Skip to main content
Milo Đukanović

SAMO IM JE BITNO DA NISU SRBI - Milov režim ne preza od razaranja srpstva u Crnoj Gori OTIMAJUĆI SVETINJE

Foto: Profimedia/ilustracija
Profesor filozofije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Časlav Koprivica tvrdi da aktuelna vlast u Crnoj Gori pokušava da napravi novi narod, Crnogorce koji nisu Srbi.

Ako ne uspeju u tom naumu, da su spremni da krenu i u pokatoličavanje ljudi, kao u Ukrajini, smatra Koprivica.

Ukrajinski scenario se poslednjih meseci često pominje kao način na koji će režim Mila Đukanovića pokušati da umanji uticaj Srpske pravoslavne ckrve u Crnoj Gori, da joj oduzme hramove i ustupi ih samozvanoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi. Podsetimo da je Đukanović pre nedelju dana na partijskom skupu DPS izjavio da je obnovljenoj crnogorskoj državi preostao još jedan važan zadatak, da se izbori za autokefalnost CPC.

Snažna poruka za Srbe u Crnoj Gori: "Pokušavaju da ZATRU SRPSTVO, a Milo gori od ustaša i UČK"

Snažna poruka za Srbe u Crnoj Gori: "Pokušavaju da ZATRU SRPSTVO, a Milo gori od ustaša i UČK"

MILOV ZAKON O VERSKIM ZAJEDNICAMA - ATAK NA SPC: Takav propis će doći pod udar međunarodnog prava

MILOV ZAKON O VERSKIM ZAJEDNICAMA - ATAK NA SPC: Takav propis će doći pod udar međunarodnog prava

U Sloveniji osvanuo bilbord povodom Dana državnosti sa VOJNICIMA JNA-a, internet se usijao! (FOTO)

U Sloveniji osvanuo bilbord povodom Dana državnosti sa VOJNICIMA JNA-a, internet se usijao! (FOTO)

Profesor crkvenog prava Dalibor Đukić tvrdi da se ne mogu porediti Crna Gora i Ukrajina.

- Možda je u Ukrajini postojala mogućnost različitog tumačenja, ali ovde ne. Teritorija Ukrajine je potpala pod Rusku pravoslavnu crkvu na osnovu jednog pisma vaseljenskog patrijarha iz 17. veka. S druge strane, teritorija Crne Gore je potpala pod jurisdikciju SPC-a na osnovu tomosa - tvrdi Đukić.

Istoričar Predrag Marković kaže da sadašnji nivo odbacivanja srpstva nikada nije bio zabeležen među Crnogorcima.

- Ovo što rade Đukanović i njegova poslovna grupa je neobičan primer stvaranja identiteta koji niko od njihovih predaka nije radio. Austrijanci ne grade austrijanstvo na mržnji prema Nemcima, oni su zadovoljni što su deo šire nemačke kulture, ali su i Austrijanci - primećuje Marković.

On je podsetio i da je knjaz Nikola bio Srbin po svakom kriterijumu.

- Kralj Nikola bi se prevrnuo u grobu - dodaje Marković, komentarišući srbofobiju u Crnoj Gori.

crkva
crkva
Foto: Profimedia

Pravnik i publicista iz Podgorice Novak Adžić, koji svesrdno podržava usvojanje novog Zakona o verskim zajednicama kojim bi se oduzela imovina Mitropoliji crnogorsko primorskoj SPC, kaže da je crnogorskoj državi važno da postoji Crnogorska pravoslavna crkva, jer je vekovima postojala dok je 17. juna 1920. godine regent Aleksandar nije ukinuo.

- Smatramo da je potrebno da sakralna pravoslavna dobra budu svojina države, kao što su bile u vreme knjaževine i kraljevine Crne Gore. Amfilohije i Mitropolija crnogorsko-primorska ima nezakonitu državinu nad sakralnim dobrima i ne može dokazati istorijsko pravo svojine - rekao je Adžić.

Tu tvrdnju, međutim, negira profesor Đukić. On kaže da je decembra 1918. godine na sednici Sinoda prvoslavne crkve u Crnoj Gori doneta odluka da se ujedini sa autokefalnom pravoslavnom crkvom u Kraljevini Srbiji.

- To je, dakle, izvedeno na nivou crkve, a regent Aleksandar je samo primio k znanju. Sve mitropolije i episkopije zadržale su pravo subjekta koje su imale i pre ujedinjenja. Nisu ugašene ni 1918, ni 1920. - tvrdi Đukić.

MITROPOLIT AMFILOHIJE: Ateistička vlast hoće da otme imovinu i pokloni je sekti!

MITROPOLIT AMFILOHIJE: Ateistička vlast hoće da otme imovinu i pokloni je sekti!

Vučić pozvao Crnogorce da ne ugrožavaju imovinu SPC, stigao sraman odgovor Đetića

Vučić pozvao Crnogorce da ne ugrožavaju imovinu SPC, stigao sraman odgovor Đetića

Brnabić 17. juna u Banjaluci, a razlog je VAŽAN ZA BUDUĆNOST PLANETE!

Brnabić 17. juna u Banjaluci, a razlog je VAŽAN ZA BUDUĆNOST PLANETE!

I dok Novak Adžić smatra da Miraš Dedeić, samoproklamovani mitropolit nepriznate CPC, ispunjava sve uslove da bude poglavar buduće autkoefalne CPC, poznavaoci crkvenog prava kažu da je to besmislica.

Profesor Đukić pojašnjava da je Dedeića raščinio vaseljenski patrijarh zbog kanonskih prestupa koje je počinio, a kasnije je i anatemisan. Da bi jedna crkvena zajednica stekla samostalnost potrebno da je priznaju sve pomesne sestrinske pravoslavne crkve i da joj tomosom autokefalnost prizna vaseljenski patrijarh.

Da li će doći do rata između Irana i Amerike?

BEOGRAD KOJI NE PAMTIMO Ovako je izgledao pre nego što su ga Nemci RAZORILI 1941. (VIDEO)

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 2 Pogledaj sve komentare
Nenad's picture

Nenad

Ljudi, pa šta vam je čudno. On bi poleo da viče i da je magarac kada bi mu to rekli. U suprotnom, njegov status nam je svima poznat. Toliko istorijskih činjenica o junaštvu, čašću i poštenju, o najvećim junacima među Srbima a to su Crnogorci. Sramno doba za Crnu Goru a i za celi Balkan. Ništa bolje nije ni u drugim republikama. Okupacija!

2 | 0
SKOJ's picture

SKOJ

Ako kaze da su se ujedinili onda je pravno uredu da se i razidju i svakom svoje. A ako su se sjedinili onda su u SPC ulozili i samo dobrom voljom mogu nesto dobiti. A nikako ne mogu oduzeti. Ako su ulozili sta su konkretno ulozili ili sjedinili mora se znati i dogovorom razdjeliti. Da li je motiv vrednost nekretnina je manje bitno vec sta je bio ulog u ujedinjenje ili sjedinjenje.

0 | 0

SD region

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd