Utorak 19. mar 2024.
apoteka

Platila tablete 10.173 dinara, uzimala ih prema uputstvu, a onda odlepila nalepnicu i POTPUNO SE ODUZELA!

Foto: Profimedia
Sad ne zna šta da radi

- Kupila sam dodatak prehrani Beta glucan američkog proizvođača Transfer Pointa kako bih ojačala imunitet jer sam na hemoterapiji. Uzimala sam ga onako kako piše  - jednu kapsulu dnevno na prazan želudac, što znači 500 grama, pola sata pre obroka.

NAPRAVITE SAMI LEK PROTIV RAKA: Ulje od kanabisa je najbolje rešenje (VIDEO)

ZA LEPOTU I ZDRAVLJE: Zbog ova tri razloga treba da jedete lubenicu što češće

Ali, onda sam shvatila da je ispod nalepnice na hrvatskom ispisano uputstvo originalnog proizvođača, da trebam uzimati dve kapsule dnevno, što me potpuno zbunilo -  rekla je čitateljka Jutarnjeg lista i pitala se, s obzirom na to da jednu kapsulu dnevno uzima već dva meseca, nije li zapravo bacila 630 kuna (10.132 dinara) po kutiji u vetar.

Pitanje doza

Dodatno se informisala i saznala još “lošiju” vest jer su joj stručnjaci objasnili da je i ta druga doza za nju premala jer onkološki pacijenti moraju imati drugačije doziranje, odnosno doza zavisi od telesne težine! Naravno da se oseća prevareno, a mi smo potražili obrazloženje o tome ko je moguće pogrešio i kako se uopšte odnositi prema dodacima u ishrani.

izgladnjivanje
Foto: Profimedia

Naime, u Hrvatskoj se godišnje troše stotine miliona kuna za razne dodatke ishrani, tj. proizvode koji nisu registrovani kao lek i nisu u nadležnosti Agencije za lekove. Zato se teško može proceniti kolika je njihova stvarna korist za zdravlje, a lekari kratko kažu - važno je da ne štete.

Onkološki pacijenti

Upravo oboleli od karcinoma zbog podizanja imuniteta neretko koriste Beta glucan, a za njih je, kaže proizvođač, način upotrebe drugačiji.

Savremena terapija za teško obolele: Inovativni LEKOVI stigli do 298 pacijenata u Srbiji!

- Beta glukan nije lek i zato mi nemamo onako široka uputstva za uporabu kao što je obaveza za lekove. Preporučena doza je jedna kapsula od 500 miligrama dnevno za opštu populaciju, što je određeno evropskim propisima, a američka je dve kapsule - kaže Deniza Bujas iz Bonimeda, firme koja distribuira Transfer Pointov Beta glucan. Dodaje da za onkološke pacijente vrede druge doze, da zavisi od telesne težine - 25 miligrama po kilogramu težine, ali da to ne mogu pisati u uputstvima.

doktor vrši analizu ebole
Foto: Profimedia

Da se ne radi o leku potvrđuje i onkolog prof. dr. Damir Vrbanec i naglašava da ga pacijenti nerietko “obaveštavaju” kako uzimaju neki dodatak prehrani ne bi li “ojačali organizam”.

- Ne preporučujem neku drugu terapiju, barem dok traje ona lekovima - kaže prof. dr. Vrbanec.

U svakom slučaju, s obzirom na to da su dodaci prehrani u pravilu siromašni informacijama u uputstvima, posebno u odnosu na lekove, pacijenti koji boluju od ozbiljnih bolesti pre upotrebe trebali bi se dodatno informirati kako ne bi naštetili zdravlju ili pak uzimali premale doze da bi postigli željeni učinak.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd