fbpx
Skip to main content
deca, tinejdžeri

SAD o Crnoj Gori: "Deca se uključuju u prisilno prosjačenje i SEKSUALNU EKSPLOATACIJU"

Foto: Profimedia/ilustracija
Veliki broj neregistrovane dece

Deca u Crnoj Gori uključuju se u najgore oblike rada, među kojima su prisilno prosjačenje i seksualna eksploatacija, navodi se u izveštaju Ambasade SAD u Crnoj Gori.

UZ PODRŠKU ŠIPTARA: Evo kako bi od sutra mogla da se zove Makedonija

U izveštaju objavljenom na internet stranici Ambasade navodi se da je Crna Gora prošle godine uložila umereni napor da se eliminišu najgori oblici dečjeg rada.

- Crna Gora je izvorna odredišna i tranzitna zemlja za trgovinu decom koja su prinuđena na prisilni rad, uključujući prosjačenje, posebno među romskom populacijom. Neke romske devojčice su u dogovorenim brakovima prodavane po Crnoj Gori i na Kosovu, gde su tretirane da služe - navodi se u izveštaju.

Deca, posebno devojčice, prodavana su za seksualnu eksploataciju po državama regiona i Zapadnoj Evropi.

Foto:Profimedia/ilustacija
Foto: Profimedia

Neka deca iz populacije Roma, Aškalija i Egipćana nailaze na prepreke prilikom registracije rođenja, što otežava njihovo školovanje i čini ih ranjivijim na prinudan rad, navodi se u Izveštaju.

U ovom dokumentu se navodi da su visoke cene administrativnih taksi razlog velikog broja neregistrovane dece iz populacije Roma, Aškalija i Egipćana, ali se upozorava na činjenicu da njihovi roditelji nisu svesni važnosti registracije.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
-9 Beograd