fbpx
Skip to main content
Milorad Pupovac

Pupovac: Važno je da nema revizionizma i negacije zločina

Foto: Profimedia
Pupovac je rekao da je najvažnije da sutra svi koji smatraju da treba budu kod Kamenog cveta dođu bez obzira na političke rasprave koje se vode u Hrvatskoj

Sutra će u Spomen parku Jasenovac, na dan proboja zatočenika iz tog logora smrti, biti održana komemoracija srpskim, jevrejskim, romskim, kao i žrtvama antifašista.

"DOSTA JE BILO PLJAČKE" Medojević raskrinkava: Treba oduzeti sve stanove "patriotama"

"DOSTA JE BILO PLJAČKE" Medojević raskrinkava: Treba oduzeti sve stanove "patriotama"

TEŠKA SAOBRAĆAJNA NESREĆA NA PUTU PODGORICA-CETINJE: Poginuo mladić, više povređenih

TEŠKA SAOBRAĆAJNA NESREĆA NA PUTU PODGORICA-CETINJE: Poginuo mladić, više povređenih

MILO BESRAMNO NAPAO SRBIJU I VUČIĆA: Đukanović udario na predsednika, ponovo izazvao skandal u regionu

MILO BESRAMNO NAPAO SRBIJU I VUČIĆA: Đukanović udario na predsednika, ponovo izazvao skandal u regionu

Komemoracija će biti održana kao i prethodnih, osim prošle, u tri kolone kada će vence položiti najpre premijer Andrej Plenković, zatim predsednik parlamenta Gordan Jandroković, potom predsednik Zoran Milanović i najzad predstavnici naroda jasenovačkih žrtava.

Predsednik Srpskog narodnog vijeća i lider SDS S Milorad Pupovac kaže da će komemarcija biti održana u skladu sa epidemiološkim merama i da ona nema veze sa pitanjem odnosa prema jasenovačkim žrtvama.

Pupovac je rekao da je najvažnije da sutra svi koji smatraju da treba budu kod Kamenog cveta dođu bez obzira, kako je rekao, na političke rasprave koje se vode u Hrvatskoj.

Potrebno je, istakao je, i da se svi uključe u raspravu šta treba činiti da to mesto ima zaslužen status u komemorativnim praksama u Hrvatskoj, obrazovnim školskim programima i medijskoj prezentaciji, kako Jasenovca tako i drugih logora i stratišta na prostoru nekada fasističke NDH.

- Važno da nema negacije i revizionizma istorijskih činjenica kakav je taj logor bio, kakva mu je bila svrha, kojih razmera i karaktera je bio zločina počinjen od ustaša i njihovih podržavatelja fasističke Nemačke i Italije u uspostvljanju te države (NDH) - jasan je Pupovac.

Važno je, istakao je, osuditi upotrebu ustaškog pokliča "za dom spremni" i stvoriti zakonodavni okvir za sankcionisanje svakog ko postupa drugačije.

Važno je, kaže, da sve ono što može da vređa sećanje na žrtve, a posebno tolerisanje simbola i poruka ustaškog terora, bude smešteno tamo gde istorijski pripada.

Pupovac je istakao i da predstavnici naroda žrtava stalno sarađuju i veoma paze da u svemu što rade budu zajedno jer je to, kako kaže, najboji način da postignu ono što žele.

Tako će i sutra u Jasenovcu biti zajedno predstavnici Srba, Jevreja, Roma i antifašista.

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd