fbpx
Skip to main content
Vladimir Putin

RUSIJA SE VRAĆA NA BALKAN: Albanci strahuju za svoju budućnost, a posebno za promene na KOSOVU!

Foto: Profimedia
Prištinski mediji tvrde da Rusija ulaže milione kako bi pojačala svoj uticaj na Balkanu.

Prištinski mediji objavljuju informacije u kojima se tvrdi da Rusija, predvođena predsednikom Vladimirom Putinom, troši milijarde rubalja u balkanskim državama, pokušavajući da zaustavi njihovo članstvo u Evropskoj uniji i NATO.

Navodi se da i američki stručnjaci upozoravaju da Rusija želi da izazove nasilni sukob između Beograda i Prištine, ne bi li diskreditovala novi državni projekat u Evropi i zbunila SAD i NATO u regionalnim sporovima.

Rusija se snažno vratila u balkanske zemlje i u tu svrhu Kremlj troši milijarde rubalja u Crnoj Gori, Makedoniji, Albaniji, Srbiji, tzv. Kosovu i Grčkoj.

Tvrde takođe da je Rusija 2016. pokušala da organizuje državni udar u Crnoj Gori, planirajući tada ubistvo premijera Mila Ðukanovića i tako spreči ulazak te zemlje u NATO. Prošle godine je, tvrdi se takođe, pokušala da blokira rešavanje pitanja imena između Grčke i Makedonije, znajući da će rešenje rezultirati članstvom tih zemalja u Severnoatlantskom savezu.

HARADINAJ PRIPREMIO 3 KRVAVA SCENARIJA! Mogući napad na sever Kosova, REAGOVAO VUČIĆ

HARADINAJ PRIPREMIO 3 KRVAVA SCENARIJA! Mogući napad na sever Kosova, REAGOVAO VUČIĆ

Dodaju da Albanci uopšte, bez obzira na zemlju prebivališta, predstavljaju "zid neprijateljskog ruskog uticaja".

- To se svakako odnosi na već definisanu tradiciju, kao i na veoma jasnu orijentaciju Albanaca prema evroatlantskim integracijama - ističe tzv. zamenik kosovskog ministra odbrane Burim Ramadani.

- Dakle, pored Albanije, Albanci su bili odlučujući u članstvu Crne Gore i Severne Makedonije u NATO-u. Tako su se Albanci do sada pridružili trima balkanskim državama u NATO-u. Četvrta država treba da bude (tzv.) Kosovo - kaže Ramadani.

vladimir-putin
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Prema njegovim rečima, iz ove nesporne činjenice jasno je da su (tzv.) Kosovo i Albanija imuniji, kako kaže, na ruski neprijateljski uticaj, "ali to samo po sebi ne ometa mešavinu Rusije u našim društvima".

Stepen uticaja Rusije na zemlje Balkana razlikuje se, kaže on, u zavisnosti od istorijske, religiozne i geopolitičke realnosti na terenu.

Ramadani tvrdi da Rusija ima geostrateški interes za zapadni Balkan, kao i za mediteranske zemlje, budući da Balkan posebno nudi dobru priliku za Rusiju, da preduzme kombinaciju političkih i ekonomskih mera za ugrožavanje geostrateških interesa EU.

Kosovo
Foto: Profimedia

Po njihovim navodima postoje dva razloga za rusko interesovanje za jačanje svog uticaja na Balkan. Prvi je taj jer regija Zapadnog Balkana ima strateški značaj kao tranzitna ruta za ruski gas a, drugo su, navodi, slovenski koreni i pravoslavlje uz tradicionalne kulturne i tradicionalne vrednosti koje Moskva želi da sačuva.

On tvrdi da Rusija ima sve namere da iskoristi nejedinstvo balkanskih zemalja da postanu članice EU.

Govoreći o ruskom prisustvu u Srbiji, prištinski mediji tvrde, da je ruska humanitarna baza u Nišu "zaista špijunski centar za zemlje u regionu".

- Rusija je prodala sofisticirano oružje Srbiji, uključujući MIG borbene avione i teška oklopna vozila. Ona želi da izazove nasilni sukob između Srbije i (tzv.) Kosova kako bi diskreditovala (tzv.) kosovski projekat i zbunila SAD i NATO u regionalnim sporovima - ističu sagovornici.

NOVA ALBANSKA PROVOKACIJA: Ispisali ''UČK'' preko srpske zastave na zgradi ambasade Srbije u Beču (FOTO)

NOVA ALBANSKA PROVOKACIJA: Ispisali ''UČK'' preko srpske zastave na zgradi ambasade Srbije u Beču (FOTO)

Oni tvrde da je Rusija za to motivisana neprijateljstvom prema Sjedinjenim Američkim Državama i željom da se ograniči prodor evroatlantskih institucija i vrednosti na zapadnom Balkanu.

Dodaju je da Evropska unija, sa svojim demokratskim, progresivnim vrednostima, predstavlja egzistencijalnu pretnju autoritarizmu i kampanjama ruskog malignog uticaja u cilju nanošenja štete demokratijama.

- Srbija je ovlašćena od Rusije u regionu. Obe zemlje pokušavaju da podriju napore (tzv.) Kosova da steknu veće globalno priznanje. Zajednički napori Rusije i Srbije na samitu INTERPOL-a u Dubaiju pokazuju kako Rusija i Srbija koordiniraju svoje postupke na štetu (tzv.) Kosova - zaključuju prištinski mediji.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
mosad's picture

mosad

albanci ne strahuju od nikoga a najmanje od rusije

0 | 0

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
2 Beograd