Skip to main content
Makedonija

Rusi UPOZORAVAJU MAKEDONIJU: Na delu je RUSKOFOBIČNA KAMPANJA Zapada!

Foto: Profimedia/ilustracija
Moskva polazi od činjenice da Rezolucija 845 Saveta bezbednosti UN iz 1993. godine sadrži zahtev generalnom sekretaru UN da izveštava Savet o napretku u rešavanju pitanja zvaničnog imena Makedonije

Ruski ambasador u Makedoniji Sergej Bazdnikin optužio je danas zapadne države da "nastavljaju rusofobičnu kampanju" u Makedoniji i poručio da Moskva smatra da bi o pitanju promene imena Makedonije trebalo razgovarati u Savetu bezbednosti UN. 

BURA U HRVATSKOJ: Predsednica Hrvatske TVRDI DA NEMA BESKUĆNIKA U ZAGREBU, stigle OŠTRE REAKCIJE!

- Pojedine zapadne zemlje, prevođene SAD, zaista jačaju antirusko osećanje širom sveta pokušavajući da u svoju propagandnu orbitu uvuku što je više zemalja moguće, uključujući i stavljanjem posebnog naglasa na zloglasnu ''atlanstku solidarnost - rekao je Bazdnikin.

Takvi pokušaji su, tvrdi on, viđeni i u Makedoniji. 

- Jedna od praktičnih manifestacija ove besomučne kampanje je proterivanje ruskog diplomate iz Skoplja u martu prošle godine, opet kao gest solidarnosti u takozvanom slučaju Skripalj - rekao je ambasador. 

Makedonija
Foto: Profimedia

On je naglasio da nisu postojali dokazi o bilo kakvoj umešanosti Rusije u unutrašnje poslove Makedonije. 

- U mračnoj sobi ne može se naći crna mačka, naročito ako nema mačke, a Skoplje je to nedavno priznalo - napominje ruski diplomata. 

Ističe i da se Moskva nada da će makedonski političari moći da podnesu pritisak i u praksi dokažu da njihova uveravanja o interesu da zadrže prijateljske odnose sa Rusijom "nisu samo reči". Bazdnikin napominje i da Rusija smatra da bi o pitanju promene imena Makedonije trebalo razgovarati u Savetu bezbednosti UN.  Prema njegovim rečima, Moskva polazi od činjenice da Rezolucija 845 Saveta bezbednosti UN iz 1993. godine sadrži zahtev generalnom sekretaru UN da izveštava Savet o napretku u rešavanju pitanja zvaničnog imena Makedonije.

VELIKI OBRT U SLUČAJU ŽIGOSANE DEVOJKE: Poznanica ISPRIČALA ŠTA JE VIDELA!

- Ovaj zahtev mora se mora ispoštovati, naravno. Poznato je da su odluke Saveta bezbednosti UN obavezujuće za sve. Kada će se to dogoditi zavisi od mnogo faktora, uključujući tehničkih i organizacionih - poručio je Bazdnikin. 

Grčki parlament sinoć je ratifikovao Protokol o pristupanju Severne Makedonije u članstvo NATO, čime i zvanično stupa na snagu Prespanski sporazum i upotreba novog imena države Republika Severna Makedonija za unutrasnju i spoljnu upotrebu. 

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD region

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd