fbpx
Skip to main content
Dodik

SASTANAK DVA VELIKA LIDERA: Erdogan poziva BiH da uđe u NATO, Dodik jasno odgovorio! (VIDEO)

Foto: Youtube/Printscreen/Albanian Rebel
Nakon sastanka sa Redžepom Tajipom Erdoganom predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik zahvalio se se turskom predsdniku na čvrstom stavu i zalaganju da se u BiH što pre formira vlast.

Redžep Tajip Erdogan je izjavio da su mir i stabilnost u BiH od velike važnosti za mir u celoj Evropi, a ne samo na Balkanu. Potpisan protokol o izgradnji auto-puta Beograd–Sarajevo.

SJAJNE VESTI ZA SRBIJU! Dodik donosi ugovor ZLATA VREDAN za našu zemlju i CEO REGION (VIDEO)

SJAJNE VESTI ZA SRBIJU! Dodik donosi ugovor ZLATA VREDAN za našu zemlju i CEO REGION (VIDEO)

Godišnjica velike pobede: Na stotine hrvatskih policajaca napalo srpsko selo, pa naletelo na 16 "šešeljevaca"!

Godišnjica velike pobede: Na stotine hrvatskih policajaca napalo srpsko selo, pa naletelo na 16 "šešeljevaca"!

ISPOŠTOVANA REPUBLIKA SRPSKA: Dodik s papa Franjom na naslovnoj strani vatikanskog lista!

ISPOŠTOVANA REPUBLIKA SRPSKA: Dodik s papa Franjom na naslovnoj strani vatikanskog lista!

Milorad Dodik je rekao da razume predsednika Turske koji podržava ulazak BiH u NATO, te da je to i razumljivo jer je Turska članica tog saveza.

- Želim da izrazim zadovoljstvo jer je predsednik Turske bio spreman da nas sasluša i ceni naše razlike u pogledu pristupa o NATO putu koji mi imamo u BiH - istakao je Dodik.

Ponovio je da je neophodno što pre formirati vlast na bosanskohercegovačkom nivou, kako bi ova zemlja nastavila normalno da funkcioniše.

- U BiH postoji saradnja kroz partnerstvo za mir, koje smo spremni da obnovimo, a dileme i razlike, koje imamo, već su poznate - rekao je Dodik.

On je istakao da je veoma važno i pitanje uključivanja BiH u projekat "Turski tok" koji povezuje izvore gasa preko Turske i Zapadnog Balkana do zapadne Evrope.

Turska podržava evroatlantske integracije BiH  

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je rekao da Turska snažno podržava evroatlantske integracije BiH, a posebno njeno učlanjenje u NATO savez. Dodao je i da je potrebno što pre formirati vlast.

- Veliko mi je zadovoljstvo što imam priliku u Ankari da ugostim članove Predsedništva BiH. Želimo da se što pre formira vlast u BiH bez međusobnih optužbi i nadam se da će se lideri što pre fokusirati na proces reformi, integracije BiH u evroatlantske institucije i učlanjenje u NATO za šta Turska pruža veliku podršku - izjavio je Erdogan.

Lider Turske je rekao da BiH predstavlja pravi mozaik Balkana zbog čega su mir i stabilnost u BiH od velike važnosti za mir u celoj Evropi, a ne samo na Balkanu.

U Ankari su potpisana dva dokumenta – revidirani Ugovor o trgovinskoj saradnji BiH i Turske koji će omogućiti da međusobna trgovinska razmena, dostigne iznos od sedam milijardi američkih dolara godišnje.

Drugi dokument je Protokol o početku gradnje auto-puta Beograd–Sarajevo, preko Rače (Bijeljine) i Brčkog, u čijoj gradnji je Turksa već najavila da će učestvovati. 

Erdogan je ukazao da će danas potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini doprineti da trgovinska razmena dostigne milijardu eura.

- Auto-put Sarajevo–Beograd će doprineti razvoju cele BiH. Zato smo danas potpisali i Memorandum o razumevanju. Razgovarali smo i o oblastima energetike, turizma, poljoprivrede i stočarstva. Nastavljamo da podstičemo privatne kompanije da posluju i ulažu u BiH. Radimo na jačanju veza na polju kulture i ljudskih odnosa - izjavio je turski predsednik.

Predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika na početku zvanične posete delegacije BiH Turskoj dočekao je predsednik Turske. Delegaciji u kojoj je i bošnjački član Predsedništva Šefik Džaferović priređen je svečani doček uz sve počasti. 

 

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd