fbpx
Skip to main content
hitna pomoć

Pošli da se opare, pa završili na KORAK OD SMRTI: Šestoro u životnoj opasnosti zbog OVE "lake zarade"

Foto: Profimedia
Stiglo upozorenje

Za deset dana je zbog trovanja gljivama u bolnici završilo 29 pacijenata, dok je čak njih šest bilo u životnoj opasnosti. Poslednjih dana brojni građani odlučili su se za berbu gljiva kojih, zbog čestih kiša, u oklonim šumama ima u izobilju.

Zapaljen auto Bokija 13: Napadač ga polio benzinom i digao ga u vazduh

Zagrebački srednjoškolci plakali u autobusu: Granična policija nije dala Sirijcu da putuje dalje

Kako bi obezbedili malo hrane za zimu, u pohod na gljive krenuli su i oni koji se u njih ne razumeju. Dodatni motiv bila im je i dobra otkupna cena, koja je čak i do 20 KM po kilogramu, što je oko 1220 dinara.

Tako su Banjalučani prvo zbog gljiva pohrlili u šume, a ubrzo i u bolnice, pa je na Univerzitetskom kliničkom centru RS tokom prošle sedmice zbog trovanja gljivama bilo zbrinuto 29 pacijanata.

pečurke
Foto: Profimedia

Val trovanja nije poštedio ni decu, ni one starije građane. Najmlađi pacijent bilo je dete od osam godina, a najstariji je imao 75.

Čak šest njih, od 29 koliko je završilo na UKC, bilo je smešteno u Klinici za intenzivnu medicinu za nehirurške grane, gde su se borili za život.

- Trenutno je u ovoj klinici hospitalizovan još jedan pacijent, a njegovo zdravstveno stanje je trenutno stabilno, te zbog daljeg lečenja i praćenja ostaje u našoj ustanovi. Ostali pacijenti su stabilnog zdravstvenog stanja i urednih laboratorijskih nalaza, pa su upućeni na kućno lečenje – objašnjava zamenica načelnice u Klinici za infektivne bolesti, dr Gordana Marčeta.

Reno udario u kombi pun turista: Mladi fudbaler izgubio život u Crnoj Gori

Ona dodaje da trovanje, na svu sreću, nije ostavilo značajnije posledice na zdravlje većine pacijenata koji su pušteni kući.

Zhvaljujući banjalučkim lekarima, ono najgore je izbegnuto, a osim Banjalučana koji su bili najbrojniji, među pacijentina je bilo i onih iz Laktaša, Gradiške, Čelinca, Prnjavora, Kozarske Dubice, ali i Prijedora.

Ni sami lekari za ovaj fenomen nemaju objašanjenje, jer prošle godine u ovo vreme uopšte nije bilo pacijenata koji su se otrovali gljivama.

Oprezno sa gljivama

Lekari upozoravaju da se simptomi trovanja manifestiraju odmah ili 24 sata od konzumacije gljiva i to u vidu mučnine, povraćanja, grčeva u stomaku, dijereje i slično.

Savetuju građanima da u berbu gljiva ne idu bez nekog ko se u to dobro razume, kao i da se kod prvog simptoma odmah jave lekaru.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
0 Beograd