fbpx
Skip to main content
slep

POLICAJCI BRUTALNO PRETUKLI SLEPOG ČOVEKA: Skandal u Hrvatskoj - zamenili su ga sa drugim čovekom?

Foto: Shutterstock
Zagrebački policajci su slepcu slomili nogu, iščašili ruku pa ga nakon svega optužili za lažno predstavljanje i vređanje.

Stevan Jambrešić ima 47 godina i od detinjstva je potpuno slep. S polusestrom živi na zapadnoj strani glavnog grada. Baš tamo pre dva meseca zatekli su ga i policajci. Prepričava kako je to izgledalo.

KAKO SU TRI INSPEKTORA PALA ZBOG ŠKALJARCA SA INTERPOLOVE POTERNICE: Pomagali opasnom krimnalcu, kolege u šoku! (FOTO/VIDEO)

KAKO SU TRI INSPEKTORA PALA ZBOG ŠKALJARCA SA INTERPOLOVE POTERNICE: Pomagali opasnom krimnalcu, kolege u šoku! (FOTO/VIDEO)

NAPOKON ODGOVOR ZAŠTO SE METALNI PREDMETI LEPE ZA VAKCINISANE LJUDE: Udarac za antivaksere i teoretičare zavere (VIDEO)

NAPOKON ODGOVOR ZAŠTO SE METALNI PREDMETI LEPE ZA VAKCINISANE LJUDE: Udarac za antivaksere i teoretičare zavere (VIDEO)

Vatrogasne ekipe uspele da stave pod kontrolu vatrenu stihiju kod Zadra: U toku je dogašivanje (VIDEO)

Vatrogasne ekipe uspele da stave pod kontrolu vatrenu stihiju kod Zadra: U toku je dogašivanje (VIDEO)

- Odlazim do plota, otvaram. Pazite pitanje, jeste vi Stevo? Eto, tako su pitali. Ja sam rekao da, da. Ali, prezime nisu spominjali - rekao je Stevan Jambrešić.

Njegovo pravo ime je Stevan, ali ga svi zovu Stevo.

Nakon kratke komunikacije s policijom dvojica policajaca su ušli u dvorište, priveli ga na silu te mu pritom slomili nogu i iščašili ruku.

- Neko je u VII. stanicu došao da prijavi svog očuha da je udario. Nisu ni čekali da kažem svoje prezime. Odmah su tražili neki dokument. Ja sam krenuo prema hodniku u jaknu da dam ličnu, tako su mi rekli. Međutim, oni su se brzo predomislili i počeli su već da primenjuju silu. Povlačili me prvo za ramena, pa za prsluk da sam skoro pao na nos - rekao je on.

Policija je, dakle, tražila čoveka potpuno drugačijeg prezimena. Stevan Jambrešić, kaže, do svoje lične karte nije uspeo da dođe.

- Kad su me odvukli do pola dvorišta, srušili su me i počeli da udaraju po nozi, onako skačući dok ja nisam počeo da vičem - slomili ste mi nogu. Nogom! Cipelom! Jako. I sad, šta je bilo. Ja sam rekao - slomili ste mi nogu, a nisu se obazirali na to, onda su stali da udaraju i da izvrću nogu - kaže on.

Njegovo jaukanje čula je i komšinica Lejla Tataragić koja ga je videla kako leži na podu.

Naime, policija je tražila osobu romske nacionalnosti, istog imena, ali različitog prezimena, koja se, navodno, trebala nalaziti na istoj adresi. Postupanje policije bilo bi iznenađujuće grubo čak i da su našli pravu osobu, a potpuno je nejasno zašto Stevanu Jambrešiću nisu dali priliku da pokaže ličnu kartu.

Iz MUP-a priznaju da su policijski službenici prekršili zakon, neopravdano upotrebili silu. U odgovoru ombudsmanu, koji je stigao mejlom 13. juna, a nosi datum 28. jula, tvrde da su o svemu obavestili i Jambrešićevu sestru, i to još 21. jula. Taj odgovor nema nikakvog smisla jer, da je odgovor policije u kom objašnjavaju da su krivi primila, Jambrešićeva sestra se ne bi više od nedelju dana nakon toga obratila medijima.

U službenoj policijskoj belešci piše da je doktorka Hitne koja je pozvana u stanicu, nakon što se Stevan Jambrešić žalio na bolove, ustanovila da mu nije ništa.

- Njihovo je pitanje samo bilo - jel' imate primedbu na policijsko postupanje? Rekao sam, naravno da da jer su mi naneli fizičku povredu. Ali, pre nego što su me otpustili, zvao sam, tražio, insistirao da mi zovu hitnu pomoć jer ne znam šta je, boli me ruka, boli noga. Da bi hitna došla, neka doktorka, ima u dokumentaciji onoj, da bi me pregledala i zaključila kako je sve u redu - rekao je Jambrešić.

Međutim, nakon što ga je policija isprebijala, još su ga i optužili za lažno predstavljanje i vređanje i omalovažavanje, ali i odbijanje davanja lične karte do koje nije mogao doći jer su ga - brutalno napali.

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd