Utorak 19. mar 2024.
vlatika Atanasije

KO JE BIO ATANASIJE JEVTIĆ: Studirao u generaciji sa mitropolitom Amfilohijem, bio jedan od najvećih teologa

Foto: Youtube/PrintScreen/Телевизија Храм
Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije Jevtić preminuo je posle teške borbe sa virusom korona u Trebinjskoj bolnici.

Njemu se stanje pogoršalo pre dva dana, nakon čega je priključen na respirator zbog obostrane upale pluća.

Vladika Atanasije je bio jedan od najznačajnijih teologa i autor velikog broja radova i knjiga, kao i prevoda najvažnijih dela pravoslavne misli.

Preminuo vladika Atanasije posle borbe sa korona virusom

Preminuo vladika Atanasije posle borbe sa korona virusom

VESTI IZ IZOLACIJE: Oglasio se patrijarh Porfirije - poručio je da će bez prekida i nesmetano obavljati svoje dužnosti

VESTI IZ IZOLACIJE: Oglasio se patrijarh Porfirije - poručio je da će bez prekida i nesmetano obavljati svoje dužnosti

MALI LAZAR PATRIJARHU REKAO NAJVEĆU ŽELJU I SVE OSTAVIO U SUZAMA: Iskrene reči dečaka koji je preživeo zemljotres (FOTO/VIDEO)

MALI LAZAR PATRIJARHU REKAO NAJVEĆU ŽELJU I SVE OSTAVIO U SUZAMA: Iskrene reči dečaka koji je preživeo zemljotres (FOTO/VIDEO)

Atanasije je rođen kao Zoran Jevtić 8. januara 1938. godine u selu Brdarica kod Šapca. Završio je bogosloviju u Beogradu (u generaciji sa episkopima Amfilohijem i Lavrentijem). Upisao je Bogoslovski fakultet 1958, a zamonašen je 3. decembra 1960. godine.

Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu juna meseca 1963, a sledeće 1964. godine odlazi na Teološku akademiju na Halki (Turska), a potom na Teološki fakultet u Atinu. Tu je odbranio doktorsku tezu iz dogmatike na temu "Eklesiologija apostola Pavla po Svetom Jovanu Zlatoustom".

U jesen 1968. godine odlazi u Pariz, gde najpre nastavlja bogoslovske studije na Institutu Svetog Sergija i dalje usavršava znanje francuskog jezika. Posle provedene jedne godine izabran je za profesora na Institutu. Naredne tri godine je predavao Uvod u bogoslovlje i Patrologiju sa Asketikom, a poslednju godinu predavao je i Istoriju crkve vizantijskog perioda.

Vladika Atanasije
Foto: Youtube/PrintScreen/Радио Светигора

Vratio se iz Pariza 1972. godine i od tada je na Bogoslovskom fakultetu SPC u Beogradu niz godina predavao Istoriju hrišćanske crkve, neko vreme Istoriju srpske crkve, a 1987. izabran je za redovnog profesora Patrologije. Biran je za dekana Bogoslovskog fakulteta u periodu 1980-1981. i 1990 - 1991. godine.

Tokom rada na fakultetu, objavio je oko stotinu naučnih radova. Otvoreno istupa, zahvaljujući odličnom poznavanju filozofske i teološke misli i svojom svestranošću, ostvarujući dijalog sa tadašnjim zastupnicima marksizma i materijalizma.

Od 1991. bio je episkop banatski, a već sledeće godine je određen za episkopa zahumsko-hercegovačkog. Izabran je za prvog rektora novootvorene Duhovne akademije Svetog Vasilija Ostroškog u Srbinju, 1994. godine. Usled teške povrede, povukao se sa arhipastirskih dužnosti uz saglasnost Svetog arhijerejskog sabora. Privremeno je vršio dužnost administratora Eparhije raško-prizrenske, nakon razrešenja episkopa raško-prizrenskog Artemija.

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd