Skip to main content
Damir Krstičević

Podneta krivična prijava protiv hrvatskog ministra odbrane zbog ratnog zločina nad Srbima

Foto: Profimedia
Tužilaštvu za ratne zločine Srbije podneta je krivična prijava protiv aktuelnog ministra odbrane i potpredsednika hrvatske vlade Damira Krstičevića i saučesnika zbog sumnje da su 1995. izvršili ubistva 81 civila srpske nacionalnosti.

Krstičević je bio komandant 4. gardijske brigade hrvatske vojske, koja je učestovala u raketiranju kolone srpskih izbeglica u mestu Bravnice kod Jajca, 12. i 13. septembra 1995, a srpski civili su ubijani pucnjima iz vatrenog oružja i ispaljivanjem raketa iz raketnog bacača na izbegličku kolonu koja se kretala putem Donji Vakuf-Jajcem.

Radikalno islamizirati narod i jačati želju za osvetom?! Bošnjački dokument već 20 godina KROJI SUDBINU naroda u BiH

U krivičnoj prijavi koju je podneo advokat Dušan Bratić, Krstičeviću i saučesnicima se stavljaju na teret dva krivična dela - ratni zločin protiv civilnog stanovništa i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Damir Krstičević
Damir Krstičević
Foto: Profimedia

Podseća se da je reč o velikom masakru izvršenom u toku vojne operacije "Maestral'', koja je trajala od 8. do 17. septembra 1995. godine, kada je ukupno ubijeno 655 i prognano oko 125.000 srpskih stanovnika Republike Srpske.

Mesec dana posle "Oluje", jedinice HVO, Armije BiH i Hrtvatske vojske izvršili su organizovanu vojnu operaciju sa ciljem zauzimanja teritorija opština Donji Vakuf i Jajce, koje su do tada bile pod kontrolom Vojske Republike Srpske.

Oluja
Foto: Profimedia

Napad je izvršen iz zasede, bez bilo kakvog povoda, kada je u koloni autobus sa oko 80 ljudi, uglavnom starih osoba, žena i dece, bio u neposrednoj blizini mosta. Prema izjavama preživelih i ranjenih u autobusu "Servistransa" nije bilo naoružanih lica, niti je bilo ko od putnika dejstvovao vatrenim oružjem.

U napadu je stradao 81 civil, među kojima osmoro dece.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD region

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Mist
11 Beograd