fbpx
Skip to main content
univerzitet banjaluka

POLOVINA FAKULTETA ČEKA NA AKREDITACIJU: Agencija za razvoj visokog obrazovanja BiH neusaglašena sa Agencijom za akreditaciju RS

Foto: Printscreen/Facebook/UniverzitetBanjaluka
Neslaganje Agencije za visoko obrazovanje BiH i Agencije za akreditaciju RS dovodi do problema oko akreditovanja visokoškolskih ustanova

Više od polovine visokoškolskih ustanova upisanih u registar Agencije za akreditaciju Republike Srpske nije upisano i u registar Agencije za razvoj visokog obrazovanja BiH ili im je akreditacija istekla.

 

 

 

Šest visokoškolskih ustanova iz RS nije upisano u registar zajedničke Agencije na nivou BiH, a to su Visoka škola za informacione tehnologije, ekonomiju i preduzetništvo i Visoka škola "Koledž kozmetologije i estetike" iz Banjaluke, Slobomir P Univerzitet i Univerzitet "Bijeljina" iz Bijeljine, kao ni Visoka škola za ekonomiju i informatiku i Visoka medicinska škola iz Prijedora.

Prema HEA BiH, ustanove u postupku reakreditacije su Univerzitet za poslovne studije Banjaluka, Visoka škola Banjaluka koledž, Nezavisni univerzitet Banjaluka i Univerzitet Sinergija Bijeljina. Akreditacija je istekla i Komunikološkom koledžu Kapa Fi Banjaluka i Visokoj školi za uslužni biznis Istočno Sarajevo-Sokolac.

Kod HEA BiH Panevropski univerzitet Apeiron Banjaluka se vodi kao akreditovan, a kod HEA RS je u postupku reakreditacije.

Saglasni za pet ustanova

ZA svega pet visokoškolskih ustanova su obe agencije u registrima saglasne da su akreditovane, a to su Univerzitet u Banjaluci, Visoka škola za primenjene i pravne nauke "Prometej" i Univerzitet za poslovni inženjering i menadžment Banjaluka, Univerzitet u Istočnom Sarajevu i Visoka poslovno-tehnička škola Doboj.

U registrima obe agencije nema Visoke medicinske škole zdravstva iz Doboja, koja ima rešenje za rad nadležnog ministarstva i radi, jer po tumačenju HEA RS u toku je izrada rešenja za upis u registar, dok je kod HEA BiH nema u aktima.

Grupa "Licencirane i akreditovane visokoškolske ustanove - validne i priznate diplome" okupljena oko problema nelegalnog rada visokoškolskih ustanova u RS, sačinila je mape visokoškolskih ustanova Srpske, sa statusima koje imaju u entitetskoj i Agenciji za akreditaciju na nivou BiH.

- Predlažemo rešenja nadležnima da se problem rada ovih ustanova rešava i sistem visokog obrazovanja u RS i BiH podigne na nivo koji zaslužuje - kaže član te grupe studentkinja Danijela Nikolić.

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Light snow
-2 Beograd