitno prebačen u Urgentni blok

RANKO RADULOVIĆ IZBODEN U ZATVORU: Hitno prebačen u Urgentni blok

OVO JE ZNAK DA SE NASTAVLJA SUROVI RAT KLANOVA: Pokušaj atentata u Kijevu i masakr u Atini su POČETAK NOVE RUNDE

OVO JE ZNAK DA SE NASTAVLJA SUROVI RAT KLANOVA: Pokušaj atentata u Kijevu i masakr u Atini su POČETAK NOVE RUNDE

UBIJEN MILOŠ PERUNIČIĆ! Saradnik kavčana IZREŠETAN u Marbelji, egzekutor UHAPŠEN

UBIJEN MILOŠ PERUNIČIĆ! Saradnik kavčana IZREŠETAN u Marbelji, egzekutor UHAPŠEN

 

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
4 Beograd