fbpx
Skip to main content
Prajd

Prajd kod Đetića: Održana Parada ponosa pod sloganom "Čojstvom protiv nasilja" (FOTO)

Foto: Tanjug
Nije bilo incidenata

U Podgorici je danas održana 5. Povorka ponosa "Montenegro Prajd 2017", a sve je proteklo mirno, bez incidenata. Učesnici Povorke ponosa, kojih je prema proceni policije bilo oko 300, imali su polučasovni šetnju Njegoševom, Ulicom slobode i Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog.

Pod sloganom "Čojstvom protiv nasilja", manifestacija je trajala od 12 do 14 časova, a organizatori su poručili da im je cilj borba protiv svakog oblika nasilja. 

Premijerka Srbije za svetske agencije: Korak po korak izgradićemo tolerantnije društvo

PARADA PONOSA U BEOGRADU: Pod nazivom "Šetam za promenu" završena na Trgu Republike (FOTO/VIDEO)

- Iako smo sve vidljiviji, nasilja je sve više - poručili su organizatori, koji očekuju usvajanje novih zakonskih rešenja, a tužilastvo i sudstvo da napade tretiraju kao zločine iz mržnje.

Prema navodima medija, u povorci su bili i mnogi roditelji LGBT osoba, kao i ambasadorka SAD u Crnoj Gori Margaret En Uehara, ambasadorka Velike Britanije Alison Kemp, šef Delegacije EU Aivo Orav, zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković.

Policija je u saopštenju navela da su preventivne policijske aktivnosti doprinele da ovaj skup prođe u mirnoj atmosferi, shodno planu organizatora. 

Ove godine je na obezbeđenju Povorke ponosa bio angažovan manji broj policijskih službenika nego prošle i prethodnih godina. Angažovan je, međutim, optimalni broj policijskih službenika koji je mogao da odgovori na policijske zadatke da se ukazala bilo kakva potreba za intervencijom, navedeno je u saopštenju.

Organizator Povorke ponosa je NVO "Queer Montenegro".

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Mist
-1 Beograd