fbpx
Skip to main content
Damir Krstičević

Podneta krivična prijava protiv hrvatskog ministra odbrane zbog ratnog zločina nad Srbima

Foto: Profimedia
Tužilaštvu za ratne zločine Srbije podneta je krivična prijava protiv aktuelnog ministra odbrane i potpredsednika hrvatske vlade Damira Krstičevića i saučesnika zbog sumnje da su 1995. izvršili ubistva 81 civila srpske nacionalnosti.

Krstičević je bio komandant 4. gardijske brigade hrvatske vojske, koja je učestovala u raketiranju kolone srpskih izbeglica u mestu Bravnice kod Jajca, 12. i 13. septembra 1995, a srpski civili su ubijani pucnjima iz vatrenog oružja i ispaljivanjem raketa iz raketnog bacača na izbegličku kolonu koja se kretala putem Donji Vakuf-Jajcem.

Radikalno islamizirati narod i jačati želju za osvetom?! Bošnjački dokument već 20 godina KROJI SUDBINU naroda u BiH

U krivičnoj prijavi koju je podneo advokat Dušan Bratić, Krstičeviću i saučesnicima se stavljaju na teret dva krivična dela - ratni zločin protiv civilnog stanovništa i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Damir Krstičević
Damir Krstičević
Foto: Profimedia

Podseća se da je reč o velikom masakru izvršenom u toku vojne operacije "Maestral'', koja je trajala od 8. do 17. septembra 1995. godine, kada je ukupno ubijeno 655 i prognano oko 125.000 srpskih stanovnika Republike Srpske.

Mesec dana posle "Oluje", jedinice HVO, Armije BiH i Hrtvatske vojske izvršili su organizovanu vojnu operaciju sa ciljem zauzimanja teritorija opština Donji Vakuf i Jajce, koje su do tada bile pod kontrolom Vojske Republike Srpske.

Oluja
Foto: Profimedia

Napad je izvršen iz zasede, bez bilo kakvog povoda, kada je u koloni autobus sa oko 80 ljudi, uglavnom starih osoba, žena i dece, bio u neposrednoj blizini mosta. Prema izjavama preživelih i ranjenih u autobusu "Servistransa" nije bilo naoružanih lica, niti je bilo ko od putnika dejstvovao vatrenim oružjem.

U napadu je stradao 81 civil, među kojima osmoro dece.

 

Pročitajte i:

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
4 Beograd