fbpx
Skip to main content
Vladimir Putin

Putin nakon razgovora sa Dodikom OBEĆAO: Znam za pritisak Zapada, ČUVAĆU SRBE!

Tanjug/​Dimitrije Goll
Veliko prijateljstvo Srba i Rusa

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je predsedniku Republike srpske Miloradu Dodiku da je upoznat sa ogromnim priticima Zapada na Banjaluku i da Moskva bezuslovno štitit Srbe.

Uticaj na izbore

Putin i Dodik suspreli su se juče u Sankt Peterburgu na Ekonomskom forumu, a ruski lider obećao je da će pomoći Srbima u međunrodnim institucijama, pre svega u savetu bezbednosti UN. Šef Kremlja istakao je i da će Moskva ojačati Banjaluku kroz nove investicije i otvaranje radnih mesta.

Pročitajte i:

Izvori govore da je Dodik preneo Putinu informacije prema kojima su Amerikanci uoči oktobarskih izbora u BiH spremili 18 miliona dolara za suzbijanje „negativnog ruskog uticaja u BiH“.

Milorad Dodik
Milorad Dodik
Foto: Profimedia

- Putin je odgovorio Dodiku da je upoznat sa svim pritiscima Zapada i da će na svaki mogući način pomoći da se Srbi tome odupru. Ruski lider obećao je da će Moskva zastupati srpske interese u međunarodnim institucijama, u UN i OEBS pre svega. Osim političke podrške, Putin je najavio i ekonomsko jačanje Republike Srpske. Dogovorene su dve velike investicije koje će zaposliti najmanje 2.000 ljudi – prenosi izvor upućen u razgovore dvojice državnika koji su održani juče kasno popodne.

Operacija – rušenje

Milorad Dodik, posle sastanka sa Putinom, izjavio je da će ruskog kolegu pozvati u posetu Banjaluci.

Vladimir Putin
Foto: Profimedia

- Postoji podrška svim projektima o kojima smo pričali. Naravno, prisutno je razumevanje Rusije za našu političku situaciju u pogledu stalnih nastojanja da se RS izloži pritiscima koji treba da devalviraju njena prava i nadležnost. Fasciniran sam činjenicom da je Putin sam ukazivao na te izazove koji mogu da budu opasni. Potvrdio je i privrženost poštovanju Dejtonskog sporazuma – saopštio je Dodik.

Komentarišući ove navode, bezbednosni stručnjak Dževad Galijašević kaže da je podrška Rusije više nego dobrodošla za RS.

Pročitajte i:

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
23 Beograd