fbpx
Skip to main content
Makedonija

PROCURILI ŠOKANTNI DOKUMENTI! Makedonija prihvatila još pre 10 godina da PROMENI IME - pod jednim uslovom!

Foto: Profimedia
Otkriveni tajni spisi sa "Vikiliksa"!

Dosad tajni, dokument s "Vikiliksa" iz 2008. godine otkriva da je Makedonija pristala da promeni ime države u Republika Severna Makedonija, pišu grčki mediji.

Dokument pod nazivom "Ono što je potrebno da Makedonci reše spor oko imena" datiran je na 29. jul 2008. godine i sačuvao ga je tadašnji američki ambasador u Skoplju, Žilijen Milovanović.

Prema tom spisu, Makedonija je bila voljna da prihvati ime Republika Severna Makedonija još 2008. godine, pod uslovom da to uključuje priznavanje "makedonskog" jezika i nacionalnosti. 

“Ambasada SAD u Skoplju ocenjuje da je makedonska vlada spremna da zarad otvaranja puta u NATO i članstvo u EU pristane na ime Republika Severna Makedonija u svim međunarodnim organizacijama”, navodi se u dokumentu američke ambasade u Makedoniji.

Makedonija, Grčka
Makedonija, Grčka
Foto: Profimedia/ilustracija

Dodaje se, da bi nacionalnost i jezik trebalo da zadrže pridev "makedonski", ali da s tim treba taktički postupati – možda u vidu nekog aneksa ili internog dokumenta UN koji neće biti predmet odobravanja grčke strane. 

Crvena linija je, zaključuje se u spisu, da je Makedoniji potrebna garancija daa će njihov jezik, nacionalnost i ostalo nastaviti da se nazivaju "makedonski" a ne "severno-makedonski". 

Dokument američke ambasade pokazuje da se pregovarački ciljevi Makedonije u protekloj deceniji nisu mnogo promenili i da su u određenoj meri postignuti u dogovoru sa Grčkom u junu ove godine, navode grčki mediji.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD region

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Mist
5 Beograd