fbpx
Skip to main content
Milo Đukanović, Nebojša Medojević, Milan Knežević, Andrija Mandić, Crna Gora

SADA JE SVE JASNO: Nema prepreka da Mandić, Knezević i Medojević budu u vladi Crne Gore

Foto: Profimedia
Ne postoje pravne prepreke da oni protiv kojih se vodi krivični postupak budu ministri.

Nema prepreka da lideri Demokratskog fronta, protiv kojih se vode sudski postupci, budu ministri u novoj vladi, rekli su sagovornici podgoričkih medija.

Andrija Mandić i Milan Knežević nepravosnažno su osuđeni na po pet godina zatvora u slučaju tzv. "državni udar", za koji su oni više puta rekli da je montiran.

Krivokapić pozvao da se proglasi dan žalosti zbog smrti mitropolita Amfilohija

Krivokapić pozvao da se proglasi dan žalosti zbog smrti mitropolita Amfilohija

DRITANOV ULTIMATUM: URA hoće sve bezbednosne sektore za sebe

DRITANOV ULTIMATUM: URA hoće sve bezbednosne sektore za sebe

DRITAN NE DA MUP DEMOKRATSKOM FRONTU: Predlaže specifičan koncept vlade

DRITAN NE DA MUP DEMOKRATSKOM FRONTU: Predlaže specifičan koncept vlade

Knežević je osuđivan znog incidenta u Skupštini i napada na policajca. Protiv Nebojše Medojevića se vodi sudski postupak za pranje novca u kampanji za parlamentarne izbore 2016., što je, kako je i on govorio, da je reč o montiranom političkom procesu i odmazdi.

Izvršni direktor Centra za građanske slobode, Boris Marić, za podgorički dnevnik kaže da sve što Ustavom i zakonom nije zabranjeno, dozvoljeno je.

Dodaje da u konkretnom slučaju ne postoje pravne prepreke da oni protiv kojih se vodi krivični postupak budu ministri.

- Shodno bi se mogla primeniti odredba člana 87 Ustava Crne Gore koja u stavu jedan tačka dva, propisuje da ako je pravosnažnom odlukom suda poslanik osuđen na bezuslovnu kaznu zatvora u trajanju od najmanje šest meseci, prestaje mu poslanički mandat. Normativno predviđena situacija nije ispunjena u ovom tenutku - rekao je Marić, koji je bio ministar u prelaznoj vladi 2016.

Objašnjava da crnogorski pravni sistem prepoznaje i pravne posledice osude koje su sadržane u mogućnosti da se za određeni period zabrani vršenje javne funkcije ili delatnosti ako je takva mogućnost propisana zakonom, što kao mogućnost otvara Krivični zakonik Crne Gore.

- To bi, primjera radi, moglo da se propiše mogućim Zakonom o lustraciji. Primer u praksi nemamo - kazao je Marić.

Dodaje i da Zakon o državnim službenicima i nameštenicima propisuje rigorozne uslove kada je moguća krivičnopravna odgovornost u pitanju, ali se to ne odnosi na ministre.

Ističe da je određenim članovima tog zakona se propisuje kao obavezan uslov za zasnivanje radnog odnosa da službenik nije osuđivan za krivično delo koje ga čini nedostojnim za rad u državnom organu i protiv koga nije pokrenut krivični postupak po službenoj dužnosti.

Ovaj član se ne može shodno primeniti na državne funkcionere, kaže Marić.

Podseća na slučaj premijera Slovenije i Janeza Janše koji je na izborima 2014. kandidovan za poslanika uoči odlaska na služenje dvogodišnje zatvorske kazne, po presudi za primanje mita pri kupovini oklopnih transportera za Vojsku Slovenije. A, Janša je sada premijer.

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
2 Beograd