fbpx
Skip to main content
Milo Đukanović

PREDSTAVNICI CIVILNOG SEKTORA I POLITIČKIH PARTIJA: Đukanović je glavni krivac, a prebacuje odgovornost na Evropu

Foto: Profimedia
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je glavni "krivac" što je Crna Gora, tek, na polovini pregovaračkog procesa, koji izjavama da će nakon izbora za Evropski parlament (EP) 2019. godine klima za proces proširenja Evropske unije (EU) biti nepovoljnija nego što je danas, traga za dežurnim krivcima na unutrašnjem i na međunarodnom planu, ocenili su predstavnici civilnog sektora i političkih partija.

Programski direktor Građanske alijanse (GA) Boris Raonić je kazao da naznake da će se klima u EU bitno promeniti nakon idućih izbora za EP, vidimo i nakon izbora koji su održani u nedjelju u Njemačkoj, i brojnih prethodnih u evropskim zemljama, gdje je tendencija rasta desničarskih politika.

- No, odgovornost je Đukanovića i što smo, tek, na polovini pregovaračkog procesa i sto nam tranzicija traje decenijama, a u nekim oblastima čak i nazadujemo. Rigidnije komunističke zemlje su tranziciju završile za sedam godina, a kod nas ona koju on predvodi traje tri decenije - ocenio je Raonić.

Skupština Crne Gore neće da raspravlja o predlogu da Njegošev dan rođenja bude praznik

On je, komentarišući Đukanovićevu izjavu da "kineski kapital u jugoistočnoj Evropi radi ono što bi trebalo EU", istakao da bi i pitanje kineskog ili EU kapitala, bilo mnogo manje da je privatizacija bila drugačija, korupcija manja i da su domaći vlasnici kapitala bili motivisaniji. Time bi, kako je ocijenio, i potreba za stranim investicijama bila mnogo manja.

Đukanović je dopisniku austrijske televizije ORF kazao da je jedini dobar pravac evropske politike puno ujedinjenje Evrope.

Milo Đukanović
Foto: Profimedia

- Pred nama je vreme vrlo ozbiljne i oštre konkurencije na globalnoj sceni. Teško će bilo ko iz Evrope biti u stanju da bude na dugi rok konkurentan velikim globalnim igračima - rekao je Đukanović.

Potpredsednik Demokrata Momo Koprivica je ocenio da Crna Gora treba da uradi ono što je do nje na planu evropskih integracija i da vlast ne sme bežati od odgovornosti i prebacivati je na Evropu.

- Prava prepreka Crnoj Gori na putu evropskih integracija su činjenica da vlast nikad nije smenjena na izborima, mafijaški obračuni u kojima stradaju i nevini građani, koruptivne afere, zarobljene institucije i privreda sa svetski rekordnom uvoznom zavisnošću i brzorastućim javnim dugom, a ne uzlet nacional-populista u pojedinim evropskim zemljama - kazao je Koprivica.

On je ocenio da Đukanović oduvek želi poturiti Evropi "reforme" bez promjene ponašanja:

- S obzirom na to da vlast koju personifikuje nije u stanju da obezbijedi vladavinu prava, ekonomske, socijalne i institucionalne rezultate, on traga za dežurnim krivcima, kako na unutrašnjem, tako i na međunarodnom planu.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD region

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
13 Beograd