fbpx
Skip to main content
Porez

Region: Rumunsko i mađarsko spot tržište ponovo najskuplje u Evropi – 130 evra po MWh

Foto: Profimedia/ilustracija
Spot cena električne energije na rumunskom i mađarskom tržištu ponovo je najviša u Evropi – u utorak, na dan unapred tržištu rumunske i mađarske berze, električnom energijom trgovalo se za 130 evra po MWh, sa isporukom u sredu, 18. avgusta.

Da podsetimo, u julu je prosečna spot cena na berzi u Bukureštu iznosila 462 leva (93,9 evra) po MWh, što je najviši nivo u istoriji i dva puta i po puta više u odnosu na isti period prošle godine. 

Takođe, u prvih sedam meseci ove godine, prosečna cena na rumunskom dan unapred tržištu dostila je 316 leva (68 evra) po MWh, za 92% iznad proseka u prvih sedam meseci prošle godine. 

Kako će visoke cene uticati na račune potrošača

Ovo predstavlja veliki problem, s obzirom da spot cena ima sve veći uticaj na račune krajnjih potrošača, kako se spot tržište širi na štetu terminskih tržišta. 

U osnovi, veliki deo električne energije koju domaćinstva plaćaju, bilo da se nalaze na konkurentnom tržištu ili u režimu univerzalne usluge, kupljena je na spot tržištu, gde su cene, nakon nekoliko meseci konstantnog rasta, dostigle astronomske nivoe. 

Međutim, kupci u kategoriji domaćinstava (u Rumuniji) su sa svojim snabdevačima ugovorili fiksne cene, najčešće na period od godinu dana (odnosno šest meseci za univerzalnu uslugu), što znači da će po isteku ovog perioda cene osetno porasti – kao posledica nabavke električne energije na dan unapred tržištu.

Prema najnovijim podacima ANRE iz aprila 2021. godine, veliki snabdevači – Enel, Elektrika, ČEZ i E.On, kupili su u tom mesecu 1.824 GWh na centralizovanim tržištima (za bilateralne ugovore) i 742 GWh na dan unapred tržištu (električna energija kupljena sa isporukom narednog dana). U istom mesecu, prodali su 140 GWh na tržištu za bilateralne ugovore i 28 GWh na dan unapred tržištu.

Istovremeno, četiri veliki snabdevača prodala su 2.441 GWh električne energije krajnjim kupcima, domaćim i stranim. 

Iz ove računice je jasno da je gotovo 30% potrošnje njihovih krajnjih kupaca pokriveno kupovinom na dan unapred tržištu, po astronomskim cenama.

Prosečna cena u aprilu na tržištu za bilateralne ugovore iznosila je 250 leva (50,6 evra) po MWh, a na dan unapred tržištu – 330 leva (66,8 evra) po MWh. 

Međutim, u julu je prosečna cena na dan unapred tržištu povećana na 462 leva (93,9 evra) po MWh, dok će u avgustu sasvim sigurno biti još viša.

Ovo će zatim uticati na povećanje računa za domaćinstva.

Ovde se može postaviti pitanje zašto se snabdevači u tolikoj meri okreću nestabilnom dan unapred tržištu, umesto tržištu za bilateralne ugovore, sa generalno fiksnim cenama. 

U aprilu, rumunski proizvođači električne energije prodali su na tržištu za bilateralne ugovore 3.356 GWh. Na dan unapred tržištu, ponudili su 1.445 GWh, odnosno oko 30% svoje proizvodnje. 

Iz toga sledi da veliki snabdevači pokrivaju 30% potrošnje svojih kupaca na dan unapred tržištu jer proizvođači upravo na tom tržištu nude oko 30% proizvodnje.

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd