Skip to main content
Apoteka

RECEPT ĆE BITI OBAVEZAN I ZA BRUFEN: Ove lekove više ne možete da kupite tek tako

Foto: Profimedia
Promena koja će šokirati građane

Rapten K, analgin 500 mg, brufen 400 mg, rapten duo i hloramfenikol samo su neki od lekova na kojima je naznačeno da se izdaju uz lekarski recept, a ipak su se mogli kupiti bez recepta u apotekama.

ISPOVEST APOTEKARKE: Dolazio je svakog petka da kupi KONDOME, a onda sam rešila da ga IZNENADIM...

Međutim, kako "Nezavisne" saznaju, kontrole će biti rigoroznije, a zdravstvena inspekcija ima cilj da u potpunosti iskorijeni pojavu nepravilnog propisivanja i izdavanja lekova.

Zbog toga su i poslali dopis domovima zdravlja u RS, Komori doktora medicine, Farmaceutskoj komori, kao i Komori doktora stomatologije da je došlo do izmena Pravilnika o uslovima propisivanja i izdavanja leka.

lekovi
Foto: Profimedia

- Ovim pravilnikom definisani su uslovi propisivanja i izdavanja lekova na recept. Deo pravilnika se odnosi na obaveze doktora, a deo na obaveze magistara farmacije. Lekove u čijem uputstvu je navedeno da se izdaju na lekarski recept može izdati samo magistar farmacije u apoteci, na osnovu recepta doktora medicine ili doktora stomatologije. Inspektori proveravaju, između ostalog, i da li se poštuje režim izdavanja lekova na recept - kažu u Inspektoratu RS i navode da će u svakom slučaju kada utvrde da recept nije odgovarajući izricati novčanu kaznu doktoru koji ga je propisao, odnosno magistru farmacije koji je lek izdao.

Ovo su PROMENE koje važe za sve APOTEKE, a tiču se svih građana Srbije

U slučaju da bez recepta izda lek koji je na režimu izdavanja na recept, Zakonom o apotekarskoj delatnosti propisana je kazna u iznosu od 3.000 do 15.000 za pravno lice, 1.000 do 3.000 za odgovorno lice i za magistra farmacije u iznosu od 500 do 1.500 KM.

Takođe, kako navode u Inspektoratu RS, u ovom slučaju magistru farmacije preti i mera oduzimanja licence za obavljanje delatnosti.

lekovi
Foto: Profimedia

U Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH kažu da je na svakom leku jasno propisan način izdavanja, te da su apoteke bile dužne da se pridržavaju toga, međutim ukoliko su ih neke apoteke izdavale bez recepta, to je bilo nepoštivanje propisa.

NOVA PREVARA: Mislite da ste ušli u apoteku, ali zapravo je u pitanju NEŠTO SASVIM DRUGO

Kako su nam rekli u apotekama, nije tajna da su neke lekove koji se svakodnevno kupuju poput brufena, raptena duo ili analgina izdavali bez recepta jer u tome nisu videli nikakvu opasnost po zdravlje, dok su lekove za pritisak ili neku drugu terapiju izdavali isključivo na recept...

- Posebno ako se radi o antibiotskim lekovima, oni su morali imati recept. Imamo neke najave da će sve morati biti bolje regulisano i rigoroznije kada su u pitanju ti, da tako kažemo, lekovi koji su u svakodnevnoj upotrebi, a naznačeno je da idu na recept, ali još nismo konkretno obavešteni - kažu u jednoj banjalučkoj apoteci.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD region

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd