Skip to main content

Protiv ustavnih promena - održan još jedan protestni marš u Makedoniji (FOTO)

Demonstranti potvrdili zahteve za zajedničkom Makedonijom i odbacili platforme osmišljene u stranim zemljama

Građanska inicijativa "Za zajedničku Makedoniju" održala je večeras u Skoplju i širom Makedonije još jedan protestni marš protiv ustavnih promena i uvođenja dvojezičnosti u toj zemlji.

Marš je, kao i prethodnih nekoliko dana, započeo ispred zdanja makedonske vlade i završen ispred zgrade parlamenta, prenosi MIA.

OGLASIO SE ZAEV: Neki kažu da su srpske vojske ubijale civile, neki da su nemačke, italijanske ili bugarske

Navodi se da su demonstranti potvrdili zahteve za zajedničkom Makedonijom i odbacili platforme osmišljene u stranim zemljama.

- Mi smo platforma sačinjena u Makedoniji, ona koja brani interese svih građana - rekao je jedan od govornika na protestu, režiser i producent Boris Damovski.

Građanska inicijativa "Za jedinstvenu Makedoniju" organizovala je večeras, osim u prestonici, proteste protiv platforme stranaka Albanaca u Makedoniji koja je, po navodima organizatora, usvojena u Tirani pod pokroviteljstvom albanskog premijera Edi Rame, u još 20 gradova u Makedoniji - Prilepu, Kumanovu, Štipu, Kičevu, Bitolju, Ohridu, Velesu, Kočanima, Kavadarcima, Negotinu, Svetom Nikoli, Delčevu, Ðevđeliji, Krivoj Palanci, Resenu, Radovi, Probištipu, Berovu i Valandovu.

Prihvatanje platforme stvorene u drugoj državi i na inicijativu strane vlade nije u skladu sa normalnim tokovima politike u bilo kojoj zemlji na svetu, izjavio je juče lider makedonske stranke VMRO-DPMNE i bivši premijer Nikola Gruevski dodajući da će koalicija Zorana Zaeva i albanskih partija dovesti do toga da Makedonci u svojoj zemlji postanu opozicija, a Albanci vlast. 

Mogerini upozorila: Balkan može da postane šahovska tabla za IGRE VELIKIH SILA!

Gruevski je u nedelju rekao da su najbolji izlaz prevremeni parlamentarni izbori.

- Zamislite da u vašoj državi neko donese platformu iz druge države i posle je neka partija prihvati i kaže da to sto smo rekli pre izbora nema veze i sada ćemo ovo da uradimo - rekao je Gruevski dodajući da se nada da će ostati mirno, i da će SDSM prestati da se poigrava sa voljom naroda i da ga izaziva.

On je, govoreći o takozvanoj "Tiranskoj platformi", rekao da je ta platforma doneta "u drugoj državi, u Tirani, pod pokroviteljstvom vlade u Tirani, odnosno pod pokroviteljstvom premijera Edija Rame".

PROČITAJTE SVE NAJNOVIJE VESTI

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD region

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
16 Beograd