fbpx
Skip to main content
Milo Đukanović

"POSTOJI OPASNOST OD DESTABILIZACIJE ZAPADNOG BALKANA" Milo govorio na skupštini UN

Foto: Profimedia
Uprkos brojnim izazovima, Crna Gora ostaje odlučna da brani građansku, inkluzivnu, multietničku i evropsku demokratiju i da bude dokaz da je multietnička demokratija na Balkanu moguća, te da je jedini garant prosperiteta, poručio je predsednik Crne Gore Milo Ðukanović u UN-u.

On je upozorio na obnovljenu opasnost destabilizacije Zapadnog Balkana i kako je kazao, sužavanje horizonta njegove evropske perspektive, prenela je RTCG.

Ðukanovic je danas na generalnoj debati 76. zasedanja Generalne skupštine UN u Njujork naveo da je Crna Gora istrajavala i gradila bolju budućnosti za sve građane na temeljima jednakosti i bez diskriminacije.

U ISTORIJI ĆE OSTATI ZAPISANO, A O TOME ĆE PISATI DODIK! Srpski član Predsedništva BiH opisao situaciju na Kosovu

U ISTORIJI ĆE OSTATI ZAPISANO, A O TOME ĆE PISATI DODIK! Srpski član Predsedništva BiH opisao situaciju na Kosovu

ŠTA JE REŠENJE ZA KRIZU U BiH? Srbi nemaju dilemu, dali jasan i nedvosmislen odgovor

ŠTA JE REŠENJE ZA KRIZU U BiH? Srbi nemaju dilemu, dali jasan i nedvosmislen odgovor

"BLEDA KOPIJA RUSKOG SVETA" Ministar spoljnih poslova CG pomenuo Vučića i Vulina

"BLEDA KOPIJA RUSKOG SVETA" Ministar spoljnih poslova CG pomenuo Vučića i Vulina

"Gradila je i nastavlja da gradi odnose poverenja i saradnje sa svojim susedima. Bila je, kako su to najviši zvaničnici naših domaćina govorili, oaza mira na Balkanu u ratnim 90-im. Kao kontributor regionalne bezbednosti postala je članica NATO i lider je u procesu evropskih integracija", naglasio je predsednik Crne Gore.

Danas, dodao je, uprkos brojnim izazovima Crna Gora ostaje odlučna da brani građansku, inkluzivnu, multietničku i evropsku demokratiju i da bude dokaz da je multietnička demokratija na Balkanu moguća i da je jedini garant prosperiteta.

On je kazao da će Crna Gora ostati odana takvom opređeljenju i "snažno predana vrednostima multilateralizma, prijateljskoj i otvorenoj saradnji, daljoj demokratskoj konsolidaciji i jačanju vladavine prava, što će, između ostalog, voditi i snaženju partnerstva sa Svetskom organizacijom".

Crna Gora je, podseto je Ðukanović, ove godine obeležila 15 godina od obnove nezavisnosti i vremena kada se crnogorska zastava prvi put zavijorila na Ist Riveru.

- Prešli smo zahtevan put od čina prijema koji je bio najšira potvrda priznanja obnovljene državnosti, pozicioniranja Crne Gore na glavnim pravcima delovanja UN i ključnih spoljnopolitičkih partnera, do današnje vidljivosti, prepoznatljivosti i afirmisanosti koji daleko prevazilaze veličinu zemlje - kazao je Ðukanović.

On je dodao da taj put nikada nije bio jednostavan, "posebno ne na Balkanu, koji je bremenit prošlošću".

- Ni danas ne prestaje da bude mesto sučeljavanja suprotstavljenih interesa, geostrateških nadmetanja, večiti predmet brige različitih međunarodnih aktera, ali ne uvek i potrebne i blagovremene pažnje - kazao je Ðukanović.

Milo Đukanović
Foto: Profimedia

On je naveo da izazovi i pretnje multietničkoj demokratiji na Balkanu ni danas nisu manji.

- Zapadni Balkan je opet poprište sukobljenih geopolitičkih interesa čija je posledica usporavanje integracije zapadnobalkanskih društava u svoje prirodno evropsko okruženje, podrivanje poverenja i kašnjenje u usvajanju evropskih vrednosti - istakao je Ðukanović.

Prema njegovim rečima, ta konfuzija ne dovodi samo do zastoja i daljeg zaostajanja u razvoju ovog evropskog regiona, nego i otvara prostor za restauraciju destruktivnih teorija kako zbog zaostalosti ovaj region ne može da živi kao multietnička i multiverska zajednica, niti da obezbedi funkcionalnost država.

- Takva iskonstruisana teza se posebno želi imputirati Bosni i Hercegovini, ali i drugim manjim državama regiona, da bi se stvorio alibi za obnovu velikodržavnih nacionalistickih projekata koji su 90-ih doveli do rata na ovom prostoru sa blizu 150.000 ljudskih žrtava - naveo je Ðukanović.

On je rekao da nije posustala odlučnost da se ovakvim retrogradnim i opasnim idejama Crna Gora suprotstavi.

- Zato i danas sa ovog mesta Crna Gora upozorava na obnovljenu opasnost destabilizacije Zapadnog Balkana i sužavanje horizonta njegove evropske perspektive - istakao je Ðukanović, ukazujući da ogromni problemi i krize, koji se samo multiplikuju, traže snažno liderstvo.

Vremenska prognoza
Mist
-1 Beograd