fbpx
Skip to main content
Stiven Mejer

ISPRAVKA: Stiven Mejer nije bivši šef CIA

Foto: Printscreen/Youtube/HepiTV
Tribina povodom praznika 9. januara koji se proslavlja kao Dan Republiek Srpske i 28. februara, kada je donesen prvi Ustav Srpske.

* ISPRAVKA * Prvobitno smo preneli netačnu informaciju da je Amerikanac Stiven Mejer "bivši šef CIA", a zapravo je reč o bivšem analitičaru i menadžeru u CIA koji je za vreme rata u Bosni bio zamenik šefa Međuagencijske radne grupe za Balkan. Angažovan je u firmi koja se bavi lobiranjem u SAD u ime Vlade Republike Srpske. U ovom tekstu se nalazi ispravka takvih informacija i promenjena je struktura članka tako da se sada jasno vidi šta je istina, a na osnovu analize raskrinkavanje.ba. Mejer je jednostavno predstavljen kao stručnjak za regiju, bez davanja konteksta o njegovim trenutnim angažmanima, što bi čitaocima dalo ideju o njegovoj potencijalnoj pristrasnosti. Kako Mejer ne obavlja nikakvu službenu funkciju u američkoj vladi, ova formulacija je obmanjujuća, jer njegovi stavovi ne predstavljaju službene stavove niti planove CIA-e niti bilo koje druge agencije vlade SAD-a. 

Na tribini "Republika Srpska pred novim izazovima" koja je juče organizovana u Beogradu govorili su predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, ali i Amerikanac Stiven Mejer, koji je za vreme rata u Bosni bio zamenik šefa Međuagencijske radne grupe za Balkan.

SKANDALOZAN SNIMAK KORONA ŽURKE: Dok se bolnice pune, mladi se zabavljaju u krcatim diskotekama (VIDEO)

SKANDALOZAN SNIMAK KORONA ŽURKE: Dok se bolnice pune, mladi se zabavljaju u krcatim diskotekama (VIDEO)

ŠMIT NIKOME NE ODGOVARA U BiH: Digla se na noge bosanska dijaspora u Americi, pisali Blinkenu

ŠMIT NIKOME NE ODGOVARA U BiH: Digla se na noge bosanska dijaspora u Americi, pisali Blinkenu

"PAD UVOZA, NEMA INVESTICIJA, ZATVORIĆE SE GRANICE" BiH nije nabavila vakcine, ekonomista objašnjava posledice

"PAD UVOZA, NEMA INVESTICIJA, ZATVORIĆE SE GRANICE" BiH nije nabavila vakcine, ekonomista objašnjava posledice

Tribina, koja je održana povodom praznika 9. januara koji se proslavlja kao Dan Republiek Srpske i 28. februara, kada je donesen prvi Ustav Srpske, počela je Dodikovim izlaganjem. Milorad Dodik je govorio o neodrživosti BiH kao države, o putu BiH prema NATO-u,  Visokom predstavniku kao i o ulozi međunarodne zajednice u bosanskohercegovačkoj sadašnjosti. 

Dodik je istakao da Republika Srpska, kojoj je dojadilo da joj se stalno govori "ne" ide na putu ka autonomiji.

- Da kažemo da je potpuno legitimno da ta autonomija predviđena Dejtonom, bude nama isporučena, a ne da bude ukinuta. Ne njihovim bonskim ovlaštenjima jer to ne postoji. Ne njihovoj promeni zakona, jer to ne može da radi nijedan pojedinac nasiljem. Ne njihovim reformama policije, njihovim integracijama u NATO jer mi to ne želimo! To su stvari koje smo morali da kažemo, ali to je opcija na koju moramo da računamo - naglasio je Dodik.

Nakon Dodika, na tribini se obratio i Mejer koji je naglasio da je vreme da Srpska razmisli o organizovanju referenduma o svojoj budućnosti i samoopredeljenju te dodao da BiH i dalje neće biti ništa drugo do fiktivna država, što je oduvek i bila.

- Vreme je da priznamo realnost. SAD će se držati mita o BiH, ali vreme je za lidere BiH da preuzmu drugačiji kurs, posebno za lidere Republike Srpske da razmisle o organizovanju referenduma u budućnost. To je pravo na samoopredeljenje. Vlast u Banjaluci bi trebala ispitati šta narod želi. Takođe, predlažem da zakonodavno telo Republike Srpske usvoji zakon kojim će visokog predstavnika smatrati nepostojećim. On je deo istorije i ni on, niti Savet za implementaciju mira više nisu potrebni - rekao je Mejer, dodavši da na ovim prostorima trenutno vlada najveća napetost još od vremena ratova devedesetih godina prošlog veka.

Ko je, zapravo, Steven Mejer?

Na YouTube kanalu Press centar UNS može se naći snimak cele tribine. Na tribini je Mejer neodređeno najavljen kao "Steven Mejer iz Vašingtona", a u najavi je spomenuto da se u medijima Mejer pogrešno predstavlja kao bivši šef CIA-e za Balkan, kao i da on to nikada nije bio. Sam Mejer nikada nije predstavljao niti jednom od navedenih fiktivnih titula. Na stranici škole Daniel Morgan Graduate School of National Security, gde Mejer predaje nacionalnu sigurnost, objavljena je Mejerova biografija, kao i njegov CV, u kojem on navodi da je u CIA-i obavljao dužnost "analitičara i menadžera", da je ovu agenciju napustio 2011. godine, te da je za vreme rata u Bosni bio zamenik šefa Međuagencijske radne grupe za Balkan. Slične informacije mogu se pronaći i u drugim Meyerovim biografijama, uključujući i onu objavljenu na stranici firme TSM Global Consultants LLC. 

Njegov angažman u ovoj firmi zapravo je direktno povezan sa njegovim izraženim prisustvom u regionalnim medijima. TSM Global Consultants je, naime, firma koju zajedno sa Mejerom vode Obrad Kesić i Drina Vlastelić Rajić. Kesić i Vlastelić Rajić su u SAD-u registrovani kao lobisti Vlade Republike Srpske i oboje su uposlenici tzv. predstavništva Republike Srpske u SAD-u, čiji je zvanični naziv u SAD-u “Kancelarija Republike Srpske za saradnju, trgovinu i investicije”. Mejer je od osnivanja Kancelarije RS-a za saradnju, trgovinu i investicije uključen u njene aktivnosti i prisutan na dešavanjima koja ista organizuje, uključujući njeno otvaranje, prijem organizovan 2018 itd. 

 

Vremenska prognoza
Mist
6 Beograd