fbpx
Skip to main content
Olga Carević

Preminula Olga Carević

Foto: Twitter/@neverlandboy4
O smrti ugledne naučnice izvestili su mediji, pozivajući se na njene bliske saradnike

Ugledna naučnica dr Olga Carević, koja se tokom rata u Hrvatskoj zalagala za miran suživot etničkih zajednica i demokratska načela, a kao Srpkinja javno se angažovala protiv srpske politike, pišući javna pisma u obrani Hrvatske, umrla je u 96. godini.

RADOST KOJA NEMA CENU: Meridian posetio decu na Kosovu i Metohiji (FOTO)

RADOST KOJA NEMA CENU: Meridian posetio decu na Kosovu i Metohiji (FOTO)

NISU ME PUŠTALI DOK JE AMFILOHIJE BIO ŽIV: Matija Bećković o ukidanju zabrane ulaska u Crnu Goru

NISU ME PUŠTALI DOK JE AMFILOHIJE BIO ŽIV: Matija Bećković o ukidanju zabrane ulaska u Crnu Goru

O smrti ugledne naučnice izvestili su mediji, pozivajući se na njene bliske saradnike.

Dr Olga Carević rođena je 9. aprila 1925. u Novom Sadu, u uglednoj srpskoj porodici. U rodnom Novom Sadu završila je osnovnu i srednju školu, a 1945. upisala se na zagrebački Farmaceutski fakultet, na kojem je i diplomirala. Doktorirala je u oblasti medicinske biohemije, a naučno se usavršavala u Engleskoj, Belgiji i SAD-u.

Olga Carević radila je u zagrebačkoj Plivi, predavala na Veterinarskom fakultetu i na Medicinskom fakultetu u Zagrebu i Centru za postdiplomske studije, a zatim je u Institutu "Ruđer Bošković" i u Zavodu za zaštitu zdravlja radila kao naučna savetnica.

Radila na istraživanjima koje su dovela do Sumameda

Učestvovala je u istraživanjima koja su rezultirala otkrivanjem antibiotika Azithromycina koji je Pliva 1988. lansirala na tržište pod nazivom Sumamed.

Šta se dešava u slučaju "UKRADENA IKONA": Dodik usred skandala, a sada su Ukrajinci ponovo na potezu!

Šta se dešava u slučaju "UKRADENA IKONA": Dodik usred skandala, a sada su Ukrajinci ponovo na potezu!

Vlada Nemačke donirala zdravstvenim ustanovama u BiH vrednu medicinsku opremu

Vlada Nemačke donirala zdravstvenim ustanovama u BiH vrednu medicinsku opremu

Radila je i sarađivala na nekoliko stranih univerziteta, a i nakon penzionisanja nastavila da radi pri Sekciji za promet i ekologiju Naučnog veća za promet HAZU i istraživala učinak toksičnih emitovanih materija iz motornih vozila na animalnu stanicu.

Bila je članica Hrvatske akademije medicinskih nauka, udruženja The New York Academy of Sciences, European Society of Toxicology i počasna članica udruženja International Society for the Study of Xenobiotics.

Zalagala se za miran suživot Hrvata i Srba

Široj javnosti poznata je po svom javnom delovanju, posebno tokom ratova devedesetih, kada se zalagala za miran suživot etničkih zajednica i demokratska načela. U više navrata zagovarala je i pristup Republike Hrvatske Evropskoj uniji, a njen prilog uvršten je u Egidin zbornik "Hrvatska Agenda 2000".

Još na početku pobune dela Srba u Hrvatskoj 90-ih godina Olga Carević se kao osoba srpske nacionalnosti javno suprotstavila srpskoj politici i distancirala od sledbenika te politike u Hrvatskoj, poručivši da je Hrvatska njena domovina.

Delovala je u sklopu hrvatskih evropskih inicijativa, obraćajući se javnosti na Hrvatskoj radio-televiziji (HRT) i svojim već poznatim pismima objavljivanima većinom u Vjesniku. Pisala je osobama poput predsednika SANU-a Dušana Kanazira, a sakupila ih je u nekoliko knjiga, parafrazirajući Nikolu Teslu, pod naslovom "Srpski rod, hrvatski dom".

Moralna i intelektualna vertikala

Zbog takvih nastupa, u hrvatskoj javnosti doživljavali su je kao moralnu i intelektualnu vertikalu. Rediteljka Ines Pletikos snimila je dokumentarni film o Olgi Carević "Portreti koje pamtimo: Olga Carević - mostovi od srca do srca".

Dr Carević pisala je praktično do kraja života. Poslednji put hrvatskoj javnosti obratila se u julu prošle godine reagujući na tada aktualne kontroverze vezane uz obiležavanje godišnjice akcije "Oluja".

- Kao Srpkinja otišla bih srcem punim ljubavi u Grubore i u Knin. Moga sina Mislava, hrvatskoga branitelja, izgubila sam 4. avgusta 1993, a u avgustu ove godine navršiće se 30 godina kako pišem o međusobnom prijateljstvu ljudi, kao i prijateljstvu čoveka i prirode - poručila je tada profesorka Carević.

Dr Olga Carević dobitnica je plakete s likom Zdravka Lorkovića, odlikovana je redom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića, a dobitnica je nagrade "Evropski krug" 1994.

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd