fbpx
Skip to main content
Hrvatska-EU

Plan Hrvatske: Svesti Srbe ispod tri odsto

Foto: Profimedia
Savo Štrbac upozorio na strašne posledice brisanja Srba iz biračkih spiskova u Hrvatskoj

- Posledice brisanja više od 67.000 Srba iz biračkih spiskova Hrvatske videće se tek nakon lokalnih izbora 2021. kada oni, kao nacionalna manjina čiji broj je spao ispod pet odsto celokupne populacije, više neće imati zakonsko pravo na mesto zamenika načelnika opštine ili županije - izjavio je predsednik Informaciono-dokumentacionog centra "Veritas" Savo Štrbac. 

Velika OČEKIVANJA: Zaev uveren da se pregovori o formiranju vlade kreću u pozitivnom smeru

Pupovac: Rezultati lokalnih izbora u Hrvatskoj dobri po srpsku zajednicu

Prema njegovim rečima, to je dugoročno smišljeno da se Srbi svedu na maksimalno tri odsto, po mogućnosti i ispod toga.

- To je željena projekcija Tuđmanove političke elite sa pocetka devedesetih godina prošlog veka, kada je zacrtano i rečeno da će srpsko pitanje u Hrvatskoj biti rešeno za sva vremena tek onda kada ih bude bilo manje od tri odsto - naveo je Štrbac.

Franjo Tuđman
Foto: Profimedia

Statistika pokazuje da danas u Hrvatskoj živi samo 186.633 Srba od 581.663 Srba, koliko ih je bilo 1991. godine u Hrvatskoj. 

Britanski pisac osuo po Hrvatskoj: To je mala i nebitna zemlja! Plaća cenu nezavisnosti!

Štrbac tvrdi da su podaci hrvatskog Ministarstva uprave, koji pokazuju da je primenom Zakona o prebivalištu samo u poslednje vreme sa popisa birača u Hrvatskoj izbrisano čak 67.496 hrvatskih građana srpske nacionalnosti, u izvesnom smislu netačni, te da je mnogo više Srba izbrisano.

Skandal na izborima u Hrvatskoj: Plenković izašao na glasanje - završio na ustaškoj misi

- Ovi podaci se odnose na 10 županija, koje otprilike pokrivaju ratom zahvaćeno područje, ali i u drugim županijama ima Srba, negde više a negde manje, koji su izbrisani. Dalje, cak 60.000 izbrisanih nije se nacionalno izjasnilo, a naravno da je među njima najviše Srba koji su skrivali svoj nacionalni identitet - rekao je Štrbac u emisiji Pravi ugao Radio-televizije Vojvodine. 

Izbori u Hrvatskoj
Foto: Profimedia

Povodom tvrdnji predsednika Hrvatskog helsinškog odbora Ivana Zvonimira Čička da se radi o 40.000 Srba i da brisanje nije upereno protiv Srba, Štrabac je ocenio da su te tvrdnje nepoštene, jer je za dosta Hrvata koji su izbrisani to bilo sekundarno prebivalište, kao i da se brojka o 40.000 izbrisanih Srba zasniva na potpuno različitim podacima od onih koje su koristili predstavnici Srba.

Novi ustaški skandal: Kolinda pevala TOMPSONOVU pesmu, pa se još POHVALILA snimkom! (VIDEO)

- Primena novog Zakona o prebivalištu nije fer jer ti ljudi nisu otišli dobrovoljno iz Hrvatske, trbuhom za kruhom, nego smo proterani silom, a brisani su i Srbi kojima je primarno prebivalište bilo u Hrvatskoj i bosanski Hrvati kojima je u Hrvatskoj to bilo sekundarno prebivalište - istakao je Štrbac i dodao da je država potpuno zanemarila ratnu činjenicu.

 

Pročitajte i:

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd