fbpx
Skip to main content
Koronavirus u Sloveniji

POZNATI DETALJI SMRTI DEČAKA (11) UMRLOG OD KORONE: Teška imunološka reakcija sa sepsom se brzo razvijala

Hrvatski lekari izneli su detalje o smrti dečaka (11) koji je noćas u Zagrebu umro usled teškim komplikacija izazvanih koronom

Na klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu noćas je preminuo 11-godišnji dečak koji je bio zaražen koronavirusom. To je ujedno u Hrvatskoj i prvi smrtni slučaj deteta preminulog od post-kovid sindroma, a takvih je slučajeva sve više.

NAJMLAĐA ŽRTVA KORONE U HRVATSKOJ: Dečak (11) umro noćas, nije imao drugih bolesti

NAJMLAĐA ŽRTVA KORONE U HRVATSKOJ: Dečak (11) umro noćas, nije imao drugih bolesti

SLOVENIJA TESTIRALA SKORO 3.000 LJUDI: Preminula 31 osoba od posledica korone

SLOVENIJA TESTIRALA SKORO 3.000 LJUDI: Preminula 31 osoba od posledica korone

U HRVATSKOJ VIŠE OD 300 ZARAŽENIH: Testirano je blizu 3.000 osoba

U HRVATSKOJ VIŠE OD 300 ZARAŽENIH: Testirano je blizu 3.000 osoba

Nije tačno poznato koliko ima slučajeva ovog sindroma, ali se upravo formira mreža praćenja u Hrvatskoj, izjavio je  infektolog Goran Tešović iz Zavoda za infektivne bolesti dece pri Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Ova infektivna klinika je, kaže, dosad ukupno imala oko 15 malih bolesnika. U ovom trenutku četvoro dece se leči od tog sindroma. Prvog su, dodaje, imali u maju ove godine i poznaju taj sindrom. Prvi slučajevi su u literaturi opisani u proleće u Italiji te u Velikoj Britaniji i SAD-u.

- To je dijagnoza koja se traži pri primanju deteta u bolnicu i primenjuju se dijagnostički kriterijumi CDC-a i SZO-a. Postupa se prema preporukama međunarodnih stručnih društava. Ovo je prvi put da je završilo sa smrtnim ishodom. Smrtnost nije velika, ali je opisana - ističe Tešović.

Povećani broj malih bolesnika se u toj hrvatskoj klinici beleži od jeseni, pa tako i povećani broj sa tim sindromom. Ovo dete je, napominje, od početka imalo tešku kliničku sliku.

Izrazito teška komplikacija

Direktor Klinike za dečje bolesti Goran Roić kaže da se radilo o izrazito teškoj komplikaciji.

- 21. januara u ranim popodnevnim satima zaprimljen je malodobni pacijent s podacima o temperaturi, glavobolji i bolovima u stomaku - rekao je Roić.

- Zbog sumnje na akutno abdominalno stanje, zadržan je na odeljenju dečje hirurgije. Napravljena je dijagnostička obrada i laboratorijska obrada koja je ukazala na poremećaje rada jetre, bubrega, sepsu te je dete premešteno na intenzivno lečenje. Zatim se pristupilo operativnom zahvatu prilikom čega je došlo do zastoja rada srca. Međutim, nakon uspešne reanimacije dovršen je operativni zahvat. Obzirom na nalaze i ukupno stanje pacijenta bila je potrebna i daljnja respiratorna i kardiovaskularna podrška - kaže Roić te dodaje da se posumnjalo na tzv. multiorganski inflamatorni sindrom što je moguća komplikacija kovid-19 infekcije.

- U međuvremenu je došao i nalaz da je dete kovid pozitivno i usled tih okolnosti pacijent je dogovorno premešten u Kliniku za infektivne bolesti 22. januara. Otada je bio tamo - kaže Roić.

- To je vrlo teška komplikacija, sve je preduzeto. Ta imunološka reakcija je bila jako teška. To se relativno retko dešava. Koliko ja znam, bilo je 20-ak takvih slučajeva u dečjem uzrastu. Međutim, ovo je izrazito teški oblik takve komplikacije. Ovo je bio drastičan slučaj, brzo se razvijao, uprkos svim merama lečenja, nažalost, tako je završio -  kaže Roić.

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd