fbpx
Skip to main content
devojčica

Sećate se devojčice (12) koja je silovana, pa abortirala? Priča je dobila JOŠ STRAŠNIJI TOK

Foto: Profimedia/ilustracija
"Bio je ponedeljak, oko 22 časa"

Sudbina maloletne štićenice Doma za zbrinjavanje dece "25. maj" iz Skoplja, romske nacionalnosti, R. I. (12), koja je 14. februara morala da abortira na Klinici za ginekologiju jer je više puta bila silovana, gora je nego što se moglo i zamisliti.

Zbog užasnih uslova u Domu, devojčica je više puta bežala iz njega, pa su je tako nemoćnu iskorišćavali stariji muškarci. Kroz šta je sve prolazila R. I. delom je otkrila i Vaska Bajramovska Mustava, zamenik narodnog pravobranioca. Prema njenim rečima, devojčica je bila prisiljavana da po ceni od oko 1.350 dinara ima seksualni odnos sa petoricom muškaraca, a tokom ispitivanja krvi kako bi se utvrdila njena bremenitost, analize su pokazale prisustvo droge.

Seksualno zlostavljanje

Maloletna R. I. je u novembru prošle godine napunila 12 godina, a prvi izveštaji o njoj da je bila žrtva seksualnog zlostavljanja potiču tek od 2016. godine.

Narodni pravobranilac je utvrdio da je devojčica stalno bežala i da je bila odvođena na kej pored reke Vardar, iza zgrade Makedonske radio-televizije u Skoplju da pruža seksualne usluge.

devojčica
devojčica
Foto: Profimedia/ilustracija

- To se dešavalo celu godinu i van zdravog razuma je da se ništa nije preduzelo - kaže Vaska Bajramovska Mustava.

Kada je njen slučaj dospeo u javnost, medijima se javio jedan čovek iz Velesa. On je rekao da je u novembru prošle godine u Ulici Vera Ciriviri, u večernjim satima pronašao 12-godišnju devojčicu u nesvesti, za koju je tek sada shvatio da se radi o meloletnoj štićenici Doma "25. maj" iz Skoplja.

Bosa, u gornjem delu trenerke

- Bio je ponedeljak, oko 22 časa. Dok sam se vraćao kući na ulici sam primetio kako leži dete. Bila je bosa, bez čarapa i cipela, samo sa gornjim delom trenerke. Nije davala nikakve znate života. Ležala je, nije mrdala. U tom trenutku je naišla jedna žena, pa smo oboje pokušali da joj pomognemo. Kada sam je uhvatio za ruku imala je slab puls. Pozvali smo Hitnu pomoć koja ju je odvela u bolnicu - rekao je anonimni sagovornik skopskom portalu sdk.mk.

Njegovu priču su potvrdili i iz policije. Saopštili su da je 13. novembra oko 22.30 časova na dečije odelenje Opšte bonice u Velesu bila primljena maloletna devojčica u nesvesti. Nakon izvršenog pregleda bilo je utvrđeno da je nad njom bio izvršen polni napad. Policija je kasnije pronašla siledžiju E. H. (18) protiv koga je podnela krivičnu prijavu zbog "polnog napada na dete", a istraga je proširena i protiv drugih osoba

Ministarstvo za rad i socijalnu politiku je saopštilo da su inspekcijske službe utvrdile niz kršenja zakona u periodu od 2012. do 2017. godine od strane Centra za socijalni rad – Skoplje u slučaju devojčice R. I, radi čega su danas podnete krivične prijave protiv 11 odgovornih i stručnih lica iz Centra. Uslovi u dva doma za zbrinjavanje dece "25. maj" i "Ranka Milanović", u kojima je smešteno oko 100 dece, su više nego jezivi. Devojčice i dečaci često spavaju u istim sobama, koriste iste toalete, a ne odvojene kao ranije, a dodatan problem je nastao kada su u dom "Ranka Milanović" smestili beskućnike.

Beskućnici maltretirali decu

Beskućnici su uništili krevete, gvozdene krevete su prodavali kao staro gvožđe, jeli su hranu deci i maltretirali ih, tvrde socijalni radnici. Situacija u domu "25. maj" je još gora.

Samoubistva i nestanci

- Stalno se dešavaju pokušaji samoubistva. Deca sebi seku vene jer ne mogu da izdrže sve što im se dešava. Skoro svaku drugu ili treću noć dolaze ekipe Hitne pomoći da intervenišu. Ima i veliki broj nestanaka, a niko ne vodi računa ko i kada izlazi, šta i sa kim radi. Nema kontrole ko ulazi, pa zato ima slučajeva da ljudi spolja slobodno ulaze i iživljavaju se nad štićenicima - priznao je anonimni sagovornik iz Doma u razgovoru za skopski Nezavisni vesnik.

Iz resornog Ministarstva za rad i socijalnu politiku priznaju da je poslednji slučaj sa trudnom devojčicom R. I. pokazao sve anomalije urušenog sistema socijalne zaštite, pogotovo kada se radi o deci. Na to ukazuje i činjenica da su u međuvremenu još dve devojčice iz Doma "25. maj" ostale trudne. Jedna od njih je abortirala, a druga devojčica (17) nije htela da prekine trudnoću, potvrdili su sa Klinike za ginekologiju.

Pročitajte i:

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd