fbpx
Skip to main content
NATO, Rusija

KOJA ČLANICA NATO JE "NAJRUSKIJA"? Objavljeni zvanični rezultati istraživanja, odgovor nije previše težak

Foto: Profimedia/ilustracija
Institut Globsek iz Bratislave sproveo je zanimljivo istraživanje

Srbija ima najviše poverenja u Rusiju, dok je Crna Gora od svih članica NATO-a najviše proruski orijentisana zemlja, pokazalo je nedavno istraživanje Instituta Globsek iz Bratislave sprovedeno u devet država Istočne i Jugoistočne Evrope i Zapadnog Balkana.

NIKŠIĆ BIRA PREDSEDNIKA OPŠTINE: Sutra konstitutivna sednica lokalnog parlamenta

NIKŠIĆ BIRA PREDSEDNIKA OPŠTINE: Sutra konstitutivna sednica lokalnog parlamenta

U PRITVORU DO DALJEG: Vođa kavčana Slobodan Kašćelan i dalje iza rešetaka, potraga za Zvicerom još traje!

U PRITVORU DO DALJEG: Vođa kavčana Slobodan Kašćelan i dalje iza rešetaka, potraga za Zvicerom još traje!

KAO DA NAM NIJE DOVOLJNA KORONA: U delovima Hrvatske pojavila se mišja groznica, zaraženo nekoliko desetina ljudi

KAO DA NAM NIJE DOVOLJNA KORONA: U delovima Hrvatske pojavila se mišja groznica, zaraženo nekoliko desetina ljudi

Istraživanje je objavljeno pod naslovom "Slika Rusije: Moćni slovenski brat ili gladni medved pred vratima?" i obuhvatilo je Srbiju, Crnu Goru, Severnu Makedoniju, Bugarsku, Rumuniju, Mađarsku, Slovačku, Češku Republiku, Slovačku i Poljsku. 

Autor studije Daniel Milo istraživao je uticaj Rusije u navedenim državama i došao je do zaključaka da većinski deo građana i Srbije i Crne Gore veruje da je Rusija bratska zemlja, zbog čega prihvataju retoriku koja Rusiju predstavlja kao žrtvu.

U izveštaju se ocenjuje da je prisutna i postkomunistička nostalgija motivisana mišljenjem da je život bio bolji pre 1989. godine, nakon čega dolazi do promena komunističkih režima. Kao rezultat toga pojavljuje se percepcija Rusije kao strateški važnog partnera za budućnost.

Mladi u Crnoj Gori, poput njihovih vršnjaka iz Srbije, Mađarske i Severne Makedonije, često vide Rusiju kao strateškog partnera, konstatuje se u izveštaju.

- Građani Crne Gore, njih 38 odsto, smatraju da je upravo Rusija najvažniji strateški partner. Od svih devet zemalja u kojima je sprovedeno ispitivanje, Rusiju kao dominantnog partnera vide građani Srbije, njih 59 odsto - dodaje se u izveštaju.

Prema rezultatima ovog istraživanja, Srbi od svih ispitanika najmanje veruju da postoji ikakva pretnja od Rusije - čak 91 odsto, a među Crnogorcima se 65 odsto ne plaši Rusije.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Da je Rusija žrtva NATO provokacija, veruje 71 odsto građana Srbije i 60 odsto Crne Gore. Gotovo identičan je procent i onih kojih veruju da Zapad nepravdeno optužuje Rusiju za agresivno ponašanje.

Više od polovine građana Srbije, Severne Makednije, Crne Gore, Bugarske i Slovačke veruje da Rusija ima najveću vojnu silu na svetu – jaču od Zapada i SAD-a. 

U Rusiju kao glavnu antifašističku pobednicu u Drugom svetskom ratu, koja i danas, kako veruju, nastavlja da predvodi borbu protiv fašizma, veruje 70 odsto građana Srbije, 60 Crne Gore, 58 Bugarske, 51 Slovačke, 48 Severne Makedonije...

NATO, ruska vojska
NATO, ruska vojska
Foto: Profimedia/Ilustracija

Prema nalazima Globseka, podrška Crne Gore Zapadu je 35 odsto, dok je 25 odsto ispitanih u zemlji orjentisano ka Istoku, što je ubedljivo najveći procenat od svih zemalja obuhvaćenih istraživanjem.

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
34 Beograd